Trest horší než pro vraha. Komici můžou ve Venezuele za své vtipy dostat až 20 let ve vězení

Stále objíždí noční kluby, kde vtipkuje, hraje na kytaru a satiricky komentuje sociální a politickou situaci ve Venezuele. V zemi, kde vládne diktátor Nicolás Maduro. Komik Ricardo del Bufalo ale říká, že se za mikrofonem stále více hlídá. Mohl by totiž říci něco proti Madurovi a na dlouhá léta skončit ve vězení.

Na komika Ricarda del Bufala je většinou vždycky plno. Publikum od něj očekává satirické vystoupení namířené především proti socialistickému vůdci Nicolási Madurovi a jeho režimu.

 

Štouchanec do revoluce

Ricardo většinou nezklame. Do hnutí chavismo, jak se zdejší socialistické revoluci založené dnes již zesnulým Hugo Chávezem říká, se s chutí opře.

V poslední době ale používá dvojí významy, asociace a narážky. Režim by si totiž jeho vtipkování mohl vyložit jako šíření nenávisti.

Publikum se chce na mých show v poslední době od své země odpojit, rozptýlit se.
Ricardo del Bufalo

Existuje proto dokonce i zákon s označením Nenávistné projevy. Za porušení tohoto nařízení může dotyčný skončit za mřížemi až na 20 let.

Ricardo tak často mění například texty svých písní, kterými vystoupení většinou zahajuje. Například píseň Před Chávismem v původním znění Antes del chavismo zaměnil za Před propastí, ve špalnělštině Antes del abismo.

„Cenzuruji se stále více, a to především kvůli strachu, Neříkám tedy například Chávez je mrtev, ale raději Viník je mrtev. Už se také tolik nesnažím promovat svá vystoupení na sociálních sítích jako kdysi. V poslední době mě kdosi politicky velmi vlivný sleduje. A to děsí. A proto se svým slovy zacházím velmi opatrně,“ říká mi Ricardo.

Horší než vrah

Zmiňuje právě zákon o nenávisti: „Uplatňují ho proto, aby nás donutili k autocenzuře. Trest je drakonický, je dokonce vyšší než trest pro vraha. Stačí například, abyste na nějakého vládního politika na ulici zakřičeli, že je zkorumpovaný a přišijí vám právě tento zákon. Na některé komedianty už došlo a ti raději odešli do emigrace,“ pokračuje jeden-a-třicetiletý umělec.

Mluvíme spolu v knihovně Poetiéca v centru Caracasu, kam si Ricardo občas chodí číst poezii a zapomenout na ekonomickou, sociální a morální krizi za okny.

„Publikum se chce v poslední době tak trochu na mých show od své země odpojit, rozptýlit se, i proto se snažím o těžkých věcech mluvit v narážkách a do svých vystoupení vnášet i větší počet zábavných písní.“

Smutný komik

Vedle politických fórů Ricardo často během svých vystoupení ironizuje především sociální situaci v zemi, kde řadu lidí stále trápí nedostatek peněz, kriminalita, výpadky elektřiny a dodávek pitné vody.

Čtěte také

„To je teď trend většiny komiků ve Venezuele. Berou si na mušku především sociální rozdíly, poté co vláda uzákonila používání dolaru. Jdete dnes například do caracaské čtvrti Las mercedes a máte pocit, že jste někde na newyorském Times Square. Ale to je jen fata morgána, většina země žije nadále v bídě.“

Ricardo del Bufalo je v soukromí spíše zasmušilý.  Má obavy o budoucnost své země a o svou vlastní bezpečnost. Dokonce občas pomýšlí i na emigraci. Ve světě by se zřejmě jako komik uchytil, v příštích týdnech se vydá na malé turné po Jižní Americe.

Ve Venezuele ale pro něj může jeho kariéra rychle skončit, pokud řekne nebo zazpívá něco v očích Madurova režimu nepatřičného.

autoři: Eduard Freisler , aka
Spustit audio

Související