Tomu byste nevěřili! Nejlepší jednosladovou whisky na světě vyrábí v tchajwanské palírně

Když se řekne whisky, každému se nejspíš automaticky vybaví Skotsko nebo Irsko. Když se ale loni vybírala nejlepší jednosladová whisky na světě, vyhrála země, kterou by s tímto destilátem spojoval asi málokdo – Tchaj-wan. Ceněná whisky tam vzniká i přesto, že její pálení nemá na ostrově ve východní Asii dlouhou tradici ani vhodné podmínky.

Whisky znali Tchajwanci až do minulého desetiletí jen díky dováženým destilátům z Evropy a Spojených států. Do roku 2002 měl totiž na Tchaj-wanu monopol na výrobu alkoholu stát a ten pálení ušlechtilé tekutiny z ječmene nepodporoval.

Po zrušení monopolu se příležitosti chopil místní potravinářský gigant King Car a jeho zakladatel a milovník whisky Lee Tien-tsai. V roce 2005 otevřel první palírnu na ostrově a voda života, což v překladu z irštiny whisky znamená, od té doby zažívá na Tchaj-wanu boom.

Palírna Kavalan stojí na severovýchodě země v provincii I-lan. Její masivní šedé budovy se tyčí uprostřed ploché krajiny pokryté rýžovými políčky. Uvnitř jsou obložené bílými dlaždicemi, takže českému návštěvníkovi připomínají spíš nemocnici. Místo porodních sálů a lékařských přístrojů tu ale stojí haly a zařízení, kde se rodí whisky.

Kavalan se specializuje na jednosladovou, takzvanou single malt whisky. Podle průvodkyně po palírně na ni ječmen dováží až z Evropy. „Počasí na Tchaj-wanu nám neumožňuje pěstovat vlastní. Je tu moc horko a vlhko, a to nejsou vhodné podmínky pro pěstování ječmene. Proto si ho dovážíme přímo z Evropy,“ vysvětluje průvodkyně.

9 milionů lahví za rok

Slad z ječmene pak v palírně suší kouřem z rašeliny, který mu dodává intenzivní uzenou vůni. Zdejší whisky tak získává chuť podobnou slavnějším kolegyním ze Skotska a Irska.

Čtěte také

Přímo ze Skotska jsou také typické měděné destilační kotle ve tvaru kapky. V dlouhé prosklené hale tu zatím fungují čtyři. Hned naproti už ale stojí šest zbrusu nových a do konce roku k nim má přibýt ještě deset dalších. „Milujeme whisky. Na Tchajwanu se těší velké oblibě,“ říká.

První tchajwanská palírna v současnosti vyrábí 12 druhů whisky, s nimiž naplní devět milionů lahví za rok. A na ostrově už má i své následovníky.

Tchaj-wan whisky

Ještě než whisky skončí v lahvích, zraje v dubových sudech. Ta v Kavalanu většinou ne déle než sedm let. Exkluzivní dvanáctileté a starší whisky ilanská palírna nedělá. Důvodem je podle průvodkyně opět subtropické podnebí.

„Na Tchaj-wanu je příliš teplé počasí, kolem 30 stupňů Celsia. Pokud by whisky při těchto teplotách ležela v sudech moc dlouho, její kvalita by se zhoršovala. Nám nejde o dosažení přesného stáří naší whisky, ale o to, aby byla kvalitní. Když náš degustér při ochutnávání usoudí, že už je dostatečně zralá, tak ji začneme stáčet do lahví,“ vysvětluje.

Přes tyto neideální podmínky vzniká na exotickém asijském ostrově ceněná whisky, která se může pochlubit i titulem nejlepší jednosladové whisky na světě. „Je dobrá. Řekla bych, že je lehčí než whisky a bourbony v Americe, ale chutná mi,“ zhodnotila tchajwanskou vodu života americká turistka Michelle. Oblíbili si ji také místní. Svědčí o tom i fakt, že výrobu whisky si do I-lanu každý rok přijíždí prohlédnout milion lidí.

autor: fin
Spustit audio