Měli bychom zálohovat PET lahve? Zálohování sníží počet lahví odhozených do přírody o 95 %, tvrdí Soňa Jonášová

Iniciativa Zálohujme se už několik měsíců snaží, aby v Česku začal fungovat systém zálohovaných PET lahví. Ministerstvo životního prostředí je zatím proti. Tvrdí totiž, že Česká republika má v současnosti jeden z nejefektivnějších systémů třídění odpadu v Evropě. 

„Systém funguje efektivně, třídění nám jde správně. Důležité je ale dodat, co se s plastem děje poté. A v tom už tak dobří nejsme,“ upozorňuje Soňa Jonášová, zástupkyně iniciativy Zálohujme a ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky. v rozhovoru s Tomášem Pancířem.

Zálohovat, nebo třídit? Mělo by se Česko připojit k zemím, které vsadily na systém zálohovaných PET lahví?

Třídit, nebo zálohovat? Jak řeší problém se systémem sběru PET lahví jednotlivé země?

Česká republika patří mezi země s nejefektivnějším systémem sběru tříděného odpadu. I přesto se stále diskutuje o tom, zda by nebylo efektivnější přejít na systém zálohovaných PET lahví.

I to považuje za jeden z důvodů, proč přejít na systém zálohovaných PET lahví. „Pro veřejnost, která se k zálohování vyjadřuje velmi kladně, je důvodem k zálohování také znečišťování přírody odhazováním PET lahví.“ Z jejích informací totiž vyplývá, že v zemích, které zavedly zálohování PET lahví, se snížilo množství vyhozených PET lahví o 95 %. 

Nejen PET lahve, ale i plechovky

Iniciativa Zálohujme ale neusiluje pouze o zálohování PET lahví, ale třeba i o zálohování plechovek. „I to byla jedna z informací, kterou jsme dostali z ministerstva životního prostředí – že pokud počítat se zálohami, automaticky počítat i s plechovkami. U plechovek je v dnešní době míra sběru odhadována na 25 až 35 procent, což je relativně málo. Hliník je navíc dobře recyklovatelný, dává to tedy smysl.“

Dnes se do oběhu vrací osm PET lahví z deseti. A míra třídění se v posledních letech nezvedá.
Soňa Jonášová

V české krajině se dnes podle některých dat povalují tisíce až desetitisíce vyhozených lahví a plechovek. „Stojíme ale o to, aby se udělaly studie, které budou aktuální a počítaly se třeba počty lahví, ne váha. Z dosavadních studií třeba nebylo zřejmé, zda šlo o lahve, které byly naplněné. I ministerstvo životního prostředí říká, že by tyto studie bylo třeba aktualizovat, a my s ním souhlasíme.“

Kolik by tento systém stál? Jak vysoká by měla být záloha na PET lahve a jak by měl systém vlastně fungovat? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , als