Ukazuje se obrovský potenciál českých vědců, vývojářů a podnikatelů. Z krize můžeme vyjít silnější, věří expertka na cirkulární ekonomiku

2. duben 2020
Podcast Budoucnost R

Je čím dál jasnější, že opatření zavedená kvůli šíření koronaviru silně zasáhnou českou i světovou ekonomiku. Způsob, jakým české firmy a vědecké týmy dokázaly na krizi zareagovat, je ale podle ředitelky Institutu cirkulární ekonomiky Soni Jonášové důvodem k optimismu.

„Inovace se dějí za pochodu a velmi rychle, protože každá firma má velký zájem na tom se buď udržet, nebo přispět k udržení těch ostatních. Dochází nám, že když desítky českých firem zhasnou, dotkne se to i ostatních, protože spousta lidí přijde o práci,“ shrnuje Soňa Jonášová v Budoucnosti R.

Čtěte také

„Velmi pozitivně mě překvapilo, že české inovace a technologické firmy s know-how, které zatím neměly příležitost uplatnit, dokázaly v době krize svoji činnost přizpůsobit, a hlavně dát o sobě vědět, říct: Jsme tady pro vás, ale potřebujeme jistou podporu,“ vyzdvihuje a jako příklad uvádí třeba libereckou nanotechnologickou produkci.

Zelená dohoda v ohrožení

Cirkulární ekonomika měla být jedním z hlavních témat roku 2020. Naznačil to i Evropský parlament, který v lednu podpořil European Green Deal, tedy takzvanou Zelenou dohodu.

Ta členským státům Evropské unie a samozřejmě i evropským firmám poskytuje návod, jak dosáhnout udržitelné ekonomiky. Doporučuje investovat do ekologických technologií, podporovat průmysl v inovacích a zbavovat se závislosti na fosilních zdrojích energie.

Jak podcast odebírat v mobilní aplikaci mujRozhlas?

  • Zobrazte si v aplikaci podcasty
  • Klikněte na Budoucnost R
  • V pravém horním rohu nad obrázkem byste měli vidět tři tečky
  • Klikněte na tečky a z nabídky vyberte Přidat pořad do mujPlaylist
  • Budoucnost R pak už vždycky najdete – stačí na liště kliknout na ♥mujPlaylist

Pandemie nemoci covid-19 ovšem na celou strategii podle některých vrhá nové světlo. Například český ministr průmyslu Karel Havlíček za hnutí ANO prohlásil, že Zelená dohoda by měla jít stranou, aby se Evropská unie mohla plně soustředit na pomoci koronavirem postižené ekonomice.

Čtěte také

Cirkulární ekonomika je šance na změnu k lepšímu

Soňa Jonášová ale s jeho názorem nesouhlasí. Cirkulární ekonomika by podle Jonášové mohla znamenat naopak příležitost pro inovaci v současnosti zabrzděného hospodářství.

„Green Deal není jen zelená legislativa, která by omezovala průmysl, ale naopak svým důrazem na budování soběstačnosti a jisté míry zdrojové nezávislosti posiluje evropské zemědělství, hospodářství i průmysl. Podporuje malé a střední podnikatele, opravy a využívání recyklátu,“ argumentuje ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky.

Budoucnost je v technologiích, které zbytečně nezatěžují životní prostředí, v transformaci dopravy, která by měla být efektivnější. Měli bychom se zaměřit na soběstačnost v potravinových systémech, podpořit ozelenění průmyslu nebo zjistit, jaké segmenty průmyslu jsou závislé na vodě, která postupně dochází v některých oblastech. A to je jasný impuls pro firmy, kterým se mohou vydávat, a to je pro Českou republiku obrovská příležitost.
Soňa Jonášová

Výsledkem principů nastolených v Zelené dohodě by mělo být hospodářství schopné efektivně fungovat při dodržování uhlíkové neutrality, zdůrazňuje Soňa Jonášová. „Není to jen zelená demagogie a diktát Bruselu, ale naopak pro Česko obrovská příležitost,“ dodává.

Co zatím současná krize o Češích ukázala? Jak efektivně propojovat vědu a byznys? A co je to spin-off firma? Poslechněte si celý podcast Budoucnost R se Soňou Jonášovou.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související