Kvalitní whisky může dozrát i v garáži. Vítejte v lichtenštejnské palírně alkoholu

Lichtenštejnsko je tak malé, že ho rychlým krokem přejdete z jednoho konce na druhý za jeden den. A můžete při tom potkat i právníka, který propadl alkoholu. Ne v léčebně, ale v rodinné palírně.

Jsme v městečku Triessen. A jak mi říká Patrik, náš dnešní průvodce po zajímavostech Lichtejnštějnska, tohle místo je typické velmi starými domy. Jedním z takových je i cíl naší výpravy – jediná palírna v Lichtenštějnsku.

Čtěte také

A opravdu, stojíme před velkou chalupou s kamennými základy a tmavě hnědou dřevěnou střechou a obložením. Vedle je jakýsi výběh pro slepice. A že tady jsme správně, to dokládá jen malá červeno-černá cedule s logem firmy.

V menší a trochu tmavší místnosti, které dominuje bar, vás zaujmou regály plné nejrůznějších lahví alkoholu, od levnějšího vína, až po dražší kousky koňaků a whisky. Ne všechny druhy se tu ale vyrábějí. A zatímco si je prohlížíme, majitel zdejší destilérky se věnuje zákaznici.

Alkohol? Dřív ta nejlepší medicína

Slova se ujímá majitel palírny Marcel Telser. Ten se několik let živil jako právník, pak ale převzal rodinný podnik. A hned zkraje nám vesele říká, že rozhodně nejsme prvními Čechy, kteří sem zavítali.

„Bylo to zhruba před 10 lety, vzpomínám si na jednoho chlapíka z Česka, byl to velmi dobrý zákazník. Snědl asi šest velmi dlouhých klobás a vypil asi 20 piv a pak... “ Dalších podrobností vás ale raději ušetřím.

V palírně pana Marcela alkohol zraje v sudech

S Marcelem Telserem se proto vracíme k rodinné historii lihovaru, která sahá až do roku 1880. Palírny v té době hrály ale trochu jinou roli.

„Dřív bylo všechno prosté a alkohol byl velmi důležitou součástí léčiv. Doktoři nebydleli hned vedle a lidé si tak museli vyrábět vlastní medicínu. Takže z historického pohledu jsme tehdy byli jakousi součástí farmaceutického průmyslu,“ říká.

V palírně rodiny Telserových se stále vyrábí na objednávku alkohol z ovoce, které si přivezou sami zákazníci. Kromě toho tu před devíti lety začali s whisky a před rokem dokonce i ginem. Za ten můžou cesty pana Marcela do Velké Británie.

Destilace alkoholu je malá alchymie

A kde to vlastně všechno vzniká? Poté co vystoupáme do dalšího patra rozlehlé stodoly, otevírá se před námi samotné srdce palírny. Na první pohled vás zaujmou až téměř kosmické měděné kotle poseté okýnky a budíky propojené trubkami.

V těchto kotlích se prý dá pálit skoro všechno. Celý proces destilace alkoholu je taková malá alchymie. Jedním z důležitých faktorů je podle Marcela Telsera čas samotné destilace. Ta první trvá jednu dvě hodiny, druhá pak 12 hodin.

S Čechy má zkušenost

Při výrobě dobrého alkoholu je zásadní trpělivost. A ta je zapotřebí i při zrání. „Můžu vám něco ukázat? Jste vlastně první oficiální návštěva, která uvidí můj sklad, kde alkohol zraje. Neočekávejte nic velkého,“ upozorňuje Marcel.

Nečekali jsme ale to, že v palírně pana Marcela alkohol sice zraje v sudech, ty jsou ale uložené v garáži. Prý kvůli lepší cirkulaci vzduchu. A jak whisky a gin v garáži dozrály? To teď jdeme ochutnat.

autor: lub
Spustit audio