Sportovci necestují po světě jen kvůli závodům. David Svoboda trénuje v Coloradu s americkým týmem

20. červenec 2016

Moderní pětiboj je individuální sport, ale v reprezentační skupině je početný tým, se kterým trávíte většinu času. Občas se tedy hodí někam sám odcestovat. Třeba rovnou za Atlantik do Colorada, kam ve svém Olympijském roce vyrazil i David Svoboda. A my s ním.

Budíček v 7 hodin ráno, rychlá snídaně v domě bývalého amerického pětibojaře a odjezd na šermířský trénink. Ten je v olympijském centru v Coloradu, kde David Svoboda trénuje s americkým týmem. Jenže po Dni díkůvzdání nikde nikdo.

Po pár dnech už ale šermíři přišli do olympijského centra a muži i ženy, vesměs olympionici, trénují pod dohledem Setha Kelseyho, čtvrtého muže z šermu z olympiády v Londýně.

Šerm končí, a tak se jedeme podívat, tedy David naplno trénovat, do bazénu, kde už se smočily takové legendy jako Michael Phelps nebo Ryan Lochte. A ti taky využívají povoleného dopingu, za kterým David Svoboda jezdí do Colorada. „Vysoká nadmořská výška má skvělé účinky na přenos a využití kyslíku v organismu,“ říká.

David Svoboda sice tráví týdny v Coloradu sám, ale neznamená to, že by nebyl pod dohledem svého hlavního kouče Jakuba Kučery.

autor: špo
Spustit audio