Stanjura z ODS: Z dotací se stává neproduktivní průmysl

Sociální demokracie nesouhlasí s návrhem rozpočtu na příští rok, jak ho připravilo ministerstvo financí. Chtějí více peněz pro resorty svých ministrů. Takový požadavek kritizuje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Tomu se nelíbí ani návrh rozpočtu hnutí ANO.

„Návrh rozpočtu proti letošnímu zatím počítá se zvýšením výdajů o 93 miliard. A to ještě socialistům připadá málo a chtějí ještě zvýšit meziročně výdaje o 113 miliard. To mi přijde neuvěřitelné,“ kritizuje.

Petr Fiala je uznáván jako přirozený vůdce možné koalice proti hnutí ANO, tvrdí senátor Vystrčil

Miloš Vystrčil

Občanští demokraté začali vymýšlet strategii pro příští parlamentní volby. Vyzvali ostatní demokratické opoziční strany, aby s nimi vytvořily koalici a pokusili se společně porazit hnutí ANO. Jaké mají konkrétní představy? A mohl by projekt doplatit na neúčast Pirátů, kteří o společnou koalici nestojí?

Pokud se zvyšují výdaje, tak se někde také musí snížit. A v té souvislosti poukazuje na zbytečné dotační tituly, které křivý trh a jsou nespravedlivé.

„Ideální situace by byla, kdyby nebyly žádné dotační tituly. To by bylo nejspravedlivější. Vůbec by se neměly dotovat soukromé firmy a soukromé podnikání, to je nespravedlivé pro ty, kteří na to nedosáhnou,“ vysvětluje.

Z dotací se tak podle něj stává průmysl, na kterém pracují tisíce úředníků a který není vůbec produktivní.

EET zvyšuje byrokracii

Za zbytečné považuje také šest miliard, kterými se dotuje veřejná doprava pro studenty a seniory. Zbytečně roste i počet úředníků. „Tou jsou hlavní směry úspor, které jsme navrhovali a které budeme navrhovat,“ připomíná.

Provozní výdaje státu podle něj za poslední roky vzrostly o 25 procent, služby se přitom nijak nezlepšily. „Musíme začít rušit předpisy a povinnosti, jaké mají občané a firmy, ale také úředníci,“ navrhuje.

Odmítá také zavedení EET, které výrazně zvýšilo byrokracii a nepodařilo se prokázat zvýšení příjmů státního rozpočtu.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.