Švédský umělec se ocitl na seznamu smrti Al-Kajdy. Jiní z něj zase udělali rasistu

V týdnu, kdy americká policie rozpoutala hon na muže, kteří odpálili nálože na bostonském maratónu, se slova extremismus a terorismus používala často. Samostatně i v kombinaci. Extremistům se znelíbily i karikatury proroka Mohameda od švédského umělce Larse Vilkse, které v minulých letech rozpoutaly doslova bouři nevole v muslimských zemích. Následovaly diskuse o cenzuře a volné tvorbě. Sám Vilks se ocitl na seznamu smrti Al-Kajdy, přesto už na začátku července zahájí galerie Rönnquist výstavu jeho provokativních karikatur přímo v centru Malmö.

Květen 2010. Lars Vilks přednáší na Uppsalské univerzitě o svobodě projevu. Najednou se na něj vrhá několik rozzuřených muslimů.

V nastalé mele, kdy se útočníky snaží zpacifikovat policisté, Vilks prchá do bezpečí. Má jen rozbité brýle. Pár dní nato se dva původem kosovští Albánci snaží zapálit jeho dům a vše vyvrcholí sebevražedným bombovým útokem ve Stockholmu. Podle islamistů je na vině malíř, který podle nich zneuctil proroka Mohameda.

Čtěte také

„Samozřejmě se nemohu pohybovat všude, zejména ne tam, kde žijí muslimové. Třeba vloni jsem byl ve Stockholmu, a když jsem šel do uměleckého muzea, někdo z tamní islámské komunity mne poznal. Okamžitě se začali srocovat a hrozilo, že nás napadnou. Museli jsme proto rychle odejít,“ svěřuje se mi 66letý umělec.

Ježíš jako pedofil, Mohamed s psí hlavou

Je to vysoký muž s prošedivělými delšími vlasy, který dnes díky svým karikaturám patří zřejmě k nejznámějším švédským malířům vůbec. Svou tvorbou provokoval už v 80. letech minulého století, kdy začínal dráhu konceptuálního umělce.

Dvě dřevěné věže z naplaveného dříví, které nazval Nimis, tenkrát umístil do přírodní rezervace, a okamžitě se mu tak dostalo pozornosti médií. Rozruch vyvolalo i jeho vyobrazení Ježíše, kterého, v reakci na sexuální skandály kněží, zpodobnil jako pedofila.

Nic to však nebylo proti tomu, co se rozpoutalo po namalování karikatur proroka Mohameda v roce 2007.

„Namaloval jsem psa na kruhovém objezdu. Ve Švédsku bylo toto téma velmi populární, svého času jsme takovýchto soch udělali celou řadu. V tomto případě však šlo o zobrazení proroka Mohameda jako psa s lidskou hlavou.

Toho umisťuji do reprodukcí světových mistrů, třeba Michelangela a dalších,“ ukazuje mi obrazy, zatím opřené o zeď galerie Rönnquist & Rönnquist nacházející se v centru Malmö.

Výstava některé odradí, jiní se těší

Dovnitř mne policisté pustili až po důkladné prohlídce a kontrole totožnosti. Lars Vilks je totiž na seznamu smrti Al-Kajdy a džihádisté na jeho hlavu vypsali odměnu 150 tisíc dolarů.

„Bylo velmi těžké nějakou výstavu vůbec uspořádat. Až jsem nakonec potkal Henrika, který má odvahu mé dílo vystavit. Určitě je to pro mne povzbuzení, mnozí se mne bojí zvát třeba jen na přednášky, jiní o mně zase rovnou říkají, že jsem rasista. A to jen proto, že jsem zpodobnil proroka Mohameda jako psa,“ dodává s trpkým úsměvem.

„Chci vystavovat kvalitní umění, a když jsem poprvé spatřil obrazy Larse Vilkse, líbily se mi jako takové. Jsou opravdu dobré. Mám galerii, žiju pro umění a chci lidem nabídnout jen kvalitní a zajímavé věci. Je jasné, že výstava karikatur řadu lidí odradí, někteří se ke mně už teď obrací zády. Mnohem více se však na ni těší,“ vysvětluje Henrik Rönnquist, majitel stejnojmenné galerie.

Jak dodává, strach nemá. Přesto jezdí večer domů raději taxíkem. Jeho život se však může radikálně změnit, stejně jako Vilksův.

Udělali ze mě rasistu

„Stane se z tebe rasista a začneš podporovat špatné lidi, aniž bys chtěl. Kvůli kritice islámského terorismu a extremismu ze mne jednoduše udělali rasistu. Jsem už prostě zaškatulkován,“ říká Lars Vilks.

Aspoň že prý žije sám, rodinu totiž nemá. Čas zpátky by přesto nevrátil, přestože přiznává, že by se rád dočkal svobody – umělecké i lidské.

„Jak dlouho tohle potrvá? To nikdo neví. Oni však zapomínají velmi pomalu. Jen tak teď prostě neřeknou: Konec, jsi volný. Přesto doufám, že nebudu pod policejním dozorem do konce života,“ uzavírá umělec.

autor: mir
Spustit audio