Telešmejdy je potřeba hlásit, radí šéfka dTestu. Nevyžádaná reklamní volání jsou protizákonná, ale přibývají

24. říjen 2022

Nevyžádané reklamní hovory měly od července jednou provždy skončit. Začal totiž platit zákon, který je zakazuje pod pokutou až 50 milionů korun. Jenže Český telekomunikační úřad v posledních měsících zaznamenal, že stížností na nevyžádané telefonáty neubývá. Spíš naopak. Proč? To vysvětluje Eduarda Hekšová, ředitelka společnosti dTest.

Jak je možné, že nevyžádané hovory pokračují, když už skoro čtyři měsíce platí zákon, který je zakazuje?

Pokračují, protože nedodržují zákon. Řada společností upravila návody, podle kterých prodejci volají dál. Ale stejně jsou volání nezákonná. Nejčastější dva případy, které se dějí:  někdo vám zavolá a řekne, že nevolá s marketingovou nabídku, ale průzkumem. To je praktika, která je v zákoně výslovně povolena, ovšem on položí několik dotazů a následně na to nabídne produkt. A to už je nezákonné.

Čtěte také

Druhé zneužití, je, že říkají, že volají na základě souhlasu, který jste někde uložil při návštěvě webu. Pokud jste takový souhlas neudělil, zase jde o nezákonnou praktiku. Čili hovory nezmizely. Ale není to proto, že by byla díra v zákoně, ale protože telešmejdi zkrátka volají nezákonně.

Máte informace o tom, že by za nevyžádaná volání od začátku července padly nějaké tresty?

Poslední informace, kterou jsem dohledala na Českém telekomunikačním úřadu, je, že zatím pokuta žádná nebyla udělená. Nicméně i Český telekomunikační úřad přiznává, že stížnosti se množí, protože si zaplaťpánbůh spotřebitelé stěžují. To je totiž jediná možnost, jak telešmejdy z trhu dostat. Chvilku trvá, než se to prošetří. Takže zatím pokuta udělena nebyla, ale doufáme, že spotřebitelé nepoleví ve svém úsilí, budou je hlásit a že se to nakonec povede.

Kde firmy, které s nabídkami volají, získávají naše telefonní čísla? A jak vlastně nevyžádaný marketingový hovor poznat? A jak se během něj chovat? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související