Tomio Okamura

30. červen 2008

Jak je na tom Česká republika s krachy cestovních kanceláří, kdy se dočkáme jednotné ceny zájezdů nebo proč je letos menší zájem o Chorvatsko - to byla hlavní témata rozhovoru Lucie Výborné s hostem pondělního Dopoledního Radiožurnálu, kterým byl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura. Povídal také o rodném Japonsku. V úterý 1. července bude hostem Jan Jirák, teoretik médií, proděkan Fakulty sociálních věd UK.

Kolik cestovních kanceláří v Česku letos v létě zkrachuje? "V letošním roce už skončily tři cestovní kanceláře. V České republice je 946 cestovních kanceláří a cca 1500 činných agentur. Jsme v první polovině roku, takže si každý může ten odhad propočítat. Nicméně, co se týče krachu cestovních kanceláří, jsme pod průměrem zemí v západní Evropě," odpověděl Okamura. Vysvětlil také, proč je letos menší zájem českých turistů o Chorvatsko. "Jak se v Česku zvyšují příjmy, tak se posouvá zájem českých turistů směrem dále do Středomoří - do Itálie, Španělska, Tuniska, Egypta, Řecka či Turecka. Navíc přispělo to, že v Chorvatsku vznikly problémy s příjezdem nezletilých osob a také zákaz dovozu mléčných a masných výrobků. Takže kanceláře mají nyní nevídané množství zájezdů 'Last Minute' do Chorvatska, " uvedl mluvčí.

Kdy se dočkáme kompletní ceny zájezdů, včetně letenky či příplatků? Jednotná cena zájezdů není v žádné zemi Evropské unie. V Česku se nyní připravuje novela zákona o cenách, podle které by sice cena měla být rozdělená, ale klient bude znát součet. Pro CK by měla platit předběžně od 1. října 2009. My bychom chtěli, aby to platilo v celé EU, aby to české ministerstvo financí prosadilo v unii," uvedl mluvčí. Jak je to s pojištěním do zahraničí u českých turistů? "Z našeho letošního průzkumu vyplynulo, že pouze třetina klientů cestovních kanceláří si připlácí za cestovní pojištění - to je strašně málo. Svědčí to o tom, že nejsme zvyklí na tržní prostředí, na zodpovědnost za sebe. Pak bývají v zahraničí velké problémy," přiblížil zkušenost Okamura.

Tomio Okamura se narodil v Tokiu české matce a japonskému otci. "Přestože tady všem připadá, že vypadám jako Japonec, tam okamžitě poznali, že nejsem. Odmalička mi v Japonsku říkali Gaidžin, což znamená cizinec. Mně se to hrozně dotýkalo, protože jsem se v Japonsku narodil a mluvím perfektně japonsky - byl jsem z toho hodně smutný. Neměl jsem vůbec klid, byl jsem středem pozornosti, protože tehdy - před 35 lety - tam cizinci moc nežili. Teď už je ale situace jiná - Japonci si na cizince zvykli. Kvůli vysoké životní úrovni se tam přistěhovala řada bělochů i z vyspělých zemí," přiblížil Tomio Okamura.

Záznam celého rozhovoru s Tomio Okamurou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio