Do jakého sudu patří zrající whisky? Cokoliv tipujete, tipujete správně, věří v Dublinu

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Whisky se degustuje ve vysokých sklenicích, aby mohla rozvinout svoji vůni
0:00
/
0:00

Tak by vám totiž nejspíš odpověděli v tamní destilerii Teeling, kde právě se zráním v sudu hodně experimentují – a mají výsledky. Jedna z jejich lahví loni vyhrála celosvětovou cenu za nejlepší jednodruhovou whisky. Do palírny se úzkými uličkami Dublinu vydal reportér Jakub Lucký.

„Teeling jsme spustili v roce 2012 jako novou a inovativní značku irské whisky. Začali jsme tady v centru Dublinu ve velmi staré čtvrti pojmenované Liberties jako první nová destilerie v Dublinu za posledních 125 let,“ vysvětluje mi Chris Hayes zatímco mě provádí budovou.

Všechno je shrnuto ve firemním logu – ve Fénixovi, symbolu znovuzrození, které se společnost snaží přinést do irského hlavního města. Zatímco samotná firma je relativně nová, rodina Teelingů, která ji vlastní, má zkušeností mnohem více. Sahají až k roku 1782, kdy muž jménem Walter Teeling založil řemeslnou destilerii ve stejné čtvrti, v níž podnik sídlí dodnes.

Mokrý mlýn se neucpe

Vcházíme do prostorné průmyslové haly s velkými nerezovými nádobami, která je naplněna nezaměnitelnou sladko-kyselou vůní.

Mlýn obvykle návštěvníci nemají příležitost vidět. Díky mokré technologii mletí to v Teelings neplatí

„Většinou, pokud navštívíte nějakou destilerii třeba ve Skotsku, nebo i tady, tak mlýn neuvidíte, je uzavřený někde jinde. Důvodem je velmi jemný obilný prach, který je velmi hořlavý. My tady máme mlýn mokrý, protože do něj přidáváme trochu vody,“ upozorňuje Chris Hayes.

Mokrý mlýn je praktický nejen pro návštěvníky, kteří si ho mohou prohlédnout přímo v hale, ale i kvůli čištění, protože se neucpává, když Teeling změní složení obilí, se kterým experimentuje. Firma vyrábí ale i jednu klasiku, takzvanou „single pot still whisky“.

„Pot still“ je tak trochu z nouze ctnost

„Je to typ whisky, který vznikl v 18. století, kdy platila daň na sladovaný ječmen. Aby ušetřili, začali tehdy Irové používat trochu méně sladovaného ječmene a místo toho používali nesladovaný ječmen,“ popisuje Chris, jak vznikl unikátní druh whisky.

Takže pokud někdy uvidíte na lahvi napsáno „pot still“, znamená to, že je whisky vypálená metodou kotlíkové destilace, ale také to vypovídá o složení směsi obilí. Podle irských zákonů v něm musí být minimálně 30 procent sladovaného ječmene, 30 procent nesladovaného ječmene a maximálně 5 procent jiného druhu obilí.

Firma Teelings má v logu fénixe, symbol znovuzrození

Jak se dělá irská whisky

Ať už je slad jakýkoliv, proces jeho zpracování je téměř stejný. „Přidáte horkou vodu, a tím začnete rozpouštět cukry v obilí. Ty jsou důležité, když děláte alkohol. Pak přidáte kvasinky,“ popisuje můj průvodce. Vše se důkladně promíchá a nakonec přijde na řadu destilace.

Destilační nádoby nesou jména dcer zakladatele firmy

„Většinou uslyšíte, že je irská whisky destilovaná třikrát, ale to rozhodně není žádné jednoznačné nařízení nebo zákon. Je to spíš otázka chuti. Jsou irské whisky, které jsou destilované dvakrát i třikrát,“ doplňuje Chris Hayes.

Rodinná tradice

Velké destilační nádoby stojí na druhé straně místnosti. Jmenují se Alison, Nathalie a Rebecca – stejně jako dcery Jacka Teelinga, jednoho ze zakladatelů. „Je to takový pěkný nápad, jak udržet rodinný nádech firmy. Cítíte ho, kdykoliv sem přijdete,“ dodává Chris.

Zkrátka nevyšly ani dcery druhého ze zakladatelů jménem Zoe a Halley, které mají zase své vlastní sudy. Zatím jsou ale prý nezletilé a svou whisky, která je tím prvním, co se tady v destilerii v Dublinu vypálilo, ochutnají až poté, co oslaví osmnáctiny.

Whisky s příchutí rumu, portského nebo sherry

V Tellings se nebojí přidávat svoji prémiovou whisky ani do vlastní irské kávy

A pak už na řadu přichází degustace. Přede mnou ve vysokých sklenicích čekají tři vzorky zdejší whisky. „První je naše vlajková loď – zrála šest let v sudech po americkém burbonu a pak byla ještě chvíli v sudech od rumu,“ zdůrazňuje Chris Hayes.

Právě různé druhy sudů a experimentování s nimi je to, na čem si Teeling v poslední době zakládá. „Tohle je naše jednodruhová whisky, která zrála v pěti různých sudech – bílé burgundské víno, cabernet sauvignon, madeira, portské a sherry,“ vyjmenovává.

Udělejte si pravou irskou kávu

Přestože Teeling vyrábí whisky světové úrovně, nebrání se Chris ani jejímu použití v koktejlech. On sám by doporučil prý variace na drink Manhattan nebo jejich vlastní variaci irské kávy.

„Začneme jednou plnou dávkou jedné z našich whisky. Pak přidáme náš speciální domácí sirup z černého piva a dolijeme to filtrovanou kávou. Nahoru pak patří pořádná vrstva protřepané irské smetany a nahoru trocha nastrouhaného muškátového ořechu,“ prozrazuje místní recept.

Na stěně destilerie visí nápis s irským příslovím, které by se dalo přeložit jako „Co nevyléčí whisky, to nevyléčí nic.“ Dalo by se tedy říct, že místní palírna je vlastně taková nemocnice.

Spustit audio
autoři: Jakub Lucký , and | zdroj: Český rozhlas

Odebírat podcast

Související