Stalin je mrtev. Ať žije Stalin! V rodném městě sovětského vůdce se názory na něj tříští

Přesně před šedesáti lety v noci z 31. října na 1. listopadu byl u kremelské zdi tajně pohřben sovětský vůdce Josif Stalin. V té době už byl osm let po smrti, ale kult jeho osobnosti pořád strašil miliony obyvatel tehdejšího Sovětského svazu. Stalin se narodil v Gruzii, v Gori. Jaký vztah mají obyvatelé tohoto města ke Stalinovi?

Trochu Reichstagu, trochu srpů s kladivem

Hlavní ulice, která protíná Gori severojižním směrem, se jmenuje Stalinova. Na tomto rozlehlém náměstí také stojí budova, která ze všeho nejvíc připomíná Reichstag. Také jí prý Stalin nechal po válce jako inspiraci Reichtagem postavit.

Štít zdobí pěticípé hvězdy s nezbytným srpem a kladivem. Tři sta metrů severně se rozkládá Stalinovův park a vedle něj stojí rodný domek Josifa Vissarionoviče Stalina.

Mladší chtějí žít po svém, starší rádi vzpomínají

Starší generace mého otce ještě bere Stalina vážně. Říkají, že se jim žilo dobře. Ale pro nás mladší, mně je třicet, je to už jinak. Stalin je spjatý s Ruskem, my si ho nevážíme. My chceme žít svobodně a říkat, co si myslíme,“ říká Vano Ubchuzi, třicátník u domu Stalina.

Máme rádi Stalina, za jeho vlády se nám dobře žilo, zní od generace dnešních seniorů

Na jeho zdraví tu sedí a popíjejí dva další chlapíci: „Já jsem se v Gori narodil, já v Gori umřu. Pětašedesát let žiju a chodím kolem Stalina, to je náš člověk, za jeho vlády bylo dobře. My si ho vážíme,“ říká jeden z nich.

Tisíc Stalinů pod jednou střechou

Místní muzeum nabízí Stalina v tisíci obrazech: mladý Stalin, starý Stalin, černobílý, barevný, vyšívaný... Socha, plátno... Stalin objímá děti, hovoří s dělníky... Lze zde nabýt dojmu, že to byl člověk hromadného výskytu a všech možných schopností.

Čtěte také

Dějinami Kavkazu a Gruzie se zabývá historik místní university Kakha Toliashvili. Scházím se s jeho přáteli v restauraci na břehu řeky Mtkvari. „Stalin byl člověk, který měl obrovský vliv na dvacáté století. Přitom pocházel z chudého prostředí, z obyčejné rodiny a v životě dokázal výjimečné věci. Zároveň to byl tyran, za jehož vlády umřelo obrovské množství lidí. To je sláva a tragédie i pro Gruzii,“ uvažuje.

V mnoha gruzínských domácnostech stále ještě najdete podobiznu Stalina pověšenou na zdi. V politických ani intelektuálních kruzích se k němu ale dávno nikdo nehlásí. Gruzíni se z Kavkazu dívají na západ směrem do Evropy, nikoli přes hory směrem na východ.

autoři: Ľubomír Smatana , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související