Má smysl platit havarijní pojištění?

10. únor 2014
Šetřete s námi

To je otázka, kterou řeší mnozí motoristé. Statistiky potvrzují, že většina z nich to nepovažuje za nutné. Jen třetina aut je pojištěna i havarijně. Skutečně se to nevyplatí?

Když panu Tomášovi před pár lety kroupy pořádně zvlnily karosérii jeho zánovního vozu, byl rád, že havarijní pojistka byla povinnou součástí leasingu. Z opravy za téměř 150 tisíc zaplatil jen spoluúčast 1 450 korun. Ne všichni řidiči však mají k havarijnímu pojištění pozitivní přístup.

Podle odborníka na motoristické pojistky Pavla Ronovského může být i pro starší vůz havarijní pojistka dobrou variantou. Zvlášť pokud bydlíte ve městě a nemáte garáž. „Vždy je třeba se dívat na poměr mezi hodnotou vozidla, pravděpodobností škody, ať už jde o krádež nebo havárii, a cenou vozidla,“ popisuje.

Čtěte také

Při výběru pojišťovny nezapomeňte počítat

Podle toho si pak vymůžete vybrat pojištění, které kryje havárii, živelní škody i krádež, nebo jen některé z těchto rizik. Tyto doplňky častokrát nabízí i povinné ručení, takže není vždycky nutné uzavírat havarijní pojistku. Kdo se k tomu však rozhodne, většinou oba druhy pojištění sjednává u stejného ústavu, což nemusí být nejvýhodnější řešení.

„Je třeba se podívat na konkrétní vozidlo, jeho cenu a parametry konkrétního řidiče. Podle toho můžete spočítat, jestli se havarijní pojištění vyplatí uzavřít u jedné pojišťovny, nebo je lepší vybrat dobré povinné ručení u jedné a havarijní pojištění u druhé,“ vysvětluje Pavel Ronovský.

Věnujte čas srovnání nabídek jednotlivých pojišťovacích ústavů. Vyplatí se to, což potvrzuje i pan Jiří z Prahy. Nemívá v úmyslu změnit pojišťovnu, jen chce získat co nejlepší cenu a každoročně se mu to daří.

Čtěte také

Jiřímu se vyjednávání vyplácí

„Chodím na pobočku pojišťovny, která má zájem spolupracovat. Když jdu uzavřít smlouvu na další rok, nesu s sebou nabídky od konkurenčních pojišťoven. Na 100 % je vždycky dorovnají,“ popisuje.

Za dvouletý vůz platí u jedné z našich nejstarších pojišťoven za obě pojistky necelých 6 tisíc korun ročně, což je dobrá cena.

Pokud si kupujeme auto na leasing, je havarijní pojistka nutností. Většinou ji ve splátce nabídne přímo úvěrová společnost. Počítejte s tím, že jde o fixní částku po celou dobu splácení a neodráží se v ní aktuální cena auta, takže si musíte vypočítat, co se vyplatí. Pro jízdu do ciziny existuje i varianta krátkodobé havarijní pojistky, která je však v přepočtu na dny až třikrát dražší než roční smlouva.

autor: evk
Spustit audio