Turci si zoufají. Řeka jim vezme část historie

Že je vedle Eufratu Tigris řeka, na níž se kdysi rozkládala Mezopotámie, to si určitě z dějepisu vybavíme. Tigris pramení v dnešním Turecku a podél jejího toku vzniklo mnoho památek. Například v tureckém městě Hasankeyf, které leží na staré Hedvábné stezce. V hloubi kaňonu tam vzniklo malebné městečko, které by teď mělo zmizet – a znovu kvůli Tigridu. Úřady tam totiž plánují velkou přehradu.

Malebné skalní město Hasankeyf ležící na východě Turecka by zasloužilo zapsání na prestižní seznam památek UNESCO. Místo toho jej čeká zánik. Hasankeyf, který patří k nejstarším trvale obydleným místům světa, brzy zatopí kontroverzní přehrada, podle původních plánů snad už v roce 2013.

Právě skončila prohlídka skalního města a školní třída odpočívá ve stínu stromů. Až školáci vyrostou, stromy tu už nebudou. Nebude tady ani samotné město Hasankeyf. Lépe řečeno bude – ale pod vodní hladinou.

„Jde o jedno z nejdéle obydlených míst, Hasankeyf totiž leží na staré Hedvábné stezce. Tudy vedla tato důležitá obchodní cesta,“ říká mi mladý muž, který si přivydělává jako průvodce.

Historie skalního města sahá hluboko do starověku

Vede mě skalním labyrintem. Stěny tyčící se do výšky jsou proděravělé jako ementál. Tady ve skrytu hlubokého kaňonu si lidé po staletí budovali svá obydlí. Odstěhovali se odsud vlastně docela nedávno. „Můj otec se ještě narodil v jedné ze skalních jeskyni, já už dole ve městě,“ říká mi Mustafa.

S městem zanikne i část historie

Hasankeyf patří bezpochyby mezi nejkrásnější městečka Anatolie a možná celého Turecka. Historie tohoto místa je spojena s celou řadou národů, které tudy prošly. Dějiny začalo psát arménské království Urartu, pak přišli Asyřané, Římané a Byzantinci. A nakonec Arabové a Turci.

Ve skalách vzniklo postupně přes pět tisíc jeskynních obydlí, v době největší slávy tady žilo až sedmdesát tisíc lidí. Dnes Hasankeyf umírá a jeho osud je zpečetěn.

„Tady dříve stávala restaurace, sám jsem zde několikrát obědval. Pak se však část skály, na které stála, zřítila, a tak restauraci zavřeli. Nikdo tady už nic neopravuje, stejně všechno zatopí voda,“ říká mi rezignovaně Ali.

Hasankeyf leží v hloubi kaňonu mezi skalním masívem

Někteří se však nevzdávají a snaží se bojovat. Tak jako Dager, který ve svém krámku naproti staré mešity sbírá podpisy proti stavbě přehrady: „Pokud se Hasankeyf ocitne pod vodou, nenávratně zmizí naše historie. Ať si třeba přehradu postaví, ale Hasankeyf musí být zachráněn. Existují i alternativní řešení – snížit hladinu a především postavit přehradní zeď, která by údolí ochránila před vodou.“

Část Hasankeyfu přežije, zní z úst optimistů

Stavba obří soustavy vodních přehrad je pro Turecko velkým soustem už teď a žádné další prodražování si vláda nemůže a nechce dovolit. A tak je skoro jisté, že navzdory protestům nejen jeho obyvatel pohltí Hasankeyf voda přehrady a lidé se budou stěhovat. Nakonec – na protějším svahu už jsou připraveny parcely pro nový Hasankeyf.

„Žijeme z turistů, ti sem ale už jezdit nebudou. Co budeme dělat? Z čeho budeme žít?“ zoufá si majitel kavárny s vyhlídkou na řeku.

„Voda přece nezaplaví celý Hasankeyf. Zmizí sice město i minaret, ale hrad a staré paláce nahoře na skále zůstanou, jen se ocitnou na jakémsi ostrově,“ namítá jeho syn a mimoděk tak předvádí maximum optimismu, jakého jsou dnes obyvatelé malebného městečka schopni.

Hasankeyf vznikl díky Tigridu, teď kvůli němu možná zanikne

Jejich myšlenky se teď točí jen kolem řeky Tigris. Řeky, která před tisíci lety dala městu Hasankeyf vzniknout a teď se ho chystá zase zahubit.

Obyvatelé Hasankeyfu dosud žijí běžným životem. Z historického města, které se už v nedaleké budoucnosti ocitne pod vodní hladinou, dennodenně hledí na protější břeh řeky – na místo, kde má vyrůst nový Hasankeyf. Přesto jim zůstává naděje, že si řeka Tigris, zatím pomalu a důstojně protékající kolem, jejich městečko nevezme. Co je to vlastně za projekt, v jehož rámci jsou po celé jihovýchodní Anatolii budovány přehrady, a proč je tolik kontroverzní? Také o tom mluvil moderátor Václav Kroc s reportérem Jaromírem Markem. Celý rozhovor si můžete poslechnout ze záznamu.


Zvětšit mapu: historickému Hasankeyfu hrozí, že ho zatopí voda z Tigridu

autor: jma
Spustit audio