Umělá inteligence zachraňuje při povodních v Indii lidské životy. Předpoví včas i vaši chřipku?

19. leden 2019

Společnost Google loni v indické oblasti Patna, kterou často sužují sezónní povodně, spustila preventivní systém Crisis Response. Viceprezident inženýrského oddělení společnosti Google Yossi Matias redaktorovi Vojtěchu Kovalovi v exkluzivním rozhovoru prozradil, jak by se systém umělé inteligence mohl dál vyvíjet.

Důležité není ani tak to, co umělá inteligence dokáže, ale jestli to umíme využít, říká hlavní inženýr Google AI Europe

Dokáže umělá inteligence sama umělecky tvořit?

TensorFlow je otevřená softwarová knihovna pro vysokovýkonné numerické výpočty, kterou vyvinuli vývojáři ze společnosti Google a nabídli ji volně k dispozici. S hlavním inženýrem Google AI Europe Olivierem Bousquetem si o projektu povídal reportér Vojtěch Koval.

„Kdykoliv vypukne nějaká krize, zaznamenáme na Google Trends obrovský nárůst uživatelů hledajících relevantní informace. Lidé chtějí vědět, co a kde se děje a taky co mají dělat. Začali jsme proto pracovat na systému, který by lidem v případě krize uměl pomoct. Loni jsme ve vyhledávači spustili funkci SOS Alerts , tedy SOS upozornění, která během hodiny od vypuknutí nenadálé události poskytne potřebné uživatelům informace,“ vysvětluje Yossi Matias.

V září společnost Google v indické oblasti Patna spustila systém Crisis Response, který dokáže velmi přesně a především s několikahodinovým předstihem určit, kde v regionu hrozí povodně. Dává tak obyvatelům o něco více času na případnou evakuaci. „Nový systém kombinuje data o nadmořské výšce, která získal náš geografický tým pomocí strojového učení, a simulaci hydrologických modelů,“ přibližuje vědec princip fungování systému, který se pyšní až 90procentní úspěšností svých předpovědí.

Předpovíme záplavy, šíření požáru i hladomor

Yossi Matias, viceprezident inženýrského oddělení společnosti Google

Inženýři společnosti Google ale nechtějí zůstat jen u tohoto úspěchu a umělou inteligenci chtějí používat i v případě jiných katastrof. „Záchranáři dělají úžasnou práci, ale mají velmi omezené zdroje a potřebují proto vědět, kam mají nasměrovat své síly. Všechno je to o informacích. A s umělou inteligencí můžeme získat lepší informace, které nám mnohem přesněji řeknou, co v takových situacích máme dělat,“ říká viceprezident inženýrského oddělení společnosti Google.

Nedávno tak například ve spolupráci Světové banky, OSN, Googlu, Amazonu, Microsoftu a dalších vznikl projekt zaměřený na využití umělé inteligence v boji proti hladomoru. Pomáhá rozeznat, že na různých místech světa nastává potravinová nejistota, tedy stav, kdy lidé nemají odpovídající přístup k potravě.

Co vyhledáváš, takový jsi

Energie bude zadarmo, věří výzkumníci. Pomoci by k tomu měla umělá inteligence

Elektrické vedení

Zkusili byste odhadnout, kolik rozhodnutí denně uděláte? Desítky nebo stovky? Umělá inteligence jich může udělat až několik set tisíc. A právě proto by mohla pomáhat optimalizovat světovou energetiku a pomoct tak řešit globální oteplování, tvrdí v exkluzivním rozhovoru pro Experiment vedoucí vývoje umělé inteligence ve švýcarské energetické společnosti Alpiq Christian Jacobsson.

K získání potřebných vstupních dat spolupracují vývojáři s vládami i nejrůznějšími agenturami, ale využívají také například aplikaci Google Trends. S její pomocí sledují popularitu vyhledávaných výrazů v čase, podle geografického určení a podobně. „Před pár lety jsme přišli na to, že můžete pomocí těchto dat například rozpoznat, že v nějaké oblasti vypukla chřipka, a to rychleji než tradičními metodami. Díky strojovému učení je tento postup mnohem účinnější.“

Možná je tak na obzoru i doba, kdy bude umělá inteligence schopná rozeznat například začínající chřipkovou epidemii a uživatele, který bude na internetu vyhledávat například léky proti chřipce, před tímto rizikem rovnou sama aktivně varuje. Podobně jako dnes už poměrně běžně navigace v autě řidiče upozorňuje, že na naplánované trase je dopravní zácpa.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související