Stát začíná vyplácet jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě. Kdo na něj má nárok?

26. červenec 2022

Téměř 300 tisíc domácností by mohlo už během srpna dostat finanční podporu od státu, který od úterý začíná vyplácet jednorázový příspěvek na dítě, a to ve výši až 5 tisíc korun. Mají na něj nárok rodiny, které měly v loňském roce příjem nižší než milion korun hrubého. To je něco přes 83 tisíc hrubého měsíčně na domácnost. Jak a kdy můžete podat žádost?

Jako první dostanou příspěvek ti, kteří už pobírají přídavky na dítě, příspěvek jim bude vyplacen automaticky. Ostatní rodiny budou moct začít podávat žádosti v průběhu srpna.

Čtěte také

Žádost bude dostupná elektronicky přes webovou aplikaci nebo fyzicky na vybraných Czech POINTech, zejména na obecních a krajských úřadech. Žadatelem je vždy jeden z rodičů, který spolu s formulářem podává i čestné prohlášení o příjmech za oba rodiče. Stát pak výši příjmů domácnosti ověří u ČSSZ a Finančního úřadu.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí by celkově mohlo mít na pětitisícový příspěvek nárok až milion domácností. Výdaje státu na tuto finanční podporu rodinám v boji s růstem cen by neměly přesáhnout deset miliard korun.

Proč je hranicí 1 milion hrubého?

Příspěvek je připraven tak, aby pomohl hlavně domácnostem, jejichž rozpočtů se dotýká navyšování cen energií, potravin a dalších komodit. Zvyšování cen se přímo týká především rodin s dětmi, které jen velmi složitě mohou upravit strukturu spotřeby. Rodiče s dětmi, především pak samoživitelky a samoživitelé, jsou velmi zranitelnou skupinou. Roční příjem ve výši 1 milionu korun hrubého přibližně odpovídá průměrnému příjmu české domácnosti.

Zdroj: Ministerstvo práce a sociálních věcí

autoři: Jan Pokorný , Zuzana Macháčková , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související