Tomáš Matuška

3. březen 2009

Na burzu se na hodinu vydal Dopolední Radiožurnál - alespoň zprostředkovaně. Hostem Lucie Výborné totiž byl makléř Tomáš Matuška. Ten o současné ekonomické krizi tvrdí: "Krize, o níž se v současné době tolik hovoří, je krizí dluhů. A jediné, co se teď děje, je přelévání dluhů z jedné strany na druhou." Ve středu 4. března bude hostem Eva Pokorná, prezidentka České transplantační společnosti.

Návrh ministra financí Miroslava Kalouska, aby lidé odkoupili státní dluhopisy, tedy Tomáš Matuška považuje v souvislosti se snahou o řešení krize za vytloukání klínu jiným klínem. "Systém likvidace dluhů, respektive jejich odstraňování, přitom spočívá ve strategii zcela opačné - ne ve vytváření dluhu dalšího."

Hlavním tématem Dopoledního Radiožurnálu ale nebyla ekonomická krize jako spíš obchodování na burze. Pro to člověk potřebuje především pevné nervy, tvrdí Tomáš Matuška a dodává: "Člověk musí být svým způsobem stranou dění a přitom být uprostřed všeho - přestože to zní jako paradox."

A s čím vším je možné na burze obchodovat? Cenné papíry, suroviny, komodity, světové měny - o těch se mluví nejčastěji. Tomáš Matuška zároveň upozorňuje: "Vznikají i produkty, které v podstatě nemají reálný základ. Obchodovat se dá například i s počasím - i na to jsou vypsané kontrakty, i to se dá zobchodovat na burze."

A hraje pro burzovního makléře roli to, s jakým produktem právě obchoduje? Tomáš Matuška se smíchem odpovídá: "Důležitý je obchod. A o jaký produkt jde, je v podstatě jedno - pokud vydělám peníze na počasí, budu spokojený."

O tom, jak důležitá je při obchodování na burze intuice, sledování politického vývoje nebo znalost konkrétních firem, i o tom, jaké riziko obchodování na burze pro běžného občana představuje a do jakých akcií se v současnosti vyplatí investovat - o těchto tématech i mnohém dalším mluvil burzovní makléř Tomáš Matuška mezi desátou a jedenáctou hodinou.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Matuškou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio