Tortilla, rychlá a jednoduchá večeře plná bílkovin. Doporučuje 9 z 10 Španělů

Největší audioportál na českém internetu

Španělská bramborová tortilla není jídlem, které by vyžadovalo nějaké speciální suroviny. Stačí brambory, vejce, olej, sůl a trochu cibule | Foto: Pavel Novák, Český rozhlas

My bychom jí asi říkali tlustá omeleta, pro Španěly je to ale tortilla. Slouží Španělům jako teplá svačina, kterou si nejčastěji kupují v bistrech.

Pro Španěly je bramborová tortilla zákuskem, který si dávají v bufetu k svačině. Ve španělských rodinách to často bývá rychlá a jednoduchá večeře. Upéct opravdu dobrou tortillu je ale svým způsobem umění.

Španělská bramborová tortilla není jídlem, které by vyžadovalo nějaké speciální suroviny. Stačí brambory, vejce, olej, sůl a trochu cibule. Upéct dobrou tortillu ale vyžaduje dodržet správný postup a také jistou dávku trpělivosti.

Ve španělské Zaragoze dokonce jednotlivá bistra soutěží v tom, kdo zákazníkům nabízí nejlepší tortillu. Tortilly podávané v bufetech a restauracích v Zaragoze hodnotí porota složená z kuchařů, místních novinářů i prostých obyvatel Zaragozy.

Zajímá vás, jak taková soutěž o nejlepší tortillu vlastně vypadá? Redaktor časopisu Gastro Aragon José Miguel Martínez Urtasun je jedním z porotců a vysvětluje, co se na tortille hodnotí.

„Prvním kritériem je, jak tortilla vypadá. Jestli má zlatavou barvu a jak se servíruje: s krajícem bílého chleba, s drobnou oblohou a dezertní vidličkou. Pak se hodnotí samotná tortilla: jestli drží pohromadě a je dobře propečená. Třetí hledisko je chuť. Jestli není moc vláčná nebo slaná. Chutě musejí být v rovnováze.“

Zvítězí ten nejlepší

Jen pár kroků od baru San Remo je další restaurace, která se snaží se svou tortillou prosadit na čelní místa žebříčku. V bistru Entresabores mají tortillu docela jinou. Na první pohled to vypadá, že je v ní víc vajíček.

Jon Barenna ochutnává tortillu v bistru Entresabores

Majitel bistra Jon Barrena věří, že právě jeho tortilla soutěž vyhraje, nebo alespoň bude mezi třemi nejlepšími. Je totiž podle něj výjimečná. Je mnohem měkčí a šťavnatější, než jaké nabízejí bary okolo něj. Jejich tortilly jsou podle něj příliš tvrdé a suché. Proto by si prý právě ta jeho zasloužila první cenu.

Podívejte se, jak sugestivně přesvědčoval našeho reportéra Pavla Nováka o tom, že právě jeho tortilla je ta nejlepší…

autor: pan