Průlom v léčbě epilepsie a Crohnovy choroby? Brněnští vědci vyvíjejí speciální neurostimulátor, dobíjet ho bude světlo

1. únor 2022

Novou metodu neurostimulace vyvíjejí vědci z brněnské instituce CEITEC VUT. Implantát, který by se pacientovi nanesl na nerv, by se dobíjel pomocí světla. To totiž podle zjištění výzkumníků dokáže dobře pronikat tkáněmi. Takový stimulátor by mohl usnadnit třeba léčbu epilepsie nebo Crohnovy choroby.

Takto si pod mikroskopem dáme naše měřicí elektrody, posvítíme na naši součástku a potom jsme pomocí speciální techniky schopní zobrazit si elektrický impulz,“ vysvětluje Marie Jakešová, členka výzkumného týmu.

Jak ale samotné testování součástek v laboratoři vypadá? „Všechny naše součástky jsou mezi třemi až pěti mikrometry tlusté, což je přibližně jedna desetina normálního lidského vlasu. Na ně potom nanášíme tenké vrstvy kovů a polovodičů, abychom vytvořili samotné elektronické součástky.“

Stimulace laserem

Tyto součástky se pak nanesou přímo na lidský nerv. Stimulovat si takový implantát bude člověk sám – třeba pomocí laseru. „Existují vlnové délky, které jsou schopny proniknout skrz tkáň, konkrétně červené nebo infračervené světlo,“ přibližuje vedoucí výzkumu Erik Glowacki.

Díky této metodě by zavedení implantátů mohlo být jediným chirurgickým zásahem do těla pacienta. „Největší neduh stávajících technologií je, že je potřeba implantovat i baterku a pak ji pravidelně chirurgicky vyměňovat. Proto to chceme zjednodušit, úplně nahradíme baterku.“

K pacientům se dostane až za pár let

Tento implantát by mohl pomáhat třeba pacientům s Krohnovou chorobou nebo epilepsií. „Třeba pro léčení epilepsie je naše technologie je velmi vhodná, protože si pacient může dávkovat stimulaci sám. Jakmile bude mít pocit, že záchvat nastane, tak si může přímo nastimulovat stimulátor a záchvatu zabránit.

Zatím jsou výzkumníci ve fázi experimentálního testování. Do lidského těla by se neurostimulátor mohl dostat až za několik let.

autoři: Barbora Kroutilíková , als
Spustit audio

Související