Novela proti energetickým šmejdům. „Nejlepší nabídka nepřijde za vámi domů,“ říká mluvčí inspekce

16. červenec 2021

Novela energetického zákona, která míří do třetího čtení ve sněmovně, zásadně posiluje práva českých spotřebitelů proti energetickým šmejdům. „Spotřebitelé, když budou mít problém s energiemi, ať už s přeprodejci, nebo s konečným dodavatelem, půjdou na jedno konkrétní místo – Energetický regulační úřad,“ objasňuje přínos novely mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich. Nabízet změny dodavatele také nebude tak jednoduché – bude se muset prokázat odborná způsobilost.

Novela navrhuje zavést registr zprostředkovatelů nabídek energií. Po splnění podmínek by je do registru zapisoval Energetický regulační úřad. Za porušení pravidel by úředníci mohli nepoctivé zprostředkovatele z registru vyškrtnout a hrozila by jim až patnáctimilionová pokuta. Zákazníci by tak například mohli jednodušeji ukončit smlouvy sjednané po telefonu nebo přes internet.

Odborná způsobilost

Podle novely také nebude tak jednoduché nabízet změny dodavatele energií. „Nebude možné si zřídit klasické IČO a nabízet změny dodavatele energie. Bude se muset prokázat odborná způsobilost, bude to moci dělat jen ten, kdo to má povoleno,“ říká Fröhlich.

Čtěte také

Firmy totiž nabízejí změny dodavatele energií, ačkoliv nevědí o tomto segmentu podnikání vůbec nic a jedinou jejich prioritou je vydělat. „To je velká motivace tvrdit spotřebitelům nepravdu, aby je zlákaly pro změnu dodavatele energie,“ dodává.

Pozor na plnou moc

Novela se také věnuje dalšímu problému – zprostředkovatelé často dávají lidem podepsat plnou moc. Ti o tom ale nevědí. S odstupem času pak zjistí, že například podepsali souhlas k aukcím energií a přechodu k jinému dodavateli.

Podle Fröhlicha ale novela problém nevyřeší zpětně. „Plné moci, to je velké zlo. Doporčuji spotřebitelům, pokud chtějí ušetřit, tak ta nejlepší nabídka nepřijde za nimi domů,“ zdůrazňuje a dodává, že lidé si mohou porovnat nabídky třeba na kalkulačce ERU.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.