Tonko Mardešič

2. červenec 2009

Tonko Mardešič sice nepatří mezi mediálně známé osobnosti, výsledky jeho práce však mohou ovlivnit i náš život. Tonko Mardešič totiž působí jako primář pražského centra asistované reprodukce. Posluchačům odpověděl na řadu praktických otázek týkajících se problému neplodnosti, vzpomněl svou roli otce a pokusil se vysvětlit novou teorii, podle které mají muži v budoucnosti vymřít. V pátek 3. července budou hosty hudebníci Vojtěch Lavička a Radoslav "Gipsy" Banga.

"Za to, co se děje, si můžeme svým způsobem sami," okomentoval Tonko Mardešič nepříliš pozitivní statistiku, podle které má až každý sedmý pár problémy s početím. V budoucnosti má tímto problémem trpět každý druhý pár. Hlavní příčiny vidí ve zvyšujícím se věku prvorodiček a v nárůstu počtu neplodných mužů.

"Máme celou řadu odborných dat o tom, jak problematika nemožnosti počít dítě zasahuje do psychiky partnerů a do vztahu. Je to velmi složité a obtížné," připouští Mardešič. Zdůrazňuje však, že není schopen pomoci jen minimálnímu počtu párů. "Ne vždy se to podaří napoprvé. Někdy to trvá delší dobu," dodává.

Jak mohou neplodné páry ovlivnit úspěšnost mimotělního oplodnění? Tonko Mardešič se zdráhá poradit. Zaručené recepty ovlivňující plodnost neexistují. "Prokázaný reprodukční jed je nikotin," zdůrazňuje. "Čím méně se pacienti budou na problematiku otěhotnění upínat, tím lépe," zmiňuje v souvislosti se stresem, který patří mezi další negativní faktory.

Kolik tedy stojí dítě ze zkumavky? "Mít dítě je vždycky otázkou peněz," poznamenává Mardešič. Mimotělní oplodnění je každé ženě hrazeno pojišťovnou třikrát. Při koupi moderních léků musí pár počítat s finanční spoluúčastí. Pojišťovny hradí umělé oplodnění pouze ženám do 39 až 40 let. "To se opírá o racionální data, protože plodnost ženy s narůstajícím věkem klesá. Pokles plodnosti začíná velmi intenzivně od 35 let," vysvětluje postoj zdravotních pojišťoven.

Poslechnete-li si záznam celého rozhovoru, dozvíte se nejen kuriozity z praxe Tonka Mardešiče, ale i o prvním dítěti narozeném ze zkumavky. Tonko Mardešič navíc odpoví například na otázku, zda se spolu s narůstajícím věkem snižuje plodnost mužů a jakou částku společnost zaplatí za jedno dítě narozené ze zkumavky.

Záznam celého rozhovoru s Tonko Mardešičem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio