Stín a voda z Mraku: Ocelová socha Jana Dostála bude chránit návštěvníky výstavy EXPO před sluncem

Český pavilon na Expu 2020 v Dubaji zahaluje Mrak. Tento název se ujal pro plastiku, která tvoří průčelí budovy a celým objektem také prorůstá svými větvemi.

Byl jsem tu naposledy v březnu, kdy jsem Jana Dostála přistihl, jak tady řeže a ohýbá kilometry trubek. Teď to vypadá, že je dílo u konce. „Ano dneškem jsem tady ukončil svou činnost. Ukončila to tady ta fontána, kterou jsme ještě propojovali s kolegou hadicemi. Vymýšleli jsme to tak, aby voda nestříkala na lidi,“ říká autor instalace.

Novinka: součástí mraku je voda

Tohle je pro mě novinka, v té předchozí fázi byly vidět jen nerezové konstrukce, trubky, pruty. Teď je navíc součástí voda.

Sochař Jan Dostál si na nedostatek zakázek po realizaci v Dubaji nemůže stěžovat

„Nosnou myšlenkou pavilonu je systém Sawer, který dokáže z pouštního vzduchu vytvořit vodu, a ta voda pak protéká touto fontánou. Mělo by to ukazovat, co systém vyrobí, a jak je ta voda životodárná.“ Honza Dostál leze po svém nerezovém díle do několikametrové výšky jako pavouk, dolaďuje přitom poslední detaily.

Jsem zvědavý na reakci lidí i jak to bude celé fungovat,“ říká. Jak zásadní byl tento projekt pro něj osobně? „Pro mě to byla největší zkouška, jakou jsem zatím měl. Na tři měsíce se přestěhovat do neznámého prostředí... A bylo zajímavé, že je vlastně podobné pracovat v Česku a v Dubaji. Stroje se půjčují stejně, když něco dojde, strojařské firmy jsou i tady, takže člověk se nemusí vůbec bát.“

Ve frontě pod Mrakem

Čtěte také

Jdeme teď z pavilonu ven, to bude poměrně velký teplotní šok. „Nyní je tu fakt nepříjemně. Čtyřicet čtyři ve stínu.“

Mrak tady tvoří trošku stín, je to záměr, aby před pavilonem nebylo takové horko? „Celková myšlenka je taková stínící struktura. Když se otevře EXPO, budou tady dlouhé fronty a lidé budou čekat na přímém slunci. Zjistili jsme, že rozdíl teploty pod a mimo konstrukci je deset až patnáct stupňů.“

Jan Dostál je pravděpodobně první člen projektu, který může říct, že už má hotovo.

„Docela mě to těší, už mám klid a můžu si odpočinout. Je to úžasný čas, jako ve snu poslední dva roky.“ Těší se, že se vrátí na EXPO už jako návštěvník? „Moc se těším, až odjedou stroje, opadne ten ruch, začne tu znít ta jejich hudba, vonět to tu těma jejich tyčinkama...“ usmívá se sochař.

Fajn dělníci z Indie a Pákistánu

Na pavilonu pracuje řada místních dělníků, většinou z Indie a Pákistánu. Jaká s nimi byla spolupráce? „Bylo to velké prozření, jak se mají dělníci v Česku a jak se mají dělníci tady, kde těžce makají, na sluníčku, za strašně málo peněz. Ale byli pořád pozitivně naladění, pouštěli nám jejich písničky, byla s nimi legrace. A takovou pracovitost, jakou mají, to jsem v Česku nikdy nezažil.“

Sochař Honza Dostál má s ocelí bohaté zkušenosti a po jeho účasti na EXPU se mu prý zakázky hrnou proudem.

Detail instalace Mrak, na kterém tři měsíce pracoval jeho autor Jan Dostál
autoři: Štěpán Macháček , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související