Umíte mluvit velrybštinou? Odborníci se učí jazyk kytovců, pomáhá jim s tím i umělá inteligence

25. listopad 2021

Tým programátorů, biologů a lingvistů se věnuje zvukům a komunikaci velryb, vorvaňů a dalších kytovců. Chtějí porozumět řeči velryb a pomocí umělé inteligence s nimi navázat kontakt.

Vorvaň je nejen největší ozubený predátor, ale také jedno z nejhlasitějších zvířat na planetě. „Když mezi sebou vorvani komunikují, vysílají zvuky. Vydávají je, když se spolu potápějí nebo tráví čas na hladině,“ vysvětluje biolog, který dlouhodobě sleduje vorvaně v Karibiku.

Vorvaní zvuky nyní budou vědci nahrávat. „Abychom porozuměli řeči velryb, musíme získat miliony a možná desítky miliony nahrávek jejich zvuků s podrobnostmi o podmínkách, v nichž nahrávky vznikly.“

„Velrybí“ chatbot

Kromě biologů je tým složen také z počítačových odborníků. Ti sice nevědí nic o velrybách, zato mají spoustu informací o takzvaném strojovém učení. Právě to by mělo jazyk kytovců rozluštit. „Naším plánem je vytvořit chatbot, který bude s velrybami schopen komunikovat. Chceme, aby byl tento chatbot velrybám schopen odpovědět.“

Zda se to nakonec podaří, se ukáže až za pár let. Už nyní se ale do projektu zapojují odborníci z univerzit po celém světě.

 

autoři: Jakub Lucký , als
Spustit audio

Související