Státní zástupci nehrají úlohu pošťáků, zdůrazňuje Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

V loňském roce veřejně řekl, že reorganizaci policie považuje za špatný krok, a myslí si to i dnes, poté, co sněmovní komise došla k závěru, že žádné chyby se neprokázaly. „Reforma byla reforma špatně připravená, nebyla podpořena žádnou analýzou, ušitá narychlo,“ říká Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Pevně věří, že se živé případy dotáhnou, a to také díky důslednosti dozorových státních zástupců. „To je také to, co jsem vyžadoval, je to jedna ze záruk, které mi byly dány, na tom skutečně trvám,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Janou Klímovou s tím, že nově zřízenou Národní centrálu proti organizovanému zločinu je příliš brzy hodnotit.

Čtěte také

Závěrem vyšetřovací komise je mimo jiné volání po změně trestního řádu – žalobci by neměli být pány trestního řízení, neměli by mít možnost vést za policii vlastní vyšetřování. To je podle Pavla Zemana do jisté míry nepromyšlené a jedná se o výraznou koncepční změnu celého trestního řádu, a hlavně koncepční změnu postavení veřejné žaloby.

Je také hrdý na to, že státní zastupitelství nemá úlohu pošťáků, kteří jenom přenesou věc od vyšetřovatelů na soud formou žaloby, ale že výrazným způsobem zasahují dozorem do jednotlivých kauz. „Obávám se, že touto změnou by se to skutečně naplnilo,“ varuje.


Permanentně sleduji vedoucí státní zástupce, vyhodnocuji, jestli tam není dán důvod pro odvolání, zatím jsem žádný takový důvod nezjistil. PAVEL ZEMAN

Poslanci také chtějí vypustit paragraf, aby žalobci si nemohli vybírat svého policistu, kterému přidělí případ. S tím ale Nejvyšší státní zástupce nesouhlasí.

„Nejde o to, že by státní zástupce si mohli vybírat policistu, jde o opatření v případě, že příslušný policista nekoná, tak jak by měl – odborně na to nestačí, je laxní, dlouhodobě nemocný, to znamená, že na spise nepracuje,“ říká.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: prh , jaf
Spustit audio