Správná údržba spotřebičů vám pomůže ušetřit. Jak na to?

31. leden 2014
Šetřete s námi

Věděli jste, že provoz přemražené lednice se může měsíčně prodražit třeba i o 20 korun? Poradíme vám, jak se o spotřebiče správně starat. Energetické štítky totiž uvádějí jen spotřebu pro modelovou situaci.

„Mrazničku odmrazuji dvakrát ročně a lednici vymývám jednou za dva měsíce,“ nastiňuje Markéta z Českých Budějovic, o které už víme, že je dobrá hospodyně. Správnou údržbou totiž může snížit spotřebu energie a prodloužit životnost spotřebiče.

„Na zadní straně chladniček je kondenzátor, proto nemá být lednice přitažená ke zdi, aby docházelo k proudění vzduchu. Kondenzátor by měl být pokud možno čistý,“ upozorňuje Karel Hrdina z Electroluxu.

Čtěte také

Očistit zadní část lednice by mělo stačit jednou za rok. Důležité je i odmrazování. „Dnes máme ledničky typu NoFrost, Frost Free, ale to neznamená, že jsou bezúdržbové. I pouhých pět milimetrů námrazy na výparníku způsobí nárůst spotřeby o 80 %,“ varuje.

Jak jednoduše vyčistit troubu?

U staré lednice to může znamenat ztrátu třeba i 20 korun měsíčně. V chladničce by mělo být ideálně asi pět stupňů. Každé snížení teploty o jeden stupeň zvýší spotřebu energie o pět až sedm procent.

Troubu můžeme čistit mechanicky nebo pomocí speciálního programu, který se jmenuje pyrolýza. „Trouba vás sama upozorní, že je třeba ji vyčistit. Když nebudete chtít pustit pyrolýzu, nemusíte. Pokud máte možnost využívat noční proud, můžete pyrolýzu pustit na odložený start. Tím pádem se naúčtuje levnější sazba,“ nastiňuje René Kubaník z Electroluxu.

Energeticky nejnáročnější program pyrolýzy vyjde na maximálně 30 korun. Nevyčištěná trouba se hůř prohřívá, navíc je nutné ji kvůli kontrole pokrmu častěji otevírat. Tak troubu ochlazujeme a zpomalujeme pečení. To se nakonec může prodražit v řádu několika korun.

Čtěte také

Šetří univerzální prací programy elektřinu?

A údržba pračky? Podle Pavla Trnky z firmy Whirlpool není složitá. Důležitá je prevence. „Používejte odstraňovač vodního kamene a ne nějaký preventivní přípravek, protože odstraňovač vodního kamene se aplikuje jednou za čtvrt roku do pracího programu na 60 stupňů. Tím se odstraní všechen vodní kámen,“ popisuje.

Odstranění vodního kamene prodlouží život pračky a také udržuje nižší spotřebu energie. U pračky i myčky je navíc důležité pravidelné čištění filtrů. A u sušičky prádla musíme filtr vyčistit po každém použití. Správnou péčí o spotřebič nesnížíme jeho spotřebu, ale předejdeme tomu, aby se zvyšovala.

Podobné je to u správného používání programů. Univerzální programy šetří energii a mytí nebo praní neprodraží, pokud však zvolíme program podle materiálu prádla a jeho objemu, můžeme snížit spotřebu vody, elektřiny i pracího prášku i o několik set korun ročně.

autor: zvl
Spustit audio