Toulavé kočky a problémy

19. leden 2005
Vaše téma

Vaše téma, ve kterém probíráme toulavé kočky, v dnešním středečním vysíláním Českého rozhlasu 1. Toulavé kočky, pokud jsou dobře živené, tak se velmi rychle rozmnožují. Vy jste se na nás obraceli s nejrůznějšími dotazy, většina z nich se ale týkala toho, jak se koček, které třeba zničí zahradu, můžete zbavit. Něco si o tom řekneme i teď ve Vašem tématu s vrchním inspektorem pro ekologii Městské veterinární správy v Praze, Karlem Dvořákem. Dobrý den, pane Dvořáku.

Karel Dvořák: Dobrý den.

Skutečně i vy vnímáte soužití toulavých koček a lidí tak problematicky, jak se to mohlo třeba odrazit v dotazech, směřovaných do Českého rozhlasu 1?

Karel Dvořák: Prosím vás, takhle. Soužití lidí a zvířat, v tomto případě zájmových, je problémem v podstatě všech etap vývoje lidstva úrovně společnosti v návaznosti na tradice. Samozřejmě tím pádem to vnímáme takto i my a řešení se odvíjí od využitelnosti zvířat k pracovní či zájmové činnosti. Řešení a navození takového vztahu vzájemné tolerance je vlastně trvalý dynamický proces a větších rozměrů nabývá v městských aglomeracích než na venkově.

Dobrá, jak by se tedy měli ke zvířatům chovat a jak s nimi nakládat lidé, kteří je, zejména tedy ve městských aglomeracích, mají doma? A mluvme o kočkách.

Karel Dvořák: Tak pokud lidé mají kočky doma, tak buď je mají za určitým účelem, to znamená, mají je k chovatelským účelům například, to je ten první účel, a druhý je účel zájmový. Čili je pokud je má k chovatelským účelům, tak se zřejmě bude ten majitel pečlivě starat o tu kočku, bude jí řádně ošetřovat, bude jí zapouštět, rozmnožovat a prodávat, poněvadž ji má za účelem získání koťat.

A co ti druzí?

Karel Dvořák: V tomto případě chovatel musí dodržet tu svoji kázeň, kterou má a když se mu kočka stane jako z toho reprodukčního hlediska nepotřebná, že už nehodlá dále ji zatěžovat koťaty, doporučuje se kočky, kocoury, eventuelně, respektive oboje pohlaví nechat vykastrovat a převést si tu kočku, jak to většina lidí dělá, ty případy jinak jsou ojedinělé, že by se jí, opustil, tak si ji ponechá jako kočku zájmovou k svému potěšení.

A co by, jak by se měli chovat zejména tedy v tomto případě k toulavým kočkám ti lidé, kteří je krmí na ulicích?

Karel Dvořák: No pokud se jedná o kočky toulavý, to je právě ten problém, který je řešen a jak jsem nastínil, nabývá problému na těch ulicích více než venku. To, že se z kočky domácí stala kočka divoká, je fakt, který musíme akceptovat.

Dobrá, a co by tedy měli dodržovat ti lidé, kteří je krmí na ulicích?

Karel Dvořák: No, ti lidé by je v podstatě na ulicích přímo krmit vůbec neměli. Lidé by, je to samozřejmě jejich právo, jejich vůle zaručená a tak dále listinou a podobně, ale měli by spíš si vyhledat k tomuto místa vhodnější a mělo by se omezovat takzvané nekontrolované zdroje potravy, kterými právě ta ulice nebo i ta zahrada, jak zněla ta původní otázka, je. Ty kočky potom na ty nekontrolované zdroje, které mohou vzniknout nejen krmením, ale mohou vzniknout i nepořádkem lidí, že se zbavují odpadků potravin tak, že je vysypou mimo popelnici nebo na různé místo. Kočky si to najdou a kočky si zvyknou, že v té lokalitě ten zdroj potravy je a prakticky se tam, jak se říká, stáhnou.

Tedy by bylo lepší třeba, aby místo krmení ti lidé došli někam na veterinární stanici nebo na ochranu přírody, aby tyto organizace odchytly kočky, vykastrovaly a tudíž bránily tomu přemnožování?

Karel Dvořák: Tak ta kastrační metoda, ten jejich odchyt, přesun do veterinárního šetření, kastrace a vypuštění je zatím, dá se říct, jedna z nejúčinnějších nebo v podstatě jediná účinná a zákonem na ochranu zvířat proti týrání povolená a respektovaná metoda. Tato metoda má výsledky, když je dodržena kázeň a když všechny ty složky na sebe navazují.

Tedy byste doporučoval, aby se to dělo?

Karel Dvořák: Samozřejmě doporučoval.

Toulavé kočky prostřednictvím vrchního inspektora pro ekologii Městské veterinární správy, Karla Dvořáka. Díky za rozhovor, na shledanou.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu