V národním parku koš nenajdete. Kam s odpadky nejen na Stezce Českem?

20. červenec 2022

Co si do přírody přinesete, měli byste si z ní zase odnést. Ne všichni ale toto pravidlo dodržují. Šumavským národním parkem jde už několik dní Jan Markup a společně s dalšími lidmi řešil, jak naložit s věcmi, které už nepotřebuje. Poslechněte si reportáž.

Je ještě brzy ráno, přesto už některé stany z nouzového nocoviště na Poledníku zmizely. Lucie bourá stan, vše má připravené. Odpadky jsou v pytlíku, přesně jak to má být. Kam je ponese?

„K nejbližšímu odpadkovému koši, ale myslím, že to bude daleko. Nejspíš až do Modravy,“ krčí rameny.

V lese po turistech najdete různé věci...

Tady na Poledníku žádné koše neviděla. „Viděla jsem jen nápis, že si máme všechno odnést s sebou, takže jsem koš popravdě ani nehledala,“ komentuje Lucie.

Vše sbalit s sebou

Jindřich a Vladimír mají sbalené batohy na zádech, na batohu přivázaný pytlíček. Odpadky si berou s sebou. To je jasný. Vždycky když něco spotřebujeme, sbalíme si to s sebou, dáme si to třeba do igelitového pytlíku a vyhodíme to tam, kde to jde, vypráví Jindřich.

Na pár odpočinkových stanovištích, kde jsou lavičky, jsme našli obaly, zbytky jídla...“ popisuje Vladimír. „A hlavně kapesníky, doplňuje Jindřich. Ty si po sobě lidé neuklízí, což mi přijde jako hrozná škoda. Ale jinak relativně čisto.

Koše lákají zvířata a vytvářejí nepořádek

Pro to, jak naložit na území Národního parku Šumava s odpadky, platí jasná pravidla. Patří mezi ně i to, že tu nenajdete ani jeden odpadkový koš.

Mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák nemusí nic říkat. Názor má na tričku.

Jednak se vždycky kolem odpadkového koše logicky tvoří nepořádek. A pak odpadkové koše lákají zvířata, vysvětluje mluvčí národního parku Jan Dvořák.

„Koše jsou například v nástupních místech, jako jsou obce Prášily, Kvilda, Modrava, nebo jsou u našich informačních a návštěvnických center. Tam, kde je to dobře dostupné, směruje návštěvníky parku.

autoři: Jan Markup , agf
Spustit audio

Související