Spojené arabské emiráty chtějí v Česku investovat do hotových projektů. A nalákat české podnikatele

Brána na rozvíjející se trhy celé střední i východní Evropy – tak vnímají podnikatelé ze Spojených arabských emirátů Česko. Jedna z nebohatších zemí by ráda investovala a tak se začínají poohlížet po možnostech. Spolupráce s Emiráty by ale mohla pomoci i českým podnikatelům a firmám. I pro ně je totiž arabský trh lákavý.

Jaké oblasti budou byznysmany ze Spojených arabských emirátů lákat v Česku nejvíc? Podle předsedy zahraniční sekce Hospodářské komory Ilji Mazánka to nebudou projekty na zelené louce ani startupy. Emiráty podle něj budou chtít vložit své peníze hlavně do už hotových projektů.

„Můj odhad je zdravotnictví, opět komunikační technologie, dále inovace, protože pro ně to bude mít i zpětná efekt, nepochybně reality a lázeňství,“ říká.

Čeští podnikatelé by se měli při obchodních jednáních připravit na jasnost, ale i tvrdost. Byznysmani ze Spojených arabských emirátů mají podle Ilji Mazánka z Hospodářské komory výborné vzdělání, většinou z britských univerzit a také velké zkušenosti. Pro české podnikatele to tak bude tvrdá zkouška, která by se jim ale mohla vyplatit.


V roce 2005 Česko do Spojených arabských emirátů zboží a služby v hodnotě přesahující 500 milionů dolarů, v loňském roce to už bylo za téměř 800 milionů amerických dolarů. Česko do země vyváží stroje, telefonní přístroje nebo disky a pásky pro záznam zvuku. Naopak z emirátů k nám nejčastěji putuje neopracovaný hliník, imitace perel a drahokamů nebo třeba polymery.

Z českých firem do Spojených arabských emirátů vyváží společnosti FoxConn, která se zaměřuje na zařízení k automatickému zpracování dat, nebo firma Preciosa, která vyrábí našívací korálky na výrobu šatů nebo lustry, a podle serveru E15 získala i prestižní zakázky na vybavení hotelů Emirates Palace nebo Yas Marina.

Osvětlení pro dubajské metro nebo do restaurace v nejvyšší budově světa dodává zase Lasvit. No a třeba z potravinářských výrobků je nejznámnější značka Czechoslovak cheese - Akawi, kterou na tamní trh vyváží Madeta.

autoři: lvb , bkl
Spustit audio