Státní barvy: bílá, červená a modrá. Proč právě tyto? Důvod je prozaičtější, než jste mysleli!

28. září 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Státní barvy jsou jedním ze státních symbolů České republiky. Českou státní trikoloru představují bílá, červená a modrá barva v takto určeném pořadí. Jejich odstín sice není zákonem přesně stanoven, jako vzor se však většinou používá barevná příloha zákona o státních symbolech.

Proč ale právě tyto barvy? Lidová poučka tvrdí, že bílá značí čistotu, červená krev prolitou vlastenci za svobodu vlasti a modrá bezmračnou oblohu. Ve skutečnosti je ale původ státních barev mnohem více prozaický.

V době vzniku první Československé republiky byly státními barvami pouze bílá a červená, k přidání třetí barvy – modré – došlo dodatečně, v roce 1920. Státní barvy se odvozují ze státního znaku.

První barva se odvozuje od barvy erbovního znamení a druhá od barvy štítu. Jelikož český znak představuje bílý lev na červeném poli, staly se prvními oficiálními barvami nově vzniklého Československého státu bílá a červená.

Objevený záznam prezidenta Masaryka: ‚Řemeslné politikaření nestačí.‘ Poslechněte si projev z 28. října 1931

Tomáš Garrigue Masaryk v roce 1934

Dosud byly známé pouze čtyři zvukové záznamy prvního prezidenta Československa. Nově objevený projev Tomáše Garrigua Masaryka z roku 1931 Český rozhlas digitalizoval a nyní si ho můžete celý poslechnout. Na záznamu vystupují také předseda poslanecké sněmovny Jan Malypetr (od 0:00), předseda senátu JUDr. František Soukup (od 0:55) a předseda vlády Jan Udržal (od 4:09). Samotný projev TGM začíná ve 4:45.

Tato barevná kombinace však přinášela praktické potíže: bílá a červená byly rovněž státními barvami sousedního Polska či Rakouska. Českoslovenští zákonodárci se proto dohodli na přidání třetí barvy, modré, odvozené z takzvané slovanské trikolory, která je bílo-červeno-modrá.

Modrá byla zvolena i proto, že byla součástí zemských znaků Slovenska, Moravy a Podkarpatské Rusi. V neposlední řadě byla rovněž součástí vlajek spojenců z první světové války – Francie, Velké Británie, předrevolučního Ruska a USA.

autor: ČRo
Spustit audio