Stezka na nejsevernější bod Česka je zasypaná spadlými stromy. Kudy se vydat?

25. červenec 2022

Reportéži Rediožurnálu pokračují v putování po Stezce Českem. Její dvě větve obepínají celou republiku. Severní část stezky má i odbočku, po které se dá dojít až na nejsevernější bod Česka. Vydal se po ní reportér Tomáš Šácha. Hned na začátku ale zjistil, že bude muset svou trasu upravit. Poslechněte si jeho reportáž.

Vydáme se na první metry Stezky Česke a zjišťujeme, že nemůžeme jít po stezce tak, jak je v mapě původně vyznačená.

Stezka zapadaná stromy

„V úseku mezi Panenskou Jedlí směrem k Černé bráně a Hadímu prameni se nachází velké množství smrkových souší. Souše se rozpadají a trasa je zapadaná, takže tam ani nelze projít,“ říká mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Na severní části Stezky Českem

Přestože je v národním parku krásně, člověk si musí zvyknout na jednu věc – neustále kolem sebe vidí mrtvé smrky. Některé z nich ještě stojí, jiné už spadly.

Turisté porušují zákaz

Po šestikilometrové oklice se dostáváme téměř až k Hadímu pramenu, ale tam už se projít nedá. Přes cestu je závora. Stává se, že tam lidé chodí i přes zákaz?

„Ano, lidé tento zákaz porušují velmi často. A opravdu hodně riskují,“ říká strážce národního parku Václav Sojka.

Nejsevernější bod česka

„My bychom samozřejmě tuhle stezku mohli navrátit turistické veřejnosti hned, ale musely by se tady udělat velké zásahy. A my jako národní park můžeme, oproti hospodářským lesům, použít tohle daleko šetrnější řešení,“ poukazuje na pomalé tempo lesa Sojka.

Pro turisty je až do konce roku uzavřena i část trasy po žluté značce, která vede kolem Černého potoka na Černou bránu.

autoři: Tomáš Šácha , agf
Spustit audio

Související