Spor Bohemek málem zničil kariéru hráče

12. srpen 2009
Pod kůži

Boj mezi fotbalovými kluby se shodným názvem Bohemians se přiostřuje. Jde totiž o velké peníze. Přestup záložníka Jana Morávka do německého Schalke může přinést do pokladny až tři milióny eur. K právům na hráče se však hlásí hned dva subjekty - Bohemians 1905 i původní FC Bohemians Praha majitele Michala Vejsady. Kdy svaz konečně vyřeší nejtřeskutější kauzu českého fotbalového prostředí?

Český fotbal vychoval za svou existenci mnoho talentů. Od Bicana přes Masopusta, Nedvěda až po Rosického nebo Jana Morávka. Tomu však jeho fotbalové umění a píle nemusí ke kariéře jeho předchůdců stačit. Ptáte se proč?

Neopakovatelnou atmosféru nasával v Ďolíčku Jan Morávek od svých šesti let. Tehdy ho maminka přivedla na první trénink a on pod vedením trenérů rozvíjel už tehdy jasně rozpoznatelný talent. Ale v Bohemce to nebylo jen o fotbale. V roce 2005 coby teenager vnímal dění ve svém mateřském klubu.

"Vnímal jsem, že pan Vejsada byl majitelem klubu a když jsme hráli třeba jako mladší žáci, tak nás pomalu ani nepozdravil. Teď mi to připadá takové komické," předbíhá dobu Jan Morávek. Tehdy se propracovával všemi věkovými kategoriemi až do prvního mužstva dospělých.

V paměti mu nesmazatelně uvázly vzpomínky na jeho debut v týmu Bohemians 1905, který tehdy vedl trenér Busta. "Na to asi nezapomenu nikdy, bylo to na SK Olomouc," vzpomíná Jan Morávek.

Díky svým výkonům se podíval do mládežnických reprezentačních výběrů a později dostal pozvánku do reprezentačního družstva dospělých. Kroužit kolem něho začali agenti tuzemských i zahraničních klubů. Jeho kariéra dostala další impulz v podobě jarního přestupu do bundesligového Schalke.

"Byl to jeden z hráčů, který do hry přinesl oživení a byla to zábavná hra. Dřív Panenka, dneska Morávek. To tady chybí," hořekuje nad jeho odchodem jeden z fanoušků vršovického klubu. Jan Morávek mezitím v Německu přesvědčoval trenéra Magatha o svých kvalitách. Ale s blížícím se startem německé nejvyšší soutěže stále nedorazila do Schalke Morávkova transfer-karta.

"Trenér Maghat řekl, že pokud transfer-karta nebude, tak se mnou ukončí smlouvu a ukončí smlouvu i s Bohemkou. Nechtěl tyto problémy prodlužovat a chtěl to řešit radikálně, jak je zvyklý. Nepomohlo mi to k dobrému uvedení," stěžuje si Jan Morávek.

S potvrzením transfer-karty totiž otálel Českomoravský fotbalový svaz, protože Morávkovo jméno figuruje na seznamu hráčů, který je součástí konkurzu uvaleném na Bohemku v kritickém roce 2005. Potvrzení svaz nakonec vystavil, ale vše bude mít zřejmě ještě soudní dohru.

Morávkova kariéra i tak utrpěla. A nemusí zůstat jen u Morávka. Na seznamu je totiž na 500 jmen. Kdo bude další na řadě? Bude si Českomoravský fotbalový svaz dál pohrávat s kariérou talentovaných fotbalistů, nebo už rázně ukončí tahanice mezi Bohemkami? Tady se totiž už nejedná jen o název nebo logo, ale o kariéry hráčů, potažmo budoucnost českého fotbalu.

Čí jsou tedy hráči Bohemians?

Komu patří práva na pět stovek hráčů, kteří hráli v Bohemians před krachem v roce 2005? A jak je do celé kauzy zapleten předseda Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek?

Tři konkurzní správci, desítky žalob a 500 hráčů. To je rovnice, kterou v minulých týdnech řešil fotbalový svaz a také všichni fanoušci Bohemians 1905. Výsledkem mohla být zkažená kariéra jednoho talentovaného fotbalisty. Nebo také další roky soudních sporů klubů s názvem Bohemians.

"Bohemians 1905 si původně koupila několik hráčů v balíčku od konkurzního správce. Následně však nový konkurzní správce hráče zahrnul zpět do konkurzní podstaty. Ty byly zapsány někdy v roce 2008," vysvětlil situaci kolem práv na hráče Bohemians místopředseda svazu Jindřich Rajchl.

Proč konkurzní správce opět zapsal majetek, který byl už jednou prodán? "Druhý správce konkurzní podstaty zjistil, že zpeněžování majetku FC Bohemians Praha nebylo řádně dle zákona o konkurzu a vyrovnání. Takže jeho povinností bylo znovu zapsat majetek včetně zhruba 500 hráčů, kteří byli smlouvou ze 6. dubna převedeni na AFK Vršovice, potažmo na Bohemians 1905," tvrdí majitel akciové společnosti Bohemians Praha Michal Vejsada.

Michal Vejsada

V Ďolíčku, kde sídlí Bohemians 1905, ovšem vidí situaci, pochopitelně, jinak. "Práva k hráčům a práva k soutěžím jsme koupili v roce 2005 od správce konkurzní podstaty, což posvětil i dozorující soudce. V současné době je napadáno to, že seznam hráčů údajně nebyl v soudním spise. Takže na této administrativní věci se teď celá kauza točí," oponuje ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl.

Z 500 hráčů, ke kterým se hlásí oba kluby, hrají už jen desítky. Přesto jde o velké peníze. Minimálně dva z nich mají totiž obrovskou cenu. Talentovaný Václav Kadlec zamířil v sedmnácti letech na Spartu za osm miliónů korun a ve hře jsou i procenta z dalšího přestupu do zahraničí.

Cena hvězdy týmu - Jana Morávka - může i s bonusy vystoupat až na milióny eur. Ale ještě jedno jméno ze seznamu je velice zajímavé a pikantní - Ivan Hašek mladší. V pasti sporů obou Bohemek uvázl podobně jako Morávek i syn současného předsedy Českomoravského fotbalového svazu.

"Ivan Hašek se hned vyloučil a řekl, že o Bohemkách vůbec nechce rozhodovat. Myslím si, že v tom se vždy chová čestně," říká Rajchl.

Svaz si přesto nechává vypracovat zevrubnou právní analýzu. Přivítal by však, kdyby po létech sporů došlo k mimosoudnímu vypořádání. Podle obou stran k němu mohlo i dojít, ale emoce vždycky jednání zvrátily. "Máme i písemný návrh od pana Vejsady, že nám dá za 16 miliónů korun pokoj, když to řeknu hodně jednoduše. Přišel papír, že stáhne veškeré své nároky za 16 miliónů korun, což nebylo v době, kdy to přišlo, akceptovatelné. Spíš jsme to brali, nechci použít slovo vydírání, ale jako hodně velký nátlak," upřesnil ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl, který by dnes na mimosoudní vyrovnání přistoupil.

Na druhé straně už takový zájem není. "Dnes je ta situace někde jinde a není tu prostor na nějaké domluvy, protože už v tom je zainteresováno hodně orgánů jako jsou soudy, městské státní zastupitelství, policie, Inspekce ministra vnitra. Ta doba se propásla," dodal Michal Vejsada.

Jednání mezi oběma kluby už překročila meze slušnosti

O práva na zhruba pět stovek hráčů se hlásí hned dvě pražské Bohemky. Spor nakonec bude muset rozhodnout fotbalový svaz.

Jeho místopředseda Jindřich Rajchl si nemyslí, že i přes vydání transfer-karty pro Jana Morávka je podle Českomoravského fotbalového svazu práva spíše na straně Bohemians 1905. "Tady šlo i jinou záležitost, která je velmi složitá a právně komplikovaná. Transfer-karta nelze vydat pouze ze tří důvodů, které jsou stanoveny přestupním řádem FIFA. Ani jeden z těchto důvodů nebyl dán, takže jsme byli povinni transfer-kartu vydat," upřesnil Jindřich Rajchl s tím, že přednost dostala kariéra Jana Morávka, nikoliv spor Bohemek. Doplnil, že svaz o svém postupu informoval oba kluby Bohemians a s postupem souhlasily.

Součástí konkurzu jsou i práva na syna předsedy svazu Ivana Haška. Jindřich Rajchl se v této souvislosti však nedomnívá, že by na obzoru byl další velký skandál. Ivan Hašek se totiž nemíní k této věci vyjadřovat. "Opravdu do věci žádným způsobem nezasahuje a nikam ji netlačí. Vyloučil se z jakéhokoliv rozhodování a komentování celé věci, takže nevěřím, že by došlo k jakémukoliv problému," upřesnil místopředseda.

Sám vidí určité potíže v tom, že fotbalový svaz kauzu, která se vleče čtyři roky, neřešil a dělal mrtvého brouka. "I když kauza není příjemná, je potřeba se k ní postavit čelem a je potřeba ji řešit. Po volbách jsme s tím začali. V dohledné době na to budeme mít vypracované velmi detailní právní stanovisko od advokátní kanceláře Havel a Holásek. Podle toho budeme postupovat," řekl Jindřich Rajchl.

Uvedl, že obě strany sporu v určitém období překročily meze ve vzájemné komunikaci. "Už jsem na to obě Bohemky upozornil. Pokud se to nezmění, tak určitě budeme jednat, protože tu nějaký spor je. Chápu, že to není pro nikoho příjemné, ale pořád si myslím, že můžeme zachovat určitý rámec slušné komunikace, nikoliv, že se budeme navzájem napadat a slovně urážet. To do fotbalu nepatří," dodal Jindřich Rajchl.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: pka , osu
Spustit audio

Více z pořadu