Tomáš Goláň: Finanční správa prohání za marginální částky, Čapí hnízdo ale neřeší

Senátor Tomáš Goláň podal v květnu trestní oznámení ve věci možného krácení daně v souvislosti s reklamou na Čapím hnízdě. Co ho vede k podezření, že se v daném případě stalo něco nekalého? A jak úřady s podnětem naložily?  

Tomáš Goláň argumentuje, že finanční správa napadá reklamy v hodnotě 400 tisíc třeba na závody ralley, které považuje za nadhodnocené.

„A pak vidíme, že každý rok farma Čapí hnízdo fakturovala kolem 67 milionů, ten nepoměr je tak závratný, že jsem musel začít konat,“ přibližuje důvody, proč podal trestní oznámení.

Policie už několik měsíců vyšetřuje, zda firmy z holdingu Agrofert nepodváděly s reklamou na farmu Čapí hnízdo. Detektivové mají podezření, že si společnosti skrze fiktivní propagaci mohly snižovat daně. Věc řešila před lety finanční správa, ale bez výsledku.

„Marginální částky za reklamy považuje finanční správa za nadhodnocené, tady ty obrovské částky z hlediska finanční správy nikdo neřeší,“ upozorňuje.

Trestní oznámení bylo podáno na nejvyšší státní zastupitelství, pak putovalo na vrchní státní zastupitelství, dnes je podle Goláně na krajském ředitelství policie města Prahy a Středočeského kraje. „Zabývá se tím již policie, nikoliv státní zastupitelství. To je poslední věc, kterou mám jako zpětnou vazbu,“ přibližuje.

Finanční správa podnikatele prohání za marginální záležitosti. Tady je to v podstatě naservírováno na stříbrném podnose, a nikdo nekoná.
Tomáš Goláň

Moderátorka Marie Bastlová s odvoláním na média připomíná, že policie reklamu na Čapím hnízdě už od loňského prosince na základě jiného trestního oznámení vyšetřuje. Proč tedy senátor Goláň podával další?

„Nevím, jakým způsobem bylo koncipováno původní trestní oznámení. Chtěl jsem do toho vnést můj odborný pohled na problematiku, která je náplní mé práce,“ říká Goláň, který působí jako daňový poradce.

autoři: Marie Bastlová , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.