Tři ingredience a tisíce chutí. Kdo chce poznat všechny druhy skotské whisky, tomu jeden život stačit nebude

Whisky ve Skotsku produkuje přes 120 palíren. Jejich výrobky se liší nejen velikostí lahví nebo etiketami, ale i tím, jak přesně „vodu života“, jak se whisky říká ve skotské gaelštině, vyrábějí. Téměř všechny mají ale jedno společné – centrum skotské whisky v Edinburghu.

„Máme otevřeno každý den a vítáme lidi z celého světa, kteří se chtějí dozvědět něco o výrobě skotské whisky a seznámit se s jejím příběhem. Centrum je takové okno do světa skotské whisky,“ vysvětluje Češka Lenka Whyles, která ve Scotch Whisky Experience dělá provozní ředitelku.

Čtěte také

Centrum, které stojí doslova pár metrů od Edinburghského hradu, sídlí v budově staré školy, kde se dodnes učí. Má poměrně specifické složení vlastníků. Naprostou většinu totiž tvoří skotské palírny.

Nápoj s vůní hořící rašeliny

„Á, toho si nemůžete nevšimnout. To je milý příteli sladká vůně sušícího se sladu tady ve hvozdu. Ještě přesněji je to vůně hořící rašeliny,“ představuje animovaný vypravěč základy výroby skotské whisky návštěvníkům, kteří mezitím projíždějí v sedačce ve tvaru sudu úvodní informační trasu.

Po projížďce v sudu stoupáme po schodech nahoru, kde nám průvodce rozdává kartičky s mapou Skotska. Je na ní v pěti různých barvách vyznačeno pět různých skotských regionů, z nichž každý dává whisky trochu jiný nádech. Stačí, aby návštěvník potřel označenou barevnou část a z něj by se k němu měla začít linout nezaměnitelná vůně konkrétní whisky.

Centrum skotské whisky v Edinurghu

Třeba whisky z regionu Islay je typická svým kouřovým až uzeným aroma přejatou právě ze sladu sušeného na hořící rašelině, jejíž vůně bývá se skotskou vůní spojovaná. Součástí prohlídky je i malá ochutnávka, kdo chce ochutnat víc, musí si po jejím skončení sednout na bar.

Whisky dělá i láhev

Lenka Whyles se mnou prochází alespoň některé whisky. V palírnách i chutích se vyzná i proto, že součástí její práce je také ochutnávat a zajišťovat ochutnávky pro zaměstnance centra. Ti totiž musí být schopní každému poradit.

Čtěte také

A co že je na whisky nejzajímavější? „Tvoří ji tři základní ingredience – voda, ječmen a kvasinky. Je tu 130 palíren a každá má nejen jinou chuť, ale vyrábí i různé řady, takže existují tisíce druhů,“ přibližuje Češka na mistrovství místních lihovarníků. Svoji roli ale hraje i typ a tvar destilační nádoby nebo materiál sudů, ve kterých whisky zraje.

Centrum ovšem nabízí něco i pro ty, kdo alkohol nepijí. Mají tu totiž největší sbírku lahví whisky na světě. A přestože lahve ze sbírky nejde ochutnat, i pohled na ně stojí za to.

autoři: Jakub Lucký , and
Spustit audio

Související