Tomáš Kraus

20. březen 2012

Možná už jste si to sami zkusili. Na lyžařském simulátoru jste se rozjeli, překážky a branky se prudce střídaly se zatáčkami – a na velké obrazovce se objevil nápis Game Over. Také takhle nějak může vypadat skikros. Jenže ten skutečný se jede naživo. Především o skikrosu mluvila Lucie Výborná se svým hostem Tomášem Krausem.

Strach z každé další začátky skikrosaře přepadá málokdy. Když se však něco takového stane, je to vážné. „Když skikrosař na trati ztratí kontrolu, přicházejí do hry zranění,“ podotýká Tomáš Kraus, český reprezentant ve skikrosu. „Na některých místech dosahujeme rychlosti až 100 kilometrů v hodině.“

O Tomáši Krausovi se dá říct, že stál u zrodu skikrosu v Česku. „V roce 2000 jsem jel první závod ve Špindlerově Mlýně,“ vzpomíná. „Začátky byly trochu divočejší. Lidé nebyli zvyklí jezdit s jinými lidmi na trati, na druhou stranu možná šlo o zábavnější sport, v němž nechyběla improvizace.“

Pevnější pravidla skikros dostal takřka záhy, už v roce 2002. „Přesto trvalo ještě dva tři roky, než byla všechna pravidla do našich závodů implementována,“ upřesňuje reprezentant.

Tomáš Kraus a Lucie Výborná

Ve Špindlerově Mlýně kdysi začínal a právě tam se už za několik dnů Tomáš Kraus vrátí. Právě ve Špindlerově Mlýně se totiž pojede mistrovství republiky ve skikrosu. Jak se na něj Tomáš Kraus připravuje? Také na to se Lucie Výborná svého hosta zeptala.

Padly však i další otázky. Všechny odpovědi Tomáše Krause si kdykoliv poslechněte ze záznamu.

Záznam celého rozhovoru s Tomášem Krausem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio