Tomáš Sokol, advokát

Podaří se u soudu prosadit zákaz radikální Dělnické strany? Pokusí se o to renomovaný právník Tomáš Sokol. Právě jeho si vláda najala, aby ji zastupoval. Podrobnosti už za chvilku. No a naše první téma? Velmi aktuální, Nejvyšší správní soud dnes odvolal státní zástupkyni Elenu Votavovou z funkce. Potrestal ji za výroky v médiích. Votavová před časem v rozhovoru s Mladou frontou DNES přiznala, že se přátelila s rodinou údajného mafiána Antonína Běly. Ten byl podle zjištění Mladé fronty DNES v 90. letech jedním z bosů podsvětí. Spolupracoval i s podnikatelem Františkem Mrázkem. Když se státní zástupkyně reportér zeptal, jestli neodejde z funkce, řekla mu, že odejít nemůže, protože splácí hypotéku. Právě tento výrok jí dnes stál místo. Přeji dobrý den.

Tomáš SOKOL, advokát:
Dobrý den.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Co říkáte na to rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který odvolal z funkce vaší klientku, státní zástupkyni Elenu Votavovou?

Tomáš SOKOL, advokát:
Jako obvykle, v takových případech, mrzí mne to, nesouhlasím s tím a respektuji to.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
No a je nějaká možnost, jak ji vrátit do funkce, pane doktore?

Tomáš SOKOL, advokát:
Nevím, jestli návrat do funkce je to klíčové, ale tady bude otázkou, zda jedno instanční řízení, které v této věci upravuje zákon, je dostatečně ústavní, to znamená otevírá se tady možnost ústavní stížnosti, proto že toto rozhodnutí už jaksi není přezkoumatelné nějakým dalším soudem. Ale to je hypotetické, já jsem o tom s klientkou samotnou nemluvil.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A navrhoval byste ji, pokud s ní o tom budete mluvit, abyste se ještě obrátili na Ústavní soud, aby posoudil toto rozhodnutí?

Tomáš SOKOL, advokát:
Především jakémukoliv návrhu musí předcházet seznámení se s argumenty Nejvyššího správního soudu a ty já neznám. Takže tedy v prvé řadě si přečtu rozhodnutí.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Kárnou žalobu podala na Elenu Votavovou nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, a to za výroky v médiích. Vaše klientka v médiích řekla, jak už jsem říkala, že nemůže odejít z funkce, protože splácí hypotéku. Vám nepřipadá ten výrok nešťastný?

Tomáš SOKOL, advokát:
Ten výrok je nešťastně volený. Dlužno říct, že klientka, a nechci tady opakovat to co jsem říkal dnes u Nejvyššího správního soudu, celou dobu vehementně argumentovala tím, že naprosto netušila, že by pan Běla a nebo někdo z té rodiny měl být v nějakém spojení s nějakým podsvětím a do konce to ani nebylo nikým dokazováno, takže tam to bylo tak, že ona to popřela a poté, kdy se zeptali, jestli teda přesto nerezignuje, tak místo aby tedy řekla, proč bych měla rezignovat, já mám práci ráda nebo já miluju tuto práci, tak řekla tuto věc, která byla skutečně mediálně nešťastná a pravděpodobně sama o sobě jí pro tuto chvíli zlámala vaz.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak to říká advokát Tomáš Sokol ve Dvaceti minutách Radiožurnálu, Tomáš Sokol má teď před sebou velký úkol, zastupuje vládu ve sporu s Dělnickou stranou. Co udělat proto, aby se tuto radikální stranu podařilo zakázat. Zeptáme se právě teď. I dnes nám posíláte své maily a to na adresu 20minut@rozhlas.cz, takže čekáme na vaše otázky. Pane doktore, Nejvyšší správní soud bude rozhodovat znovu o zrušení Dělnické strany, měl by se sejít už zítra. Co vy si vůbec myslíte o Dělnické straně, když začnu tak úplně polopaticky.

Tomáš SOKOL, advokát:
Já sám za sebe do té chvíle, než jsem obdržel materii, ke které jsem se měl původně vyjádřit pro ministerstvo vnitra, tak jsem o ní žádné zevrubnější informace neměl. Bylo mi jasné, že to patří někam do jakéhosi tedy spektra extrémistických stran a nebudu říkat, jestli levicových nebo pravicových, ono už se to potom stírá trochu a to bylo asi tak všechno. V této chvíli si o ní, vzhledem k tomu, v jakém postavení jsem, musím korektně myslet pouze to, že tedy je předmětem toho soudního řízení a že jí minimálně hrozí rozpuštění.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A jaký je ten hlavní argument, podle vás, pro to rozpuštění této strany?

Tomáš SOKOL, advokát:
Paní redaktorko, já bych nechtěl předjímat jakákoliv konkréta do té chvíle, než protistrana obdrží ten návrh, zatím ho neobdržela, to je neetické, ale obecně se dá říct, že tedy vláda po konzultacích a je to vyjádřeno v tom návrhu, dospěla k návrhu, že jsou tady splněny zákonné podmínky pro rozpuštění té politické strany. To znamená §4 zákona, který říká, že tedy ta politická strana nesmí porušovat Ústavu, nesmí působit proti veřejnému pořádku, mravnosti a tak dále. Takže tady v té nejobecnější rovině se pravděpodobně nacházejí ty důvody pro podání návrhu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A máte to dobře vyargumentováno?

Tomáš SOKOL, advokát:
Doufejme, doufejme.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Usmíváte se u toho, takže kolik třeba má ten materiál stran, který vy jste předložil?

Tomáš SOKOL, advokát:
Takhle, já se neusmívám proto, aby to nebylo vnímáno, že to nějak zlehčuji.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Já to vůbec tak nevnímám.

Tomáš SOKOL, advokát:
Asi představa, že bych řekl, že to je špatně vyargumentováno, ta nepřichází v úvahu, že ano. Takže to bylo spíš jenom tak reakce na tu otázku. Já mám pocit, že to má něco přes 60 stránek a asi 100 příloh, ale přiznám se, že bych kvalitu toho materiálu hodnotil podle rozsahu, to určitě ne, takže jestli to má o 2 stránky víc nebo míň, já to přesně nevím, já jsem to takhle nesledoval.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Víte, já jsem se na to ptala záměrně, jestli to máte dobře vyargumentováno, protože my víme, že vláda navrhla zrušení Dělnické strany poprvé už letos na jaře a Nejvyšší správní soud jí nevyhověl, návrh byl totiž špatně připravený a neobsahoval potřebné důkazy pro zrušení strany. Takže teď je podle vás vše připraveno tak, jak má?

Tomáš SOKOL, advokát:
Trochu se tomu vyhnu, ač já vím, že to není oblíbené, ale řekl bych, že na žádném stupni poznání, si myslím, že to je nejlepší, jaké to může být. Na daném stupni poznání míním to, že právě konfrontováno s tím předchozím rozhodnutím Nejvyššího správního soudu, který vytkl původnímu návrhu nějaké nedostatky a současně uvedl právní názor na to, za jakých podmínek může být politická strana rozpuštěna, tak ten návrh na to reaguje a snaží se tedy takříkajíc "vyhovět" těm výtkám, které byly vysloveny na adresu toho prvého a předejít tomu, aby se ty výtky opakovaly. To znamená, být v tomto směru lepší.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ano, takže jste si vzali to, co vytkl Nejvyšší správní soud na jaře a udělali jste to tak, aby už tomu nemohl v tomto směru nic vytknout, minimálně ty chyby, které tam byly vytýkány.

Tomáš SOKOL, advokát:
Ano, rozhodně snaha byla poučit se z těch výtek, já nechci říkat chyb, já nehodnotím práci někoho jiného. Ale pokud tedy Nejvyšší správní soud vytkl nějaké nedostatky, tak byla snaha, aby tato výtka se nemohla opakovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A vy jste viděl ten původní návrh?

Tomáš SOKOL, advokát:
Ano.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A zdálo se vám na něm, že právně nebyl úplně dotažený?

Tomáš SOKOL, advokát:
Podívejte se, já jsem ho viděl už v kontextu s rozhodnutím a tam to samozřejmě zkresluje, protože tam už je to jasné. To rozhodnutí něco řeklo, je tam vyjádřen nějaký názor, já bych řekl, že tedy možná to mohlo být obsažnější, ale byl první návrh v takovéto věci a já se k tomu nechci nějak zevrubně vyjadřovat. Rozhodující je, že Nejvyšší správní soud ten návrh jaksi nepovažoval za dostatečný a z toho je potřeba primárně vyjít.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže byl lajdácký?

Tomáš SOKOL, advokát:
No, to já bych vůbec nikdy neřekl toto. To mi nepřísluší hodnotit a já takové výrazy na adresu kolegů nikdy nepoužívám.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jedna otázka z mailu 20minut@rozhlas.cz, ptá se Tomáš. Jestli jsou podle vás důkazy, že je tato strana spojena s neonacisty.

Tomáš SOKOL, advokát:
To je už konkrétní otázka na obsah toho návrhu, já se odpovědi na tu otázku vyhnu, nikoliv proto, že bych to chtěl nějak obecně tajit, ale že to nepochybně časem vyjde najevo, jestli je tam něco takového tvrzeno, až ten materiál, tak říkajíc, bude zveřejněn.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pane doktore, kdy jste se vlastně rozhodl, že vlastně přijmete tady tuhle nabídku vlády, aby jste ji zastupoval u Nejvyššího správního soudu?

Tomáš SOKOL, advokát:
Přiznám se, že to nějak časově nedokážu zařadit. Řekl bych, že to bylo v průběhu nějakého minulého, uplynuto tomu měsíc, měsíc a půl. Fakt nevím úplně přesně, já si nevedu deník.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Byla to výzvy pro vás nebo to byla řadová práce tak, jako každá jiná, která vám chodí do kanceláře?

Tomáš SOKOL, advokát:
No, samozřejmě že to je svým způsobem výjimečné a tím pádem, pokud někdo říká výzva, tak bych použil ten výraz, v podstatě nabídka velmi zajímavé práce.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A vy jste to už dostal, ten návrh na zrušení Dělnické strany hotový, předělal jste si tam potom něco podle sebe, aby jste s tím ještě tak argumentačně ještě to vypiloval, takže...

Tomáš SOKOL, advokát:
Já jsem dostal základní materiál a nutno tady zdůraznit, že pokud jde o skutková tvrzení, to znamená ta zjištění, tak s těmi já jsem nic nedělal, jako v jakémkoliv jiném případě, protože to jsou fakta, která dodává klient. Advokát k tomu může dodat právní argumentaci, případně doporučit klientovi, aby ještě doplnil nějaké důkazy, pokud je má, to jsem nedělal a pravdou je, že ten materiál jsem ne já, ale v rámci kanceláře, kolektiv, jsme jakýmsi způsobem doplnili a udělali tak, jak jsme si my představovali, že by ta žaloba byla o něco lepší. Ale zdůrazňuji, že podle mého názoru i ten základní materiál byl velmi životaschopný a pak už je to jenom otázka názoru toho, kdo vystupuje u toho soudu, jestli by to udělal o něco jinak nebo tak přesně, jak je to v té původní verzi.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ne, já jsem se ptala z toho důvodu, jestli není lepší, když si advokát celou tu žalobu připraví takzvaně do pusy.

Tomáš SOKOL, advokát:
No, ona je připravena do pusy, to nepochybně.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Nejvyšší správní soud by se měl zabývat tím případem už zítra. Jak to je, začne už zítra rozhodovat?

Tomáš SOKOL, advokát:
No, soud rozhoduje od chvíle, kdy ten návrh přijde na stůl, protože ty soudci se s ním seznamují a to je nepochybně součást rozhodovacího procesu, ale rozhodování jako takové, pravděpodobně ještě nepřichází v úvahu, nebo ne pravděpodobně ale zcela jistě, protože k tomu návrhu se ještě nemohla vyjádřit protistrana. Jestli já tomu dobře rozumím, tak zítra je první den, kdy se s tím soudci budou nějakým způsobem seznamovat, takže to co se objevilo ve sdělovacích prostředcích je trochu šum.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže zítra si sesednou soudci v neveřejném jednání, prolistují si to, udělají si nějaké poznámky a potom se teprve. Bude to veřejné jednání potom?

Tomáš SOKOL, advokát:
Nepochybně to faktické projednávání návrhu bude veřejné. To, co bude zítra já si netroufám odhadovat. Jestli se sejdou všichni nebo jestli si to rozeberou a bude se na to každý dívat ve své kanceláři, to já vůbec netuším.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Zajímá mě spíš, jak dlouho to může trvat, celé to jednání o tom, jestli bude nebo nebude zrušena Dělnická strana. Jestli se to bude táhnout dny, týdny, měsíce.

Tomáš SOKOL, advokát:
No, já se především vyhýbám, abych soudu předepisoval nějakou lhůtu nebo ji řekl a potom se říkalo, vždyť on už Sokol říkal, že jste měli rozhodnout, tak to rozhodně ne. To já už znám, tak mám zkušenosti s tím. Já mohou pouze říct, že tedy předchozí návrh byl podán tuším v prosinci a rozhodováno bylo v březnu nebo dubnu, teď si nejsem jistý. To je jakási časová informace o tom, jak to probíhalo v minulém srovnatelném případě. Tady je to složitější, možná že to bude delší, já si myslím, že nejrozumnější by bylo se na nějaký odhad zeptat zástupce Nejvyššího správního soudu po středě.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Mě to spíš zajímá z toho důvodu a to bude asi zajímat spoustu lidí. Jestli si myslíte, že o zrušení Dělnické strany bude rozhodnuto do voleb, které podle všeho budou v červnu.

Tomáš SOKOL, advokát:
To je hodně, jaksi otázka pro mě jaksi těžko zodpověditelná. Vycházeje z té předchozí doby mezi tím podáním návrhu a rozhodnutím, by to mohlo přicházet v úvahu, ale ten materiál byl podstatně stručnější, menší, méně objemný, tudíž já si netroufám odhadnout, jestli v tomto případě si soudci na to budou považovat, na seriózní rozhodnutí si budou požadovat víc času, netroufám si odhadnout, může to tak být.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Je to vaše přání, jako advokáta, který zastupuje vládu, která se snaží o zrušení Dělnické strany, je to vaše přání, aby tato strana už nekandidovala ve volbách do Poslanecké sněmovny?

Tomáš SOKOL, advokát:
Já k tomu nemám žádný osobní názor.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Jenomže, řekněte nám ještě jednu věc. K čemu je, když by vlastně Nejvyšší správní soud rozhodl třeba o zrušení Dělnické strany, když oni mohou vzápětí založit úplně jinou stranu a znovu kandidovat, je to tak?

Tomáš SOKOL, advokát:
Ano, to je stejné, jako když se tedy zeptáme, k čemu je to, že někdo dostane 1000 korun pokuty za rychlou jízdu, když může zase jet rychle dál. Je tady nějaký zákon, který vymezuje prostor pro činnost politických stran. Je tady vláda, které z toho zákona vyplývá úkol. Máli za to, že tento prostor je překročen, to znamená, že nějaká politická strana porušuje pravidla hry, aby podala návrh na rozpuštění té politické strany. To je dáno, s tím se nedá nic udělat dost dobře nemůže říct, no tak sice jsou tady splněný zákonné podmínky, my to tak vidíme, ale my to neuděláme, protože jaký to má význam. To prostě nejde. Ten návrh musí být podán, zákon musí být prosazován a je věcí něčeho úplně jiného, jestli někdo jiný se ho v budoucnu pokusí znovu porušit. To je princip všech zákonů. Že je tedy na jedné straně tlak na jejich dodržování, na druhé straně jsou jedince nebo skupiny, které se ty zákony pokouší porušovat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Pojďme ještě na jeden dotaz. Ptá se Petr na mailu 20minut@rozhlas.cz, jestli v tom návrhu je něco podobného, jako když se usilovalo o zrušení KSČ.

Tomáš SOKOL, advokát:
Znovu chápu, že to pro některé posluchače bude nepříjemné jako výmluva, ale opravdu nebudu o konkrétním obsahu hovořit do chvíle, než účastník tohoto řízení ten návrh neobdrží a nebude mít možnost se s ním seznámit, je to neférové, neetické.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Tak ještě jeden mail. Ten je od Vladimíra Vrány a ptá se, jestli tím, že se o Dělnické straně hodně mluví a neustále jsou zde snahy o její zrušení, se těmto extrémistům nedělá reklama a nepřibývá jí tím voličů. Co si o tom myslíte, pane doktore?

Tomáš SOKOL, advokát:
Já to neřeším z tohoto hlediska. To vyplývá z toho, co jsem říkal před chvílí. Jestliže tedy tady existuje zákon, který předepisuje nějaké chování politického subjektu a jestliže tady existuje vláda, která má na základě svých expertíz za to, že tento prostor nebo že ten zákon je porušován, no tak nezbývá logicky nic jiného, než tedy postupovat tím směrem, který zákon předpokládá a o těchto konsekvencích vůbec neuvažovat, protože jsou z právního hlediska irelevantní.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To říká advokát Tomáš Sokol ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Českou politickou scénou otřásá v posledních dnech skandál. Někteří politici byli ochotni za peníze do stranické pokladny změnit zákon. Za politiky přišel reportér Mladé fronty DNES, který se vydával za majitele herny. Trojice politiků, Dolejš, Milota z KSČM a také Ladislav Šustr z TOP 09 byli ochotni za peníze změkčit novelu loterijního zákona. To jen tak vysvětluju na okraj o čem je řeč. Pane doktore, vy jako advokát, když slyšíte tuto zprávu a čtete ji každý den v novinách, dopustili se podle vás politici něčeho nekalého?

Tomáš SOKOL, advokát:
No, politici minimálně a na to dali odpověď tím, že rezignovali, tak připustili, že tedy to jejich jednání nebylo, jak se říká, košér. Nebylo zcela etické, to je jednoznačné. Otázka na mne, pokud by byla jako na právníka, jestli porušili explicitně nějaký zákon nebo jestli se dokonce dopustili nějakého protiprávního jednání, které by bylo označitelné za delikt nebo dokonce snad trestně právní delikt, tady už bych byl významně opatrnější. Já si myslím, že to pořád zůstává v té rovině něčeho, čemu bych řekl politická neslušnost.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže nebyl tam žádný pokus o spáchání trestného činu, tím že byli, naznačovali nebo říkali přímo vlastně na těch nahrávkách skryté kamery, že by za peníze byli schopni měnit zákon. Víte, jestli by neměla v tuto chvíli už jednat policie a minimálně se tím zabývat?

Tomáš SOKOL, advokát:
No, já nevím, jestli už to policie nedělá. Já jsem někde zaslechl, že snad jakési tendence k tomu jsou, ale já jsem přesvědčen, že v té rovině tak, jak jsem si to vyčetl z veřejných zdrojů, tak že to tedy byla skutečně diskuze, která byla politicky nekorektní, protože vůbec připustili ochotu uvažovat o něčem takovém, ale nedostalo se to do nějakého stádia realizace toho záměru tak, abychom mohli uvažovat o přípravě nebo o pokusu, kdyby něco takového vůbec přicházelo v úvahu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Dá se podle vás něco vytknout novinářům?

Tomáš SOKOL, advokát:
No, podívejte. Já jsem dlouhodobě nepřítelem provokací, protože mám pocit, že to navozuje situaci, ke které by jinak nemuselo dojít, ale faktem je, že tohle to je trochu, trochu jaksi atypický případ, protože tady jaksi ty politici byli na své půdě, nebyli vtaženi někam do nějakým podivných konspiračních her, nechcete nějaký kompro nebo něco takového a myslím, že měli reflexivně reagovat, že tedy ne, protože to je svým způsobem lobbying a s tím by měli umět zacházet. Takže nejsem z toho nadšen, ale že bych nějak dokázal zásadně vytknout, on to nebyl redaktor, byl to tuším fotoeditor Mladé fronty, ale k tomu celému týdnu něco vysloveně protiprávního v tom, že tedy postupovali tak, jak postupovali, to ne.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Navíc asi jediným způsobem, než tímto způsobem provokace nejde zjistit vlastně, že by politici něčeho takového byli schopni.

Tomáš SOKOL, advokát:
Tady je významné to, že v zásadě to není konfrontováno s nějakými jejich osobními právy, s jejich soukromím nebo s něčím takovým. Prostě někdo jim zatelefonoval, takříkajíc, pomalu veřejně a řekl, heleďte mám pro vás obchodní nabídku a oni tu nabídku akceptovali alespoň do té míry, že o ní začali vážně uvažovat, mají smůlu.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Má podle vás poslanec Dolejš uspět se žalobou na ochranu osobnosti, kterou v této souvislosti podal?

Tomáš SOKOL, advokát:
No, neznám obsah té žaloby, ale spíš bych se vyjadřoval tak, že nemá. Možná, že objevil nějakou kouzelnou formulaci, možná že tam je něco o čem nevím a co mu dává šanci, ale ve skutečnosti si nedovedu představit, o co by v tomto případě bylo možné opřít žalobu na ochranu osobnosti, a že už jsem jich pár viděl.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Aby toho nebylo málo, tak poslanec Dolejš zažaloval omylem někoho jiného. Chtěl zažalovat vydavatelství Mafra, zažaloval vydavatelství Mladá fronta, a.s., takže se spletl. Co může s takovou žalobou udělat soud, hodit ji do koše?

Tomáš SOKOL, advokát:
Nemohu si odepřít jedovatou poznámku, že ještě před nějakými 60 lety by jeho kolegové omylem někoho popravili, takže je to ještě pořád, vývojové stádium je dobré, samozřejmě pokud je to někdo, kdo není pasivně legitimován, tak soud bude muset tu žalobu posléze zamítnout, pokud ji pan Dolejš nevezme zpátky, ale i tak je to hezké.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
To říká advokát Tomáš Sokol. 20minut@rozhlas.cz, to je náš mail, na kterém se samozřejmě i dnes ptáte a ptáte se advokáta Tomáše Sokola. Ilona, Domažlice se ptá, co říkáte na skandál na plzeňské právnické fakultě, kde měl proděkan opsat svou disertační práci?

Tomáš SOKOL, advokát:
No, zatím nemáme úplně jednoznačně potvrzeno, že by proděkan opsal svoji disertační práci. Existuje velmi důvodné podezření a je to nehezké, je to řekl bych, smutné, protože se to dotýká branže, kterou já mám rád, své profese a rozhodně jí to nepřidává na vážnosti a myslím si, že by se tedy celé vedení, dneska už jsem vyrozuměl že se to děje, mělo dost rezolutně poprat.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Ano, už je tam nové vedení.

Tomáš SOKOL, advokát:
Ano, já vím. Už jsem to zaregistroval. A jednoznačně dát najevo, že tedy se něco stalo a konkrétně říct co se stalo a jaká jsou opatření pro to, aby už se to nikdy neopakovalo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Řekněte, jakou vůbec mají plzeňská práva pověst mezi právníky? Je to uznávaná škola?

Tomáš SOKOL, advokát:
Já si myslím, že ano. Máme, v naší kanceláři je, nedovedl bych se dopočítat, ale minimálně pět kolegů, kteří jsou absolventy plzeňské právnické fakulty a vůbec jaksi nikdy nikoho nenapadlo, že by to měla být škola, která má nějakou nižší hodnotu nebo je nějakým způsobem méně kvalitní. Ano, je to uznávaná vysoká škola.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Veronika Králová, České Budějovice. Jasná otázka, zajímalo by mě, jestli ještě pan Sokol zastupuje pana Krejčíře a jestli se podle něj podaří někdy dostat Radovana Krejčíře zpátky do Česka.

Tomáš SOKOL, advokát:
No to jsou dvě věci. Obhajuji pana Krejčíře a nedokáži posoudit, jestli se "podaří dostat", to znamená, jestli tedy Jihoafrická republika vyhoví naší žádosti, protože to je výsostně záležitost Jihoafrické republiky a já už tomu dneska moc nerozumím. Tam to leží někde u nějakého soudu a co se s tím děje, já vůbec nevím.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Měl by podle vás se vrátil do Česka? Radíte mu to?

Tomáš SOKOL, advokát:
Já jsem na to nikdy nebyl dotázán, ale jako myslím si, že jako kterýkoliv advokát v tomto státě, bych musel především pana inženýra upozornit na to, že tady existuje několik pravomocných rozhodnutí a pokud se sem vrátí, tak tady bude muset nastoupit výkon trestu. On by si musel vybrat, jestli to podstoupí. Jsou situace, kdy lidé i za těchto okolností se vrátí, takže já bych mu prostě jenom prezentoval, jaká je právní realita.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Karel, Plzeň. Co jste říkal na rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil říjnové volby?

Tomáš SOKOL, advokát:
No, nepřekvapilo mě to, nepřekvapilo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Takže podle vás bylo dobré, že do toho poslanec Melčák s advokátem Kalvodou šli?

Tomáš SOKOL, advokát:
No, výraz dobré, špatné. Jestliže někdo má právo podat nějakou žalobu, tak ji prostě podá a já nehodnotím, jestli je to dobře nebo špatně. V tomto případě to, co je nejdůležitější a já jsem to také někde psal je to, že to bylo předvídatelné, že bylo jasné, že tohle riziko tady hrozí, takže to co následovalo pro mě není bleskem z jasného nebe ani šikanou Ústavního soudu, ale řekl bych logickým důsledkem něčeho, co už se tady rýsovalo.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Irena se ptá na mailu. Ještě jeden dotaz vezmeme, poslední. Na mailu 20minut@rozhlas.cz, je vůbec nějaký zločin pane doktore, který byste nebyl ochoten obhajovat?

Tomáš SOKOL, advokát:
Zločiny neobhajuju, nikdy, žádný.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
A zločince?

Tomáš SOKOL, advokát:
Obžalovaného, obviněného, lidi, kteří se mohou octnout před soudem, protože jsou vinni nebo nevinni, ale to se uvidí až na konci. Zločiny zásadně neobhajuji.

Helena ŠULCOVÁ, moderátorka:
Advokát Tomáš Sokol byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu, díky za to, na shledanou.

Tomáš SOKOL, advokát:
Na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: heš
Spustit audio