Turistů sem dorazilo méně než obvykle. Meziroční propad je 97 %, říká novinářka žijící ve Španělsku

Po uvolnění cestování se napříč Evropou objevují nová ohniska nákazy covid-19. Vládní úřady evropských zemí se proto vrací k restrikcím. Ve Španělsku se nové případy soustředí zejména do dvou provincií na severu země – Aragonie a Katalánska. Jak vypadá Barcelona uprostřed turistické sezony? „Život tady je výrazně jiný, než jak ho znají všichni, kteří Barcelonu někdy navštívili,“ tvrdí novinářka pobývající ve španělském hlavním městě Tereza Kručínská.

Jedním z hlavních turistických lákadel Barcelony je chrám Sagrada Família. I přes to, že je španělská metropole jedním z ohnisek nákazy novým typem koronaviru, najdete u ní denně hloučky turistů.

„Není myslitelné navštívit Barcelonu a alespoň se na ni nepodívat. S ohledem na opatření zrušili volný prodej vstupenek a je nutné si je zamluvit online, což trochu eliminuje počet lidí, kteří se v jejím okolí pohybují,“ popisuje Tereza Kručínská.

Regionální rozdíly jsou ve Španělsku markantní

Šéfka španělské diplomacie o víkendu prohlásila, že je Španělsko bezpečné pro místní i pro turisty. Situace je podle ní pod kontrolou, ohniska jsou lokalizována, izolována a následně kontrolována. „Turisticky oblíbené destinace, jako jsou Kanárské ostrovy nebo Andalusie, odpovídají tomu popisu,“ vysvětluje novinářka.

Čtěte také

V Barceloně se prý ohrožená necítí, přestože jsou čísla vysoká. „Španělsko je regionálně velmi rozdílné. Čísla, která vykazuje Katalánsko nebo Aragonie, generují až 75 procent všech případů, které Španělsko reportuje.“

Velká Británie, Norsko, Irsko a podle posledních zpráv i Švýcarsko zavedly pro lidi, kteří přicestují ze Španělska, dvoutýdenní karanténu. Před cestou varují Belgie a Francie.

„Španělská vláda označila Britské rozhodnutí za nešťastné a usilovně se snaží vyjmout Kanárské a Baleárské ostrovy. V případě včerejšího rozhodnutí Švýcarska se ukazuje, že to nese ovoce, protože opatření na ostrovy nevztahuje,“ říká Tereza Kručínská.

Pomůže Španělsku Evropská unie?

Turismus je pro španělskou ekonomiku důležitý zdroj příjmů. Tvoří asi 15 procent HDP. „Ze záchranného balíku Evropské unie má s Itálií těžit nejvíc. Hodně se s tím tady počítá, protože Španělskou ekonomiku ta pandemie drtí,“ říká zahraniční redaktorka České televize.

Čtěte také

Propad HDP za druhé čtvrtletí byl 18 procent. „Je to nejhorší číslo z celé Evropy. Španělsko ztratilo víc jak milion pracovních míst a to se do toho nepočítají místa, která dotuje a drží stát, aby nebyla zrušena. Je to hodně varovný signál,“ tvrdí Tereza Kručínská.

autoři: Vladimír Kroc , vla
Spustit audio

Související