Televizi jsme museli dát řád, tvrdí Jiří Janeček

12. srpen 2004
O kom se mluví

Jan Pokorný je návštěvou v kanceláři generálního ředitele České televize Jiřího Janečka, dobrý den. Sedíme tady ve vaší kanceláři, cítíte tady nějaké otisky vašich předchůdců, kteří se v posledních letech střídali na téhle židli ani ne po roce?

Host (Jiří Janeček): V téhle kanceláři jejich otisky určitě necítím, ale v celé instituci samozřejmě ano. Já jsem se vyděsil, když jsem přišel na tento post a když jsme si analyzovali situaci a zjistili jsme, že ten propad je ohromný. My jsme museli dát České televizi finanční řád, to byla první věc, druhá věc byla organizační řád a třetí věc programový řád a to je vlastně ta poslední věc, se kterou se teď nejvíce potýkáme.

Moderátor (Jan Pokorný): Jak se vám to povedlo, že jste ve funkci vydržel víc než rok?

Host (Jiří Janeček): To snad ani není otázka pro mě. Víte, já bych se možná pochlubil. Já si myslím, že když se vrátíme zpátky k penězům, tak nám se podařil husarský kousek, protože v loňském roce rozhodčí komise Rady České televize předpokládala propad ve výši 350 milionů a my jsme ten propad stáhli na 75 milionů, to si myslím, že, bez daně, s daní na 130, to je přece úžasný husarský kousek, to se nikdy nepodařilo. Další věc je, že za prvních pět měsíců se nám podařilo získat navíc, ať už úsporami a nebo výrobou, prodejem, dalších 200 milionů, které jsme mohli dát na výrobu programu druhého pololetí. Čili to já vnímám jako své úspěchy nebo úspěchy svého týmu. To si myslím, že byla dobrá vc.

Moderátor (Jan Pokorný): Televize je audiovizuálním rozhlasovým prostředkem. Odhlédněme teď od peněz a řekněte mi, jak jste spokojen s tím, jakou má dnes Česká televize tvář?

Host (Jiří Janeček): Ta tvář se samozřejmě odráží od možností a ty možnosti jsou limitované zase penězi. Bohužel program a peníze jdou spolu ruku v ruce. Nejsem úplně spokojený, nemůžu být spokojený. My jsme udělali pár změn, já jsem přicházel s projektem, který byl mnohem složitější nebo měnil více strukturu programu, co se nám podařilo, to vy víte. Dali jsme mu od začátku roku pevný řád alespoň v tom, že jsme zařadili pevné zpravodajské osy, časové osy ve zpravodajství, ale stále ještě nejsem spokojen, více bych rád viděl na obrazovce původní dramatické tvorby, rád bych viděl více dokumentární tvorby, rád bych nabízel více servis, servis pro diváky, protože jsme televizí, která má lidem více sloužit a rád bych také viděl ještě lepší, ještě kvalitnější zpravodajství, ještě obsažnější.

Moderátor (Jan Pokorný): Ono se to dá možná řešit, troufnu si ze vzdálenosti mezi médii rozhlasem a televizí říct, i trochu jinak, aby si divák našel k televizi vztah, tak lze použít možná i metod, kdy se tváře České televize, moderátoři, víc před veřejností ukazují, jsou, řekněme, ve čtených společenských časopisech, mluví o svém soukromí. Není to levná cesta?

Host (Jiří Janeček): Víte, já na tohle moc nehraju. Já si považuji práce našich moderátorů a tváří České televize obecně, nemyslím tím jenom moderátory, a teď nechci říct více než u soukromých televizí, ale naši lidé jsou lidé, kteří jsou praktici, jsou vzdělaní v oboru a prošli si tím oborem a já si nechci hrát jenom na to, že to budou tváře, které budou ve společenských časopisech a budou se jenom předvádět. Za těmi lidmi je práce. Samozřejmě, že chápu, že narážíte na otázku určité personifikace České televize. V tom vidím jistou rezervu, ale nechci ji získávat lacino.

Moderátor (Jan Pokorný): Před několika měsíc jste varoval, že pokud se nezvýší koncesionářské poplatky, bude Česká televize vysílat jenom zpravodajství a archiv. Jak blízko nebo daleko je teď tahle krizová varianta?

Host (Jiří Janeček): No, takhle já jsem to nikdy neřek, až takhle brutálně jsem to neřekl. Já jsem řekl, že budeme omezovat původní dramatickou tvorbu, výrobu dokumentů a všech těch věcí, které jsou v televizi velice drahé a časově náročné. Tahle jsem to řekl. Ta varianta, vy říkáte krizová, ta prostě nepřijde, až takhle krizová varianta nepřijde, nikdy nepřijde. My si dokážeme poradit s tím, co máme v té úrovni, v které Česká televize vysílá zhruba dnes, ale bude nám chybět na digitalizace, bude nám chybět na rozvoj a tím myslím rozvoj programový, ale i technický rozvoj, čili můžeme být jenom na té určité utlumené, řekněme v uvozovkách utlumené úrovni, na které jsme v současné době. Ale ke krizi tady za mého působení zcela určitě nedojde, to vám garantuju.

Moderátor (Jan Pokorný): Česká televize bude stále plnit, tak jak plnit má ze zákona, veřejnou službu?

Host (Jiří Janeček): To beze sporu, o tom já vůbec nepochybuji, veřejnou službu plnit bude, ale bude jí plnit v té míře, v té, řekněme, minimalistické.

Moderátor (Jan Pokorný): Myslíte si, že je ve veřejnosti poptávka po tom, čemu se říká veřejná služba?

Host (Jiří Janeček): Já o tom nepochybuju, konec konců o tom svědčí i čísla, když si vezmete, že každý den se na Českou televizi alespoň nebo alespoň jednou si zapne Českou televizi 98 procent lidí, tak to už přece o něčem svědčí.

Moderátor (Jan Pokorný): Čemu přičítáte to, že se koncesionářské poplatky nezvýšily? I vy sám jste v rozhovorech, které jste podával na podzim, počítal s tím, že se zvýší v prvním pololetí roku 2004. Myslíte si, že to jsou i dozvuky takzvané televizní krize?

Host (Jiří Janeček): Takhle si to až nemyslím, já si myslím, že páni poslanci a dámy poslankyně jsou osvícení a nemají v sobě ani špetku zášti, čili krizi už by do toho příliš nevtahoval. Já vidím problém jinde. Vidím ho v tom, že na trhu, na televizním trhu jsou pouze tři silné subjekty, Česká televize a dvě privátní televize a logicky jde o to, nakolik si rozdělí ten takzvaný reklamní koláč.

Moderátor (Jan Pokorný): Vy jste svého času ale připouštěl, že pokud se nezvýší koncesionářské poplatky v prvním pololetí roku 2004, uvažoval byste i o rezignaci. Byla to jenom taktická výhrůžka nebo vážně míněno?

Host (Jiří Janeček): Já jsem to, ani toto jsem neřekl takhle, jak to citujete. Já si myslím, že by bylo velmi laciné odcházet z boje. Já jsem rváč, rvát se budu. Konec konců to, co už jsem tady říkal, že získáváme nebo snažíme se získat peníze, snažíme se vyrábět, nečekáme jenom s nataženou rukou, ukazujeme, že umíme i v tom málu, co máme, dát to, co divákovi náleží. Ne, takhle ne, já se prostě budu prát.

Moderátor (Jan Pokorný): Co když si ale zákonodárci řeknou, vida, Česká televize může vysílat i bez zvýšení koncesionářských poplatků, tak proč bychom dál a ještě více zatěžovali veřejnost?

Host (Jiří Janeček): Za prvé si myslím, že zatěžování veřejnosti 25 korunami je prostě natolik minimální, že to je záležitost, to je taková marginálie, o které bych skoro ani nemluvil, to nikomu vůbec neublíží. Když si koupíte kávu v obchodě, tak vás přijde na 60 korun, když půjdete do kina, tak zaplatíte za jeden lístek 159 korun za jeden film a my vám nabízíme, nebo divákům nabízíme, měsíčně minimálně 30 filmů, nabízíme spousty nebo kontinuálních zpravodajství, prostě nabízíme toho hromadu za strašlivě málo peněz. Pokud bych se vrátil k tomu, co jste se ptal na začátku, čili k tomu, že poslanci řeknou, já věřím, že neřeknou. Víte, to je jako kdybyste řekl, že vaše rodina bude v současné, nebo že v současné době vaše rodina vydrží s penězi z roku 97. To přece každý pochopí, že to prostě nejde. Já už jsem to tady říkal, neměli bychom na rozvoj, na původní tvorbu, na dokumenty a tak dál a já vám sám položím otázku. Co zbyde tady po privátních televizích v budoucnosti a co zbyde po České televizi. Víte to?

Moderátor (Jan Pokorný): Já vám odpovím, to ukáže budoucnost. Ale mě by pořád...

Host (Jiří Janeček): To neukáže budoucnost, ono to ukazuje už přece současnost. Česká televize má ohromný archiv. Kdybychom vysílali jenom z archivu, tak vysíláme 24 hodin denně 20 let. Za 20, 50, za 100 let tady po nás zbyde mapování současnosti, dokumenty, původní hraná tvorba, to, co prostě privátní televize nedělají. Za těch 50, za 100 let to bude pro naše potomky exkurz do historie, to tady po nás zbyde, to je ta zlatá pokladnice.

Moderátor (Jan Pokorný): Člověka, který pluje vedle vás na jiné veřejnoprávní lodi, nemusíte přesvědčovat, ale jak to, že tímhle nepřesvědčíte poslance, jimž tedy tolik věříte, jste stále optimistou, vedl jste s nimi desítky jednání?

Host (Jiří Janeček): To je těžko říct. Já se domnívám, že je to svým způsobem, řeknu to velmi kulantně, v této době je to, řekněme, politikum, nikoliv rácio a já věřím, že to rácio převáží.

Moderátor (Jan Pokorný): Ale to bude vždycky politikum.

Host (Jiří Janeček): Bude to vždycky politikum, ale říkám, že věřím, že rácio převáží.

Moderátor (Jan Pokorný): Objevují se různé návrhy, například ten od sociálně-demokratického poslance Skopala, že by bylo možné najít v Poslanecké sněmovně, jak oni říkají, vůli pro to, aby se schválilo zvýšení koncesionářských poplatků alespoň pro Český rozhlas, který jakoby politikům nebyl tak úplně trnem v oku, a pro Českou televizi ne. Jak to vnímáte?

Host (Jiří Janeček): Já respektuji názor pana Skopala nebo možnost pana Skopala podat jakýkoliv návrh. Přiznávám se, že mu příliš nerozumím, protože se domnívám, že obě veřejnoprávní média mají své místo na trhu a nemyslím si, že by rozhlas byl vhodnější než Česká televize a myslím, že jsme, obě instituce, že jsme stejně objektivní, že jsme stejně potřebné. Nerozumím tomu návrhu a doufám, že páni poslanci budou rozumní a pokud poplatky zvýší, čemuž věřím, tak je zvýší oběma institucím.

Moderátor (Jan Pokorný): Přesto nebo právě proto, co říkáte, se mi pořád vkrádá do úst otázka, jestli skutečně část poslanců netrestá svým způsobem Českou televizi za takzvanou televizní krizi?

Host (Jiří Janeček): Já to nevím, to není otázka pro mě, to je asi spíš otázka pro ně. Já pevně věřím, že ne, že nikoliv. Prostě to, co se stalo, stalo se před x lety, vývoj jde dál a základní otázka je, chceme-li veřejnoprávní televizi, veřejnoprávní rozhlas? To by si měli poslanci položit a já když si na ni odpovím sám a podívám se do světa, tak prakticky v celé Evropě televize, rádia, instituce veřejnoprávní služby existují. Ve Spojených státech konec konců taky, takže nevidím důvod, proč by se zrovna Česká republika měla nějakým způsobem vymykat?

Moderátor (Jan Pokorný): Ten model ve Spojených státech z hlediska financování je trošku jiný než ty evropské kontexty. Zůstaňme v Evropě, kde je několik případů, že veřejnoprávní média, rozhlas a televize, jsou pod jednou střechou. Jak se díváte na tuhle myšlenku?

Host (Jiří Janeček): Já nejsem až tak úplně proti, nicméně respektuji historické konsekvence, respektuji tradice a myslím si, že tak, jak je to u nás v České republice, separátně Český rozhlas a separátně Česká televize, že by to takhle mohlo v klidu fungovat dál. Víte, ony obě instituce mají řadu svých problémů vnitřních, které dokud je nevyřešíme, tak řeči o spojování si myslím, že jsou velmi předčasné, protože bychom dali dohromady dvě instituce, které nejsou ještě stoprocentně konsolidované a to by asi nedělalo dobrotu.

Moderátor (Jan Pokorný): Řekněte mi, pane řediteli, co tedy můžete ještě vy jako generální ředitel České televize a celý management České televize dělat, než šetřit a čekat, co poslanci učiní?

Host (Jiří Janeček): My, šetřit, my se snažíme nejenom šetřit, ale snažíme se vydělat. Já jsem tady zavedl heslo, že Česká televize se nesmí stydět vydělávat, čili hledáme další možnosti, jak přijít k penězům. Těch možností je samozřejmě celá řada. Nebudeme určitě čekat se založenýma rukama, budeme přesvědčovat. To je naše jediná zbraň. Já nemám peníze na lobistické agentury, které by za mě odváděly tuhle práci a přesvědčovaly poslance jakýmikoliv prostředky, takže musím přesvědčovat sám se svým týmem, ukazovat, že si dokážeme v těch nedobrých podmínkách nebo těžkých podmínkách poradit a naznačovat a přesvědčovat, že potřebujeme pro další rozvoj další peníze, je to naprosto legitimní. Já si myslím, že se pořád točíme vlastně ve stejném kruhu, pořád říkáme, někdo si utáhne opasek, někomu přidáme, ale je tady jednoduchá primitivní věc. Za prvé rodina s penězi z roku 97 by těžko přežila v roce 2004, za druhé vysíláme za 4,3 miliardy korun. Dvě privátní televize vedle nás vysílají menší počet hodin denně a vysílají za 7 miliard korun. To už přece hovoří samo za sebe.

Moderátor (Jan Pokorný): Už jste několikrát řekl, že před elektronickými médii je digitalizace. Jak chcete s tímhle fenoménem, který bude skýtat pro diváky nepřeberné množství zajímavých výhod, naložit, když se pohybujete v oblasti finančních limitů? Rezignujete na digitalizaci?

Host (Jiří Janeček): Určitě nerezignujeme, my máme připravenou variantu tu minimalistickou, kdy přijdeme do digitální sféry s programem ČT1, ČT2. Jsme připraveni samozřejmě na tu optimální, kterou bychom chtěli, ČT1, ČT2, ČT3, ČT4, vy zhruba víte, co to asi znamená. Čili to je trojka zpravodajská, zpravodajsko sportovní a ČT4 vzdělávací, dokumentární, řeknu taková bohulibá. Čili nerezignujeme. Každopádně nějakým způsobem se do digitalizace zcela jistě zapojíme, dokonce jsme se spojili s řediteli všech tří televizí nebo ředitelé všech tří televizí se spojili, abychom tento proces urychlili, protože nechceme být analagovým ostrůvkem uprostřed digitální Evropy, ani to nejde konec konců vzhledem k mezinárodním dohodám.

Moderátor (Jan Pokorný): A závěrem. Je za daného stavu legislativy Česká televize absolutně nezávislá?

Host (Jiří Janeček): Teď bychom mohli asi dlouho diskutovat o tom, co to je absolutní nezávislost. Často se říká, že jsme závislí na politicích, na poslancích v tom smyslu finančním. V současné době je to beze sporu pravda, že jsme závislí na tom, nakolik rozhodnou. Ale naše nezávislost v tom, nakolik vysíláme nezávislé zpravodajství, nezávislou publicistiku, na tom si budu trvat, že nezávislá je a já věřím, že poslanci jsou skutečně natolik osvícení, že tu nezávislou, to nezávislé zpravodajství a publicistiku skutečně chtějí, protože to není proti nim, to je pro ně.

Moderátor (Jan Pokorný): Hostem pořadu O kom se mluví byl po roce ve funkci generální ředitel České televize, Jiří Janeček. Děkuji za odpovědi. Na shledanou.

Host (Jiří Janeček): Na shledanou.

Moderátor (Jan Pokorný): Máte možnost vyjádřit se k tomu, co jste v rozhovoru s Jiřím Janečkem slyšeli, na telefonních číslech 221552155 a 221552255. Dobrý den.

Názor posluchače: Haló?

Moderátor (Jan Pokorný): Máte slovo.

Názor posluchače: No, dobrý den. Pane Pokorný...

Moderátor (Jan Pokorný): Představíte se, prosím?

Názor posluchače: Jo, já jsem, volám z Bohnic a jmenuju se Miloslav a poslouchal jsem vás pozorně a myslím si, že kromě diskuse v Parlamentu by se měl někdo podívat na záležitost třeba našeho sídliště. My platíme všichni 179 korun měsíčně za kabelovou televizi, v který není vůbec nic, než ty 4 programy, který bych si moh teda pouštět přes anténu...

Moderátor (Jan Pokorný): Tady jde o to, že Jiří Janeček není ředitelem kabelové televize.

Názor posluchače: Já vím, ale vezměte si, že já platím za televizi 75 korun panu Janečkovi a 179 korun nikomu a to nevím vůbec pořádně za co. A přitom zdražujou to vždycky tak, že nikomu prostě nic neřeknou. Prostě máte najednou na kontě místo 142, 175, a nikdo nic neví.

Moderátor (Jan Pokorný): Ale rozumíme, že to je rozdíl, kabelová a Česká televize?

Názor posluchače: No, že ten program za 75 a za 179 za ten přenos jenom, je teda strašně nějakej divnej, že jo.

Moderátor (Jan Pokorný): Děkuju za názor, hezký den. Dobrý den dalšímu telefonujícímu posluchači, posluchačce.

Názor posluchače: Dobrý den, tady je Kasinová, Praha. Buďte tak laskav, já bych jenom chtěla vzkázat pane Janečkovi. Pan Janeček je sice zřejmě sympatickem pán, já ho znám jenom z televize, ale příliš mnoho se chválí, zapomíná, že my všichni, kteří jsme tu revoluci mohli tenkrát sledovat, jí nikdy nemůžem zapomenout, protože to bylo velice nevkusný a velice sprostý, to za druhé, za třetí, že jestli si pan Janeček říká, že co všechno ušetřili, tak ať nám taky řekne, kolik lidí zmizelo z televize, protože to ušetřili na tom, že nám v jednom kuse vysílaj starý, prastarý snímky. Já chápu, že archiv je zajímavej, ale oni jsou taky zajímavý nový věc. Ale von by na tom ušetřil, kdyby tam neměl takovej moloch a kdyby tam nebyly pořád ty stejný tváře, který nejraděj dělaj rebely, jo? Takže já si myslím, že by si to taky měl uvědomit a zaplať pánbůh, kdyby už je zprivatizovali, ať se taky snažej tak jako se snažej ty ostatní televize. Na co máme dvě státní televize? On mluví o 75 korunách a přitom mu dává rozpočet veliký peníze.

Moderátor (Jan Pokorný): Omlouvám se, nejde o televizi státní, jde o televizi veřejnoprávní.

Názor posluchače: No to je jedno, veřejnoprávní znamená, že to platíme všichni ze svých...

Moderátor (Jan Pokorný): Děkuju za názor. Dobrý den.

Názor posluchače: Haló, můžu?

Moderátor (Jan Pokorný): Jste ve vysílání, povídejte.

Názor posluchače: Ano, tady je Šustr z Nového Jičína. Prosím vás, pan ředitel Janeček chce zvyšovat koncesionářské poplatky, ale přitom se Česká televize chová jako nejbohatší televize ze všech. Nešlo by třeba vysílat bez hlasatelů a bez hlasatelek? Na jiných televizích to přece funguje a nebo takový zářný příklad, pořad ostravské televize, nevím teď honem přesně, ale je to z těch, knihy těch Guinessových rekordů. Já nevím, tam je pořad půlhodinový a tam to moderují tři moderátoři. Přece, dyť to není normální. Vždyť kde potom ty peníze všechny mají jít? No, to by byl asi takový názor, že tam se skutečně chovají, jak kdyby byli nejbohatší ze všech televizí, jo?

Moderátor (Jan Pokorný): Děkujeme, mějte se hezky, na slyšenou. Dobrý den. Tady je Radiožurnál, pořad O kom se mluví.

Názor posluchače: Dobrý den.

Moderátor (Jan Pokorný): Máte slovo.

Názor posluchače: Jo, můžu?

Moderátor (Jan Pokorný): Ano, můžete.

Názor posluchače: Tak jo. Tady Zaoral z Přerova. Já bych se jenom chtěl vyjádřit k tomu panu Janečkovi. Mě se zdá, že docela dost ohlupuje už tak dost natvrdlý národ, protože když říká, kolik vlastně málo vyberou, za jak málo vysílají, tak to jsou vyloženě lži, protože když vememe jenom, že by platilo dva miliony domácností poplatky po 75 korunách, tak jsou to skoro dvě miliardy a za to on říká, že vysílají. Jenomže oni berou ještě vlastně za reklamu další peníze no a potom dostávají ještě nějaký ty dotace od státu, když nemůžou vyjít, takže myslím si, že bylo by potřeba, aby se zamyslel i nad tím, co vlastně říká do éteru.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobře, děkujeme za názor a prosím poslední telefonát.

Názor posluchače: No, tady je Vinkler ze Žulové. Já si myslím, že je dobře, že pan Janeček se stal generálním ředitelem České televize, a to proto, že se z programu, ne, že by se programy zlepšily, ale že jako moderátor už měl být dávno vystřídán. Je škoda, že se ve svém vystoupení, jste se, pane Pokorný, nezabýval s tím, kolik ČT dostala zpátky od Svěráků, když dotovala jejich limonádový film stomilionama korun. Jeden film sto milionů korun. A myslím si, že nedostali zpátky ještě ani korunu. Já si myslím, že diváci by si měli připomenout, kolik se za ty částky, kolik by se dalo dělat různejch kvalitních a dobrejch filmů. Mám takový dojem, že pokud se zvýší sledovanost, takže ani my důchodci nebudeme proti tomu, aby se jim zvýšil ten příspěvek o těch 25 korun. Ale když mají sledovanost 10-12-15 procent, tak je to bída a utrpení.

Moderátor (Jan Pokorný): Dobře, děkujeme na názor, tady jenom zdůrazním, že v pořadu O kom se mluví se už na telefonické názory neodpovídá a tím, který jsme slyšeli před chviličkou, končí i dnešní vydání pořadu O kom se mluví, kde byl hostem generální ředitel Jiří Janeček. Generální ředitel České televize.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: jap
Spustit audio

Více z pořadu