Výrobci skotské whisky se bojí brexitu. Volají po speciálním zákonu

Ochraňte naši whisky, žádají Skotové britskou vládu. Výrobci tradičního nápoje se bojí, že po brexitu se jim podstatně ztíží přístup na evropské trhy. Zástupci producentů whisky se ve čtvrtek sejdou s ministrem pro Skotsko, aby požádali o speciální zákon, který by vývoz jejich pálenky do budoucna ochránil.

Výrobci whisky, kteří se obávají o budoucnost exportu pravé skotské, chtějí, aby i po brexitu byly ekonomické vztahy mezi EU a Spojeným královstvím co nejtěsnější. „Aby třeba nemohla být na whisky v jednotlivých evropských zemích uvalena cla,“ vysvětluje zpravodaj ve Velké Británii Jaromír Marek.

Kromě toho se také obávají o svou značku. Podle evropských směrnic je zatím zaručeno, že označení skotská whisky může mít jenom pálenka, která je vyrobená na území Skotska. To by se ale mohlo později zkomplikovat.

Právě proto se ve čtvrtek výrobci skotské setkávají s ministrem pro záležitosti Skotska Davidem Mundellem a žádají, aby i britská vláda parametry skotské whisky definovala zákonem, který by značku i její export ochránil i po brexitu.


Více než 40 tisíc pracovních míst ve Skotsku – z toho řada ve venkovských oblastech – je tvořena výrobou skotské whisky.

Whisky je pro Velkou Británii a pro Skotsko významným exportním artiklem – pravé skotské se každoročně vyrobí za pět miliard liber a více než 90 procent se prodá mimo území Spojeného království. Třetina exportu pak směřuje do zemí Evropské unie.

„Pro Skoty samotné to není jenom ekonomika, ale také součást jejich tradic a pracovních míst,“ dodává Marek.

autor: jma
Spustit audio