Poslechněte si, o čem zpívají velryby. Jsou to rození jazzmani, tvrdí vědci

Víte, jak zní velrybí zpěv? Vědci ano. A teď dokonce zjistili, že velryby patří mezi vášnivé skladatele hudby.

Velryby grónské se v extrémních případech dožívají až dvou set let. Celou dobu přitom plavou mrazivým arktickým mořem a zpívají si. Vědci teď navíc zjistili, že velryby grónské patří taky mezi vášnivé skladatele hudby. Autoři studie zveřejněné v časopisu Biology Letters u nich identifikovali 184 různých písniček.

Do tohoto velrybího koncertu se zapojilo asi 300 velryb grónských. Vědci je sledovali čtyři roky, během kterých vznikla nejbohatší databáze jejich zvuků. Kytovci zpívali prakticky nepřetržitě a každou sezónu přišli s úplně novým repertoárem skladeb. Proto autoři výzkumu předpokládají, že jsou naučené a nejde o „vrozené“ nahrávky.

Ptáci a giboni se opakují, velryby ne

Říkáte si, k čemu velrybám grónským tak bohatý repertoár slouží? Oceánografové se domnívají, že je důležitý při rozmnožování, ale jistí si tím zatím nejsou. Nasvědčuje tomu ale to, že zpěváci jsou obvykle jenom samci. Světlo ani pachy se pod vodou nedostanou moc daleko, a tak jsou pro velryby při navigaci i komunikaci klíčové právě zvuky.

Čtěte také

Kromě velryb grónských jsou úspěšnými hudebními skladateli ještě keporkaci. Zatímco jejich písně připomínají spíš klasickou hudbu, velryby grónské patří mezi fanoušky jazzu. Jejich styl je ale velmi rozmanitý. Ostatní zvířecí zpěváci jako ptáci nebo giboni tíhnou k tomu se dost opakovat, tvrdí vědci.

autoři: als , kla
Spustit audio