Trápí vás nespavost? Když nemáte správné spánkové návyky, počítání oveček vás nezachrání

4. září 2019

Jak se vám na dnešek spalo? Podle odborníků téměř každý druhý Čech trpí nespavostí nebo poruchami spánku. Nejčastější příčiny? Stres, modré světlo nebo alkohol, shrnuje Jana Vyskočilová, předsedkyně České společnosti pro výzkum spánku.

Potíže se spánkem často souvisí s konkrétními nezdravými návyky. Jedním z nich je i nepravidelný režim. „Máte-li poruchy spánku, musíte tělo navyknout na to, že teď je správná doba na spaní. První opatření tak je chodit spát ve stejnou dobu,“ popisuje Jana Vyskočilová.

Jak dlouhý by měl být zdravý spánek?

„Před spaním byste také neměli pít alkohol, protože narušuje strukturu spánku. Neměli byste ani kouřit, pít povzbuzující nápoje nebo cvičit,“ dodává. 

Vylučte rušivé vlivy. Postel slouží jen ke spánku nebo k sexu, nic jiného tam nemá co dělat.
Jana Vyskočilová

Mimochodem, přestože se obvykle uvádí, že by dospělý člověk měl spát v průměru osm hodin denně, neplatí to absolutně. „Existují dlouho- a krátkospáči. Někomu stačí čtyři až pět hodin, aby byl odpočatý. Záleží to na sekreci melatoninu,“ popisuje Jana Vyskočilová.

Spíte-li katší nebo naopak delší dobu, než je doporučených osm hodin, vystavujete se ale většímu riziku výskytu civilizačních chorob.

Nejde jen o odpočinek

Spánek je pro naše zdraví velmi důležitý, v těle při něm totiž probíhá řada významných procesů. „Nejde jen o odpočinek,“ zdůrazňuje Jana Vyskočilová.

Čtěte také

„Organismus se ve spánku připravuje na další den a vstřebává zážitky z předchozího dne, což jsou také záležitosti paměti. Vylučují se různé hormony, které například regulují vysoký krevní tlak nebo činnost ledvin. Jakékoliv narušení spánku nám tak způsobuje další zdravotní problémy.“

Ze studií vyplývá, že už po 24 hodinách, kdy nespíte, se výrazně sníží vaše pozornost. Několik dní bez spánku pak je vysloveně ohrožením života. 

Kdy už byste kvůli nespavosti měli navštívit lékaře? Pomůžou ke správnému spánku léky? A jak se léčí spánková apnoe? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , als
Spustit audio

Související