Tipy na víkend: Svatomartinské hody, Dny živé archeologie nebo také stezky odvahy pro děti

10. listopad 2017

Před námi je svatomartinský víkend, vydejte se do Brna, kde se budou v sobotu dopoledne koštovat mladá vína. V Českém Krumlově na nádraží stojí Legiovlak, ve Všestarech v Archeoparku se vrátíte do doby kamenné a ve Zlíně navštivte Salon filmových klapek. Hezký víkend!

Praha: Svatomartinské slavnosti, mistrovství ČR v jojování nebo výstava k jubileu Theodora Pištěka

Ve vinici sv. Kláry v pražské Troji se budou v sobotu otevírat svatomartinská vína. Ochutnáte tam produkci od českých i moravských vinařů.

Festival mladých vín Svatomartinské slavnosti a pečená husa navštivte taky na náplavce v Praze na Rašínově nábřeží. Na akci svá mladá vína představí 24 českých a moravských vinařství, která dovezou kolem 5500 lahví.

Ve Švandově divadle v Praze má v neděli od 15 hodin představení Kocour v botách souboru Buchty a loutky. Další představení bude od 17 hodin.


V Divadle Bolka Polívky v pražské Uhříněvsi se přijďte v sobotu podívat na 14. mistrovství ČR v jojování.

V pražském Divadle Archa bude mít v neděli od 20 hodin křest písňové dvojalbum Jana Buriana a skupiny Bizzare Band nazvaného Jihotaje.

V pražské oboře Hvězda se v sobotu zapojte do charitativního běhu na podporu vzdělávacího programu Škola hrou organizace Siriri, která působí ve Středoafrické republice.

Na Václavském náměstí v Praze je k vidění 15 panelů s fotografiemi, kresbami i citacemi, které kolemjdoucím představí minulost, současnost i budoucnost tohoto významného pražského místa.

Výstavu si můžete prohlédnout do 29. prosince. K vidění budou i snímky archeologických nálezů z výkopů na Václavském náměstí nebo různých kuriozit, jako například alegorického vozu ve tvaru křižníku Aurora, který náměstím projel v roce 1960.

Moře jako fenomén, po kterém Češi touží, protože jejich vlast má k němu daleko, je společným tématem výstavy tří i v zahraničí známých českých umělců. V Galerii U Betlémské kaple vystavují režisér David Radok, historik umění a básník Josef Kroutvor a sochař Ivan Theimer, jehož plastiky jsou na mnoha veřejných prostranstvích různě po světě.

Logo

Osobnost renesančního vladaře a mecenáše Ferdinanda II. Habsburského představuje prostřednictvím jeho umělecké sbírky Národní galerie v Praze. Jako místodržitel v českých zemích významně ovlivnil podobu Pražského hradu, vybudoval letohrádek Hvězda, pořádal honosné slavnosti a turnaje, podporoval učence a sbíral umění.

Ve světle méně známých úseků své tvorby spjaté především s geometrismem první poloviny 60. let se na nové výstavě představuje známý malíř a kostýmní výtvarník Theodor Pištěk. U příležitosti umělcových 85. narozenin ji uspořádala Galerie Zdeněk Sklenář.

Ve výstavních prostorách v Salvátorské ulici představuje retrospektivní zkratku autorovy tvorby od počátku 60. let až do současnosti. Výstava slavného držitele Oscara za kostýmy k filmu Amadeus potrvá do 9. prosince.

Čtěte také

Středočeský kraj: Svatomartinská jízda, Festival duchovní hudby i stezka odvahy

Do skanzenu v Přerově nad Labem dorazí v sobotu svatý Martin na bílém koni. V 15 hodin začíná Svatomartinská jízda a po setmění se zapojte do lampionového průvodu.


Na výstavišti v Lysé nad Labem pokračuje o víkendu 22. výstava automobilů, motocyklů a jejich příslušenství.

V chrámu sv. Bartoloměje v Rakovníku začíná v sobotu v 16.30 víkendový Festival duchovní hudby 2017.

Stezku odvahy si můžou vpodvečer vyzkoušet menší děti v Lesoparku Štěpánka v Mladé Boleslavi. Malé děti se budou na trase dlouhé asi jeden kilometr střídat od 17.00 do 19.00 hodin, děti starší šesti let do 20.30.

Všichni budou startovat v doprovodu rodičů a trasa bude značená chemickými svítícími tyčinkami, lampiony a fáborky. Start a cíl je v ulici Na Celně, konkrétně u plaveckého bazénu.

Nová pohádka Divadla Lampion nazvaná Olaf a sněžný drak připomene evropské legendy i zvyky. Jde o druhou premiéru sezony, poprvé bude představení uvedeno v sobotu. Autorem textu i režisérem je Zdeněk Jecelín, který se podílel na řadě inscenací například pro Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích.

Otesánek

Jihočeský kraj: Gastrofest, Legiovlak v Krumlově a expozice výtvorů ze stavebnice Merkur

Na Výstavišti v Českých Budějovicích máte v sobotu poslední šanci navštívit podzimní 21. ročník Gastrofestu.

Na železniční stanici Český Krumlov si můžete o víkendu prohlédnout repliky legionářských vagonů z let 1918 až 1920. Veřejnosti bude Legiovlak v Českém Krumlově přístupný do 19. listopadu.

Čtěte také

Do Českého Krumlova přijede svatý Martin v sobotu v 11 hodin a 11 minut. V rámci Festivalu vína budou následně slavnostně otevřena svatomartinská vína.

Stavebnici Merkur v nejrůznějších podobách ukazuje komunitní centrum Fénix v Českých Velenicích. Uvidíte tam třeba kopii kostela, historického trolejbusu nebo skoro dva metry vysoké ruské kolo postavené z legendární české plechové stavebnice. Svoji sbírku do Českých Velenic zapůjčil Jiří Mládek.

Výstava stavebnic Merkur sběratele Jiřího Mládka v Domu historie Přešticka

Plzeňský kraj: Svatomartinské posvícení, jubileum letce RAF a stezka odvahy

V sobotu se na zámku Zbiroh koná Svatomartinské posvícení. Od 11 hodin jsou připraveny ochutnávky mladých vín přímo od vinařů, možnost nákupu vín, příjezd Martina na bílém koni, doprovodný hudební program a svatomartinské posvícení s pečenou husou.

Na zámku Hradiště v Muzeu jižního Plzeňska se bude v sobotu vzpomínat na 100. výročí narození letce RAF Karla Bečváře. Návštěvníky čekají přednášky i křest knihy.

Obec Poleň na Klatovsku zve všechny odvážné na 1. stezku odvahy. Registrace začne v 16.30, start je o půl hodiny později od hasičárny. Na stezku vyrazí jako první nejmenší děti, a to za každého počasí. Od 16 hodin budou v hasičské klubovně pro děti připraveny také výtvarné dílny.

Liberecký kraj: Výlov rybníka, 150 let železnice na Českolipsku i bluegrassový festival


V Českém Dubu bude v sobotu výlov rybníka Na líhni.

Na vlakovém nádraží v Doksech bude v sobotu oslava 150 let od zahájení provozu na trati z Bakova nad Jizerou přes Doksy a Českou Lípu do Rumburku. Na nádraží ve Valdštejnské hraběcí čekárně bude zahájena výstava a po trati bude jezdit historický vlak tažený parními lokomotivami.

Nenechte si ujít 34. ročník nejstaršího severočeského bluegrassového festivalu posvícení v modrém. V tradiční soutěži o posvícenskou husu vystoupí Míša Leicht & Forehand, Modrotisk, Petr Kůs & Fámy – stále s vámi Sunny Side, BG Bazar a The Jumper Cables.

Královéhradecký kraj: Trh lidové tvorby, Dny živé archeologie nebo Čokoládobraní

Navštivte v sobotu v Hradci Králové trh lidové tvorby a uměleckých řemesel ve všech prostorách Adalbertina. Začíná v 9 hodin.

Archeopark Všestary na Hradecku pořádá o víkendu Dny živé archeologie. Tématem je Život a smrt v pozdní době kamenné. Akce začíná v sobotu ve 13 hodin.

Na Starých Hradech připravili svatomartinské Čokoládobraní.

Čtěte také

Pardubický kraj: Dernisáž v Litomyšli a výstava plastik v Pardubicích

V galerii Miroslava Kubíka V Litomyšli začíná v sobotu v 18 hodin dernisáž Graft – 6. Sympozium Litomyšl spojená s křtem katalogu a komentovanou prohlídkou výstavy za osobní účasti umělců.

Galerie města Pardubic zve na novou výstavu tvorby sochařky Ludmily Seefried Matějkové. Poprvé tamnímu publiku představí její figurální sochy, plastiky a soubor kresebných skic.

Sochařka se původně snažila uchopit skutečnost abstraktně, později víc a víc tíhla k realističtějšímu ztvárňování figur. Sama svoji výtvarnou práci označuje jako kritický realismus. Pracuje s polyesterem, sádrou, hlínou, dřevem, mramorem.

Káznice na Cejlu v Brně

Jihomoravský kraj: Festival umění, vědy a technologií, vernisáž Krištofa Kintery i festival otevřených sklepů

Brněnský festival umění, vědy a technologií Prototyp letos mění místo konání. Z bývalé věznice na Cejlu se přesouvá na Starou radnici a do sousedící Tržnice Brno. Kromě výstavy interaktivních exponátů nabídne koncerty, program pro rodiny i odborné přednášky.

Cílem festivalu je ukázat to, že umění a technologie se nevylučují, naopak je lze propojit a využít z obojího to nejlepší. Jako důkaz festivalová výstava nabídne různorodé světelné i zvukové objekty, sférickou projekci, dočasnou architekturu nebo videomapping a projekce.


V Brně na náměstí Svobody začíná v 11 hodin košt svatomartinských vín.

V pátek večer přehlídku otevře party s hudbou a módní přehlídkou. Sobotní program tvoří zejména tvůrčí dílny pro děti i dospělé, večer přijde na řadu znovu hudba. Neděle patří odborným přednáškám a komentovaným prohlídkám, například o prototypování produktů a principech generativního designu.

V Brně v pátek startuje festival Mezipatra. V kině Scala a v ArtBaru Druhý Pád uvidíte filmy s genderovou tematikou. Můžete zajít i na taneční lekce, poetický večer poezie nebo speed dating.

V Polansky Gallery v Brně začíná vernisáž výtvarných objektů Krištofa Kintery nazvaná My Light in Pieces. Odehraje se před oficiálním otevřením nového prostoru téhle brněnské galerie.

Festival otevřených sklepů

V Mikulově začíná v sobotu dvoudenní Festival otevřených sklepů na Mikulovsku. Zapojí se 31 vinařů v Dolních Dunajovicích, Perné, Bavorech, Mikulově a Sedleci. Pořádá brněnská Nadace Partnerství.

Slavnost svatomartinských a mladých vín spojená s ochutnávkou začíná v dominikánském klášteře ve Znojmě v sobotu v 11 hodin a 11 minut. V 17 a 19 hodin vyrazí průvod sv. Martina na bílém koni k Vlkově věži.

Čtěte také

Po duchovní stopě v ruské kinematografii se letos vydají návštěvníci hodonínského filmového semináře. Ruskojazyčnému filmu se ojedinělá akce věnuje každoročně. Její 24. ročník potrvá od pátku do neděle a uskuteční se v kině Svět.

Na programu jsou známé filmy jako třeba Stalker Andreje Tarkovského nebo Stíny zapomenutých předků Sergeje Paradžanova, ale také zapomenuté klenoty. Jde například o film Otec Sergej z roku 1918, uváděný s klavírním doprovodem.


Název výstavy Vesmír je černý odkazuje k afroamerickému kulturnímu hnutí, které se upínalo k utopické futuristické vizi vesmírné diaspory, kde utlačovaná černošská menšina konečně dosáhne spravedlnosti.

Romskému umění dala prostor Moravská galerie v nové expozici nazvané Vesmír je černý. Tvoří ji díla starší generace i práce vzniklé teprve v září při uměleckém sympoziu za účasti výtvarníků z Česka, Slovenska a Polska. Výstavu doplňují také knihy, fotografie a další dokumenty z dějin Romů v Česku a na Slovensku.

Rukopisy a korespondenci známých autorů si mohou zájemci od středy prohlédnout na výstavě v Dietrichsteinském paláci v Brně. Její součástí je třeba rukopis Maryši bratří Mrštíků nebo dopisy básníka Otokara Březiny.

Vedle písemností vystavuje Oddělení dějin literatury Moravského zemského muzea i výtvarná díla vytvořená literáty nebo nahrávky divadelních her.

Zlínský kraj: Filmový Tesák ve Vizovicích a zlínský Salon filmových klapek

Blížící se 100. výročí vzniku republiky, počátky československé kinematografie i herce a režiséra Miroslava Macháčka připomene letošní Filmový Tesák ve Vizovicích na Zlínsku.

Miroslav Macháček

Akce, na které se scházejí milovníci českého filmu, se letos uskuteční od pátku do neděle. Jako zajímavost bude uveden například televizní snímek Šlechetný cowboy Sandy aneb Prohraná nevěsta z roku 1964, který dnes už téměř nikdo nezná.

V budovatelské veselohře Slovo dělá ženu, se představí slavný Oldřich Nový ve zcela neobvyklé roli, a sice v montérkách.

Čtěte také

V Kabinetu filmové historie v areálu zlínských filmových ateliérů je k vidění výstava, která ukazuje dosavadních 20 ročníků projektu Salon filmových klapek.

Salon je tradiční doprovodnou akcí zlínského filmového festivalu pro děti a mládež, výtvarníci při něm umělecky ztvárňují filmové klapky. Výstava potrvá do 29. listopadu. K vidění jsou také některé vzácné kusy, například poslední klapka, kterou věnoval do Salonu loni zesnulý výtvarník Adolf Born.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu