Nájem, nebo hypotéka? Počítejte s námi, která varianta se vyplatí

11. únor 2014
Šetřete s námi

Ve většině měst jsou splátky hypotéky vyšší než nájmy. Má tedy smysl kupovat byt? Pojďme si propočítat možné úspory.

„Rádi bychom měli chalupu a zahrádku a do ní investovali peníze, protože zatím nesměřujeme k plánům na stavbu domu,“ popisuje Míra z Českých Budějovic.

Rodina Míry a Markéty hypotéku ani investici do bydlení neřeší. Bydlí ve vlastním bytě. Pokud je však někdo v situaci, kdy váhá mezi koupí bytu a nájmem, je podle odborníků odpověď jednoznačná. Nečekejte, že by nastavení úrokových sazeb mohlo být výhodnější než dnes.

„Úrokové sazby jsou na historických minimech. Podle mého názoru už níž jít ani nemohou, takže dává smysl se částečně zadlužit. Člověk si ovšem musí spočítat, jestli bude mít v budoucnosti na splátky,“ vysvětluje Petr Novotný z Investičního webu. „V současné době však dává smysl zadlužení, hypotéka a nákup bytu nebo domu,“ opakuje.

Čtěte také

Využijte akcí developerů, radí odbornice

„Spousta developerů se snaží prodat byty, protože poptávka po nich poměrně klesla. V poslední době dělají různé akce s tím, že snižují ceny nebo navyšují rozlohu bytu a cena zůstává stejná,“ popisuje Radka Holubcová z časopisu Bydlení, stavby, reality.

Pokud chcete zjistit, jestli se vám vyplatí hypotéka oproti nájmu, počítejte s výší hypotéky jako s povinnou platbou. Za 60metrový byt v Praze vydáme 3 200 000 korun. Za 20 let zaplatíme i s úroky 4 700 000 korun. Měsíční splátka bude 20 tisíc, tržní nájem u tohoto bytu je něco přes 13 tisíc korun.

Pokud budeme rozdíl poctivě ukládat, naspoříme 2 200 000. Užitek z bydlení je stejný, ale uspořená částka nedosahuje ceny bytu.

autor: zvl
Spustit audio