Světelné znečištění vzrostlo o 100 procent. Ničíme cirkadiánní rytmus sobě i živočichům, tvrdí světelný expert

11. srpen 2023, aktualizováno

Hynek Medřický je podnikatel, světelný expert a bojovník proti nadužívání bílého světla i svícení obecně. Inspirovat bychom se podle něj měli životem našich předků, kteří se více řídili rytmem střídání dne a noci. „Normy vytváří světelný průmysl, který chce vyrábět více a více svítidel,“ kritizuje Medřický. Proč je důležité pracovat jen za světla a na spánek se 90 minut připravovat? Poslechněte si celý rozhovor.

Když si dobře seřídím své cirkadiánní hodiny, budu dobře spát, budit se budu bez budíku, nebudu mít problémy se zažíváním, trávením a podobně. Je to tak?

Ano. A váš imunitní systém bude naprosto perfektně vyladěný.

Pochopila Jsem, že veliké zlo je modré světlo. To znamená obrazovky, zářiče, mobilní telefony. Jak s nimi pracujete vy?

Je velmi důležité vyladit si čas, abychom opravdu pracovali, když je světlo, relaxovali, když je večer, kolem večeře a spali v naprosté tmě.

Abychom se spontánně probouzeli, je nutná příprava už v průběhu předchozího dne, když budeme hodně na slunci. Když nemůžeme na slunce, tak aspoň blízko okna, abychom dostávali co nejvíc přirozené energie, protože ta má i tu azurovou barvu světelného spektra.

Čtěte také

Večer už musíme ztlumit světlo a ideálně, aby už tam modrá a azurová nebyla. To byly ty klasické žárovky, které měly naše babičky. Já jimám ještě doma, halogenovou žárovku se stmívačem – to spektrum je úplně vyladěné jako u svíčky. A večer před spaním si musíme udělat přípravu na spánek. K ideálním osmi hodinám spánku si musíme přidat ještě devadesát minut přípravy.

Také vy už se třeba v sedm, osm hodin večer se začínáte chystat na spánek? Jak to děláte?

Tak, že si ztlumím všechna světla a přestávám svítit světly, které jsou ze stropu nebo nepřímo do stropu. Svítím jenom světly, které jsou v úrovni očí a pod úrovní očí. Jako slunce.

Tedy intenzita světla je důležitá, ale důležitý je taky úhel, pod kterým na mě to světlo dopadá?

Sledujeme tři parametry – intenzita světla meřená v luxech. Potom je důležité, odkud světlo přichází, protože slunce v poledne vždycky přinášelo fotony svrchu. Před západem už to přicházelo rovně a po západu naši předkové před 1,8 miliony lety rozdělávali oheň, a ten rozdělávali vždycky na zemi. Musíme tedy sledovat intenzitu a odkud světlo přichází.

Je to velmi jednoduché, stačí sledovat, jak svítí slunce v létě. Ne ale o prázdninách. 1. června je referenční den. Sledujte slunce, jak svítí 1. června, a tak se chovejte po zbytek života.

Jsou lidé, kteří se rádi dívají na televizi nebo si večer pustí nějaký parádní film. Pak si ještě naťukají pár zpráv v mobilu, zkontrolují, co je nového na sociálních sítích. Pak se diví, že nemůžou spát…

Pak se diví, že jedí prášky na vysoký tlak, že v sedmdesáti jim řeknou nějakou nepěknou diagnózu. A to všechno je z toho, že nadužívání světla nám vytváří stresor. Všichni víme, že stres je nebezpečný a nadužívání světla v noci – především v noci, ve dne ho potřebujeme, ale v noci ne – nám nabourává střídání světla ve dne a v noci tmy, a tím si přinášíme do života stres. Stresor je to světlo.

A víme všichni, že nízký, ale dlouhodobý stres způsobuje tzv. civilizační choroby, což jsou choroby, které jsou jenom v zemích, kde proběhla průmyslová revoluce, kde se svítí elektrickým světlem. Tam, kde se nesvítí elektrickým světlem, asi nemají incidenci rakoviny prostaty a prsu tak vysokou, jako tady máme my.

Světlo nadužíváme. V České republice je 1,3 milionů svítidel veřejného osvětlení.

Co s tím, když se někdo na tu televizi potřebuje dívat nebo musí třeba pracovat večer?

Samozřejmě jsou lidé na směnách a já si vážím každého, kdo nastupuje do služby. Ale ty služby by se neměly dělat déle než 10 let, aby nedošlo k poškození organismu. Takže služba ano, ale proč se vyrábí auta nebo nábytek v noci, to nechápu.

A když lidé používají obrazovky, tak ta obrazovka září. Technologie 21. století je LED dioda, která přišla z Japonska. Můžeme ale používat softwarové filtry, které nám umíní tu modrou. Já mám filtr na telefonu, který tu modrou večer významně sníží.

Z bílé je najednou až okrová.

Ano. Tak to teď vidíte, protože oko má také cirkadiánní rytmus a v průběhu dne vnímá barvy jinak než večer. Večer se nám to bude zdát absolutně přirozené.

Čtěte také

Mluvil jste o lidech, kteří přelepují lampy. Není to ilegální?

Je to ilegální, ale i legální je i svítit v noci. A protože se řídíme normami, které jsou jenom popis dobré praxe a ty normy vlastně vytváří světelný průmysl, ne vědci, a světelný průmysl chce prodávat více svítidel. V České republice je 1,3 milionů svítidel veřejného osvětlení, nadužíváme světlo. Za posledních 30 let vzrostlo světelné znečištění o 100 procent.

V Evropě se nám daří všechny polutanty, prach, olovo atd., se nám daří snižovat o desítky procent, ale světelné znečištění narůstá a my tím světlem v noci vlastně narušujeme cirkadiánní rytmus nejenom sobě, tím, že koukáme do těch telefonů, ale ono nám to přichází ještě z ulice. Můžeme si vytvořit tmu nějakým závěsem nebo žaluziemi, ale co volně žijící druhy, třeba hmyz? Ten je ovlivněn stejně negativně, dokonce ještě více, protože je na to velmi citlivý.

Takže je vraždíme.

Tradiční světelný technik vám řekne, že to není možné, protože veřejné osvětlení vytváří jednotky luxů, maximálně nízké desítky – třeba na náměstí Republiky je 50 luxů i v prostředku, ale jsou to nízké desítky luxů, to nemůže tomu té přírodě vadit. Jenže ten hmyz nelétá na chodníku, tam, kde se to měří. Létají kolem těch lamp nahoře a tam jsou desítky a stovky tisíc luxů.

Jezdíme na plošinách a lampy měříme. Měřil jsem i 300 tisíc luxů, to je třikrát víc než vydává Slunce v poledne v létě. Každá lampa je pro hmyz signál jako Slunce v poledne. V noci tady rozsvěcujeme milion tři sta tisíc Sluncí. Není to jediná příčina, ale za posledních 30 let se se snížilo biomasa létajícího hmyzu o 75 procent.

Proč je bílé světlo tolik škodlivé a jak jím ovlivňujeme život lidí i zvířat? Jaké to může mít dopady na lidstvo? Poslechněte si celý rozhovor.

Rozhovor je reprízou  z 12. 1. 2023.

autoři: Lucie Výborná , agf

Související