Velryby černé jsou na pokraji vyhynutí. Na vině je i rybolov, rybáři teď testují šetrnější lana

27. duben 2021

Velryb černých zbývá už méně než 370. Obrovští savci se stále vzpamatovávají z dob, kdy je lidé lovili kvůli tuku. A počet velryb dál snižuje třeba i jejich zaplétání do rybářských sítí. K záchraně kriticky ohroženého druhu mají přispět nové technologie rybolovu – bez problematických provazů. 

Velrybám se sítě a lana zamotávají kolem tlamy, trupu, ploutví nebo ocasu. Provazy mořským obrům způsobují krvavé šrámy, omezují schopnost pohybu a brání jim ve shánění potravy. Zvíře se může utopit nebo zemřít hlady.

Na osvobozování velryb pracují skupiny vědců i ochranářů. V malých gumových člunech se na moře vydávají například pracovníci amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru. K přeřezávání uzlů používají speciální ostří na dlouhé tyči. Manévrování kolem až 16metrového plavajícího zvířete může trvat hodiny. Každý zachráněný jedinec je ale obrovskou výhrou.

Lano, které nepřekáží

Problémem jsou zejména provazy používané při lovu krabů nebo humrů. Spojují nástražnou klec uloženou na mořském dně a bóji na hladině, která místo označuje. 

Čtěte také

Miliony lan napnutých mezi dnem a hladinou vytvářejí pro migrující velryby nebezpečí podobné minovým polím,“ popisuje americká veterinářka Sarah Sharpová. Ve Spojených státech a poslední sezonu i ve Skotsku proto testují technologie, které tomu mají zamezit. A jak novinka funguje? 

„Myšlenka spočívá v tom, že provaz je smotaný na dně, hned vedle pasti na humra. Velrybám proto nepřekáží v cestě. Až když na dálku vyšlete signál, lano a s ním spojené bóje se uvolní a vyplují k hladině. Pro žraloky nebo velryby to znamená, že skoro neexistuje šance se zamotat,“ vysvětlil pro BBC skotský rybář Bally Philip.

Lana tak nemusí být nástrahou, která dlouhodobě blokuje prostor ode dna k hladině. S využitím nových technologii se napnou až ve chvíli, kdy rybář lano potřebuje k vytažení plných klecí. Podle deníku Guardian pracuje na vývoji podobných zařízení asi 12 společností a technologie se různí. 

Čtěte také

Udržitelný rybolov

Odborníci tvrdí, že jizvy způsobené provazy a na ně přivázaným náčiním má zhruba 85 procent všech velryb černých. Podle ochranáře Patricka Ramage zbývá jen několik let, než tento druh kvůli malé populaci nebude schopný přežít.

Americké a kanadské úřady už proto rybářům některé oblasti sezónně zcela uzavřely. Šetrnější metody by je mohly rybolovu znovu zpřístupnit. 

Jak upozorňuje deník Guardian, část rybářů poukazuje, že přechod na technologicky vyspělejší nástroje by stál obrovské množství peněz a trval dlouhou dobu. Podle zastánců ale může technologie přinést řešení jak pro zdraví zvířat, tak víc udržitelnosti do rybářského průmyslu.

autoři: Ladislav Novák , als
Spustit audio

Související