Jitravská fara je zasvěcená poutníkům. „Snažíme se, aby měli kde přenocovat, když už nemohou“

23. červenec 2022

Dva tisíce kilometrů a pět týdnů chůze kolem celé země představuje projekt Radiožurnálu Na stezce Českem. Poutníci v její severní větvi mohou přespat, umýt se a najíst třeba na faře v obci Jitrava na Liberecku. A nejen oni, fara je součástí takzvané poutní turistické sítě. Poslechněte si reportáž Daniely Pilařové.

Poklidné místečko – kdo má rád kostely a staré hřbitovy, přijde si tady na své.

Čtěte také

Stezkaři přicházejí na opravenou barokní jitravskou faru k večeru. Kolik jich se tu už letos zastavilo? „No, pár už jich určitě bylo,“ říká pastorační asistentka Radka Šturmová. „Jsou to většinou buďto manželské páry, nebo úplní sólisti,“ dodává.

Fara ke spočinutí

Co farní turistika znamená? „Farní turistiku využíváme už druhým nebo třetím rokem. Jsou fary to od církve k pronájmu, někdy i s možností snídaně,“ vysvětluje Světlana, zatímco kuchyni u kamen připravuje kaši rodině, která právě přijela z Brna.

„Je to vždy blízko jak důležitých církevních míst, tak těch klasických pro turisty,“ doplňuje.

Fara v Jitravě

Církevní turistika je podle Radky Šturmové docela hojně rozšířená. Stezkaři si tady na faře mohou odpočinout a zrelaxovat. „Snažíme se, když jsme přímo na té stezce, aby měli kde přenocovat, když už třeba nemohou, potřebují vodu nebo pomoc,“ vysvětluje.

Barokní objekt fary prošel před třemi lety velkou rekonstrukcí za zhruba šest milionů korun. Dohromady se tu může ubytovat až 36 lidí. Pokoje různých kategorií je lepší si zamluvit předem.

Jitravská fara se nachází na území litoměřické diecéze

„Jsou stezkaři, kteří si zarezervují měsíc dopředu nebo týden – a někdo volá, třeba i proto, že nevyjde počasí,“ dodává Šturmová.

Objekt fary sloužil do konce minulého století výhradně pro potřeby faráře. Farníků ale začalo ubývat a fara osiřela. Podařilo se ji ale zachránit a dnes nabízí útulek lidem z celého světa – hlavně poutníkům znavený cestou i dobou.

autoři: Daniela Pilařová , jkh
Spustit audio