Tipy na druhý adventní víkend. Víme, kam vyrazit

5. prosinec 2014

Mikulášský podvečer si můžete v pátek užít ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm, v pražském Divadle Rokoko navštivte v sobotu Vánoční festival a na zámku Zákupy si nenechte ujít adventní prohlídky. Hezky si víkend užijte!

Adventní masky v Praze
V Národopisném muzeu – Musaionu v Praze vás v sobotu čeká setkání s méně známými tradičními maskami, které patří k adventnímu období – Luckou, Barborkou a Ambrožem. Připomenete si také některé vánoční zvyky, například věštění pomocí jablek a oříšků či stavbu betléma. Ve výtvarném ateliéru si každý bude moci vyrobit krásnou vánoční hvězdu. V 15.30 děti uvidí divadelní představení Andělíček Toníček v podání souboru Buchty a loutky. Akce se koná v sobotu od 13 do 17 hodin.

Akce v Náprstkově muzeu
Barevné předvánoční odpoledne u Halánků – to je nedělní akce Náprstkova muzea v Praze. Tentokrát bude úzce spojeno s novou výstavou Ázerbájdžán – čarovná země ohně. Program začíná ve 13 hodin. Dozvíte se, jak si připomínají konec roku lidé v Ázerbájdžánu. Můžete ochutnat ázerbájdžánskou kuchyni, poslechnout si vyprávění o slavném středověkém básníkovi Nizámím nebo se zúčastnit komentovaných prohlídek výstav probíhajících v Náprstkově muzeu. Děti i dospělé čekají i výtvarné ateliéry.

Vánoční festival v Praze
Čtvrtý ročník Vánočního festivalu najdete v sobotu v pražském Divadle Rokoko. Začíná v 10.30. Divadlo ABC se k akci připojí ve 14 hodin. Na programu budou čtyři vánoční představení, andělská besídka, pošta pro Ježíška, výtvarné dílničky a vánoční trhy neziskových organizací.

Mikulášský podvečer
Rožnovský skanzen načíná vánoční cyklus pořadů Mikulášským podvečerem. V areálu Valašské dědiny uvidíte v pátek odpoledne tradiční zvyky a tradice spojené s tímto obdobím. O významu a symbolice jednotlivých postav mikulášské družiny se návštěvníci dozvědí ve Fojtství z Lidečka. Ženy tam také budou spřádat ovčí vlnu či len.

Čtěte také

Staročeské Vánoce na Veselém Kopci
Přijďte si užít poklidnou atmosféru staročeských Vánoc do největšího muzea v přírodě v Čechách – na Veselý Kopec u Hlinska. Ve vytopených roubených chaloupkách zjistíte, jak málo naši předci potřebovali k tomu, aby pro ně Vánoce byly těmi největšími svátky v roce.

Naleznete zde atmosféru tradičních obyčejů provázejících zimní svátky na Vysočině od druhé poloviny 19. století do poloviny 20. století. Budete si moci prohlédnout tradiční pečivo, ozdoby, které se od konce 19. století věšely na vánoční stromeček. Dozvíte se, jaké dárky děti nalezly v mikulášské nadílce a pod vánočním stromečkem.

Každý den trvání výstavy budou pozvaní lidoví výrobci předvádět zhotovování vánočních předmětů: malování skleněných ozdob, výrobu korálkových ozdob, perník tlačený do forem a další. Výstavu o víkendech zpestří bohatý doprovodný program. V sobotu můžete na Veselém Kopci potkat mikulášský průvod, pro malé návštěvníky budou dokonce připraveny dárečky

Mikuláš a jeho družina na Vsetínsku
Pochůzky Mikuláše a jeho družiny včetně smrtky či žida lidé uvidí také v pátek a v sobotu v Horní Lidči a Střelné na Vsetínsku. Převleky jsou většinou dochované několik desítek let a dědí se z generace na generaci.

Horní Lideč

Advent v Ratibořicích
Navštivte v sobotu a v neděli zámek v Ratibořicích. Najdete tam tradiční akci Advent v Ratibořicích, která nabídne prohlídky adventně a vánočně vyzdobených interiérů zámku.

Naučná stezka ve Vodárenském lese
Ve Svitavách budou v sobotu slavnostně otevírat druhou část naučné stezky ve Vodárenském lese. Slavnost začíná ve 14 hodin u vjezdu do Vodárenského lesa.

Čerti v Zoo Děčín
Čertovský rej je na sobotu od 14 hodin nachystaný v Zoo Děčín. Návštěvníky čeká tradiční mikulášská nadílka. Děti se mohou těšit na cestu peklem plnou pekelných bytostí, které je zasvětí do čertovského řemesla. V soutěžích se naučí například přikládat pod kotel, přenášet pytel se zlobivými výrostky, kovat čertovské podkovy, mastit karty nebo se také pěkně po čertovsku šklebit.

Prodejní akce designérů
V Oblastní galerii v Liberci navštivte v sobotu první ročník prodejní akce současných designových tvůrců. Představí se mladí autoři produktového designu, šperku, grafického designu nebo módních doplňků. Součástí prodejního marketu bude sobotní vánoční tvořivý workshop pro veřejnost.

Kryt civilní obrany v Liberci
V Liberci se v Lucemburské ulici otevře v sobotu v 8:30 rozlehlý kryt civilní obrany v Lucemburské ulici. Komentované prohlídky jsou také v 10.00 a v 11.30.

Advent ve Frýdlandtu
Udělejte si v sobotu výlet do Frýdlantu na Liberecku, čekají vás tam adventní prohlídky na zámku. Přístupné budou od 13 hodin pánské a reprezentační pokoje, kuchyň a hodovní síň.

Frýdlant - vánoční strom svítí!

Advent na Grabštejně
Adventní prohlídky s tematicky zabarveným vyprávěním o hradu můžete také o víkendu navštívit na Grabštejně. Součástí akce je i doprovodný program spojený s oslavou svátku patronky hradní kaple svaté Barbory.

Výtvarný kurz v Jablonci
Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou pořádá v sobotu od 10 hodin výtvarný kurz na téma vánoční dekorace – svícny.

Prohlídka Lemberku
Zámek Lemberk zve v sobotu a v neděli od 14 hodin na prohlídky vánočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple za šera a tmy. Ukázka vánočního slavení a zvyků šlechty.

Advent v Zákupech
Nenechte si o víkendu ujít ani adventní prohlídky zámku Zákupy, kde je i výstava Vánoční panenky aneb Panenky na zámku slaví Vánoce.

Advent v Napajedlech
Zámek Napajedla na Zlínsku se o adventních nedělích otevře lidem. Návštěvníci si mohou prohlédnout historické sály i další prostory. Zámek pocházející z poloviny 18. století a postupně se rekonstruuje. V rámci prohlídky zámku návštěvníci uvidí nejenom historické sály zámku, ale také rozličné vánoční dekorace a aranže v zámeckých prostorách. Otevřena bude také zámecká kavárnička a obchůdek s drobnostmi pro radost.

Adventní program doplní 14. prosince vánoční trhy, na kterých se budou předvádět také různá řemesla. Nebude chybět ani dílna pro děti. Děti si budou moci nazdobit perníky a vyrobit drobné vánoční ozdoby. Prohlídky zámku se budou o adventních nedělích konat vždy v celou hodinu mezi 10.00 a 16.00.

Adventní koncert v Břevnovském klášteře
Orchestr a vokální soubor Collegium 1704 pod vedením dirigenta Václava Lukse sérii svátečních koncertů zahajuje v sobotu Adventním koncertem v Břevnovském klášteře, pokračuje Vánočními koncerty v Rudolfinu s českou novodobou premiérou Mše Divi Xaverii J. D. Zelenky a slavnostním Bachovým Magnificat, který bude pro velký zájem posluchačů uveden hned dvakrát, a to 15. a 16. prosince. Sérii zakončí Silvestrovský koncert v kostele sv. Šimona a Judy s Händelovým Dixit Dominus.

Čtěte také

Vánoční koncert skupiny Diogenes z Čechtic
V sobotu se uskuteční v kostele sv. Víta v Zahrádce vánoční koncert skupiny Diogenes z Čechtic. Na programu zazní koledy, spirituály, vánoční, duchovní i světské písně. Součástí programu bude i malá vánoční výstava. Hudebníci zahrají v již opraveném presbytáři s vyčištěnými a zajištěnými nástěnnými malbami ze 14. století. Sváteční atmosféru podpoří i cesta z parkoviště osvětlená svíčkami. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude použit na záchranu dalších maleb a opravy kostela. Koncert začíná v 17 hodin a je doporučeno teple se obléci.

Koncert v Telči
Koncertovat se bude v sobotu také na zámku v Telči. V zámecké konírně začne v 18 hodin Adventní charitativní koncert pro Barču a Davídka - děti, které trpí cystickou fibrózou. Koncert je pořádán ve spolupráci se Základní uměleckou školou v Telči, Klubem nemocných cystickou fibrózou a se Státním zámkem v Telči. Výtěžek z koncertu poputuje na nákup speciálních membrán do inhalátoru eFlow pro telčské sourozence Barču a Davídka.

Setkání beatlemaniaků v Říčanech
V Říčanech z Prahy začíná v sobotu v 19 hodin koncert s názvem Setkání beatlemaniaků. Koná se při příležitosti 34. výročí zavraždění Johna Lennona.

Čtěte také

Vzpomínka na Zuzanu Navarovou
V Klicperově divadle v Hradci Králové začíná v neděli v 19 hodin vzpomínkový koncert kapely Nerez k 10. výročí úmrtí zpěvačky Zuzany Navarové.

Knihex v Holešovicích
Vydejte se v neděli do pražské Holešovické tržnice – v 10 hodin tam začíná knižní jarmark Knihex.

Dětská móda v Přerově
Přerovské Muzeum Komenského otevřelo výstavu zaměřenou na dětský svět a módu 20. století. Na výstavě uvidíte oděvy pro všechny dětské věkové kategorie od počátku 20. století do konce 70. let. Obdivovat lze krásu různě zdobených křestních souprav a zavinovaček. Návštěvníkovi se představují chovací šatičky, hrací kalhotky a zástěrky, dívčí šaty z různých materiálů a střihů se soudobými botičkami, střevíčky, ponožkami, kloboučky či kabelkami.

Čtěte také

Výstava zvonů a zvonků v Praze
Ve znamení zvonů a zvonků je letošní výstava betlémů, kterou najdete až do 4. ledna v Betlémské kapli v Praze. Zájemci uvidí zvony pastevecké, různé zvony recepční, zvonky na koně, ale i školní elektrické zvonky, orientální zvony, činely, tibetské mísy, vodní zvon, zvony buddhistické i zvonkohru.

Na výstavě bude také improvizovaná zvonařská dílna. V ní se budou moci lidé podívat na jednotlivé fáze přípravy zvonařské formy (jádro, falešný zvon a plášť) a mnoho dalších věcí, které jsou při výrobě zvonu zapotřebí. Organizátoři chtějí přímo na nádvoří Betlémské kaple v sobotu odlít zvon s názvem Mistr Jan, který v červenci příštího roku osadí do zatím prázdné zvonice Betlémské kaple.

Vánoční výstava v Českých Budějovicích
Výšivky z rybích šupin, výrobky pletené z loubku, fanfrnochy, přehozy tkané z ovčí vlny, podmalbu na skle a další výrobky nositelů lidových tradic mohou až do 4. ledna obdivovat návštěvníci Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Začala tam výstava Na Vánoce dlouhé noce. Její součástí je i předvádění řemesel a lidových technik.

Výstavy betlémů
V Královéhradeckém kraji mohou lidé před vánočními svátky navštívit několik výstav betlémů. Například Třebechovické muzeum betlémů v Třebechovicích pod Orebem nabízí kromě stálé expozice s unikátním Proboštovým betlémem výstavu nazvanou Od Barborky po Tři krále. Výstava v Třebechovicích, která je otevřená až do 1. února v prvním patře muzea, kromě betlémů přibližuje různé zvyky a pranostiky vztahující se k adventu. Některé zvyky si mohou návštěvníci v muzeu i vyzkoušet.

Betlém, Sušice

Betlémy z kraje Orlických hor
Velká výstava betlémů nazvaná Betlémy z kraje Orlických hor je nachystaná v Rychnově nad Kněžnou. Ve velkém sále rychnovského společenského centra je až do 28. prosince vystaveno více než sto betlémů různých velikostí a z rozličných materiálů.

Betlémy v Třešti
Desítky pohádkových loutek oživují vánoční výstavu betlémů, která začala v Schumpeterově domě v Třešti na Jihlavsku. Výstava potrvá do 2. února. Od 26. prosince výstavu obohatí takzvaná Betlémská cesta, která je třešťskou specialitou. Místní betlémáři při ní zpřístupňují až do začátku února velké betlémy ve svých domácnostech.

Katedrála a živá svědectví
Novou fotografickou výstavu nazvanou Katedrála a živá svědectví teď najdete v Mladotově domě ve Vikářské ulici na Pražském hradě. Výstava bude přístupná do 12. ledna Je průřezem významných církevních událostí v uplynulém roce zachycených dokumentární i uměleckou formou na 60 fotografiích. Vstup na výstavu je zdarma ve všední dny od 11:00 do 15:00, o víkendech a ve svátky od 11.00 do 18.00.

Výstava v Písku
Ptačí budky a krmítka v podobě kočičích hlav, starých televizorů, minaretů a jiných roztodivných tvarů zaplnily Prácheňské muzeum v Písku. Začala tam výstava děl, která vytvořilo více než 60 designérů, řemeslníků a výtvarníků z celé Evropy pro městské muzeum Deggendorf v Bavorsku. Teď budou do konce roku k vidění v Písku. Některé jsou z netradičních materiálů, jiné zaujmou nápadem a vtipem, jiné zase provedením.

město Písek

Vánoční výstava v Prácheňském muzeu v Písku
Prácheňské muzeum v Písku za téma své vánoční výstavy tentokrát zvolilo tvorbu malířky, která se proslavila ilustracemi Babičky, Karafiátových Broučků nebo slabikářem Poupata, tedy Marie Fischerové Kvěchové. Na výstavě, která začala v chodbě knihovny muzea, jsou i obrázky, které dosud nebyly nikdy publikovány. Výstava Kvěchové, která se na jihu Čech koná poprvé, potrvá v muzeu do konce roku.

Proměny Zlína ve fotografiích
Galerie Václava Chada ve zlínském zámku vystavuje fotografie, které zachycují podobu Zlína v letech 1950 až 1990. Ambicí projektu bylo shromáždit fotografie, které nejen dokumentují tuto nelehkou dobu, ale i nenápadně vyplňují vizuální prázdno z dob Zlína za éry komunismu. Výstava nazvaná Takoví jsme byli? potrvá do konce ledna.

Výstava o historii Mostu
Historii města Most připomínají předměty a dokumenty na výstavě, která byla otevřena v atriu zámku Krásné Březno v Ústí nad Labem. Expozice vznikla u příležitosti 50. výročí rozhodnutí československé vlády o dostavbě nového Mostu a likvidaci staré části města.

Výstava o Bedřichu Smetanovi v Praze
Do 30. března 2015 potrvá v Muzeu Bedřicha Smetany na Novotného lávce v Praze výstava čestných diplomů a darů tomuto slavnému skladateli. Uvidíte dekorativní diplomy, jimiž české hudební instituce a spolky stvrzovaly udělení čestného členství. Z darů jde například o čestné taktovky, stříbrné věnce, stuhy z vavřínových věnců, které dostal při některých svých vystoupeních nebo při významných provedeních svých děl a oslavách životních jubileí.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu