Snímací kamery na pracovišti

24. listopad 2004
Vaše téma

Chtěl bych se zeptat, jestli může zaměstnavatel zavést na pracovišti snímací kamery. Tak zněl dotaz posluchače, který určil dnešní téma. Slyšeli jsme, že stížností na toto téma přibývá. Zaměstnavatel na příklad nemá právo snímat místo, kde je vchod na toaletu a podobně. Jaké je to ale být po celý den pozorován kamerou z pohledu psychologa? Oslovili psychologa Jaroslava Uzla z Výzkumného ústavu bezpečnosti práce a o tomto problému si povídali. Podle něj si člověk nakonec zvykne na všechno. I na to, že je pozorován.

Uzel: Vzpomínám si, když psychologové dělali výzkum, neměli ještě kamery, ale dívali se zrcadlem průhledným z jedné strany. Lidem se oznámilo, že se dívají, oni nic nepozorovali a za chvilku se chovali přirozeně. Podobně je to v bankách, kde si lidé zvykli také.

Problém ale může být v samotném zavedení kamerového systému, když na to nejsou zaměstnanci připravení, ale přece jenom - každá změna je většinou spíše nepříjemná.

Uzel: Představíme-li si dnešní prostředí, kde je často diktátorský způsob řízení, někdy i šikana, která sice není přímo prováděná, tak zaměstnanci, pokud není změna oznámená, budou tuto skutečnost brát velmi nepříznivě.

Takže, když nastupuje někdo do banky a předem ví, že ho bude sledovat při práci kamera, je to v pořádku. Kamerový systém na takovém pracovišti má ale určitě i výhody pro zaměstnance, nejen pro vedoucí.

Samozřejmě. Řekněme si konkrétní příklad. V jedné bance se ztratily peníze v místnosti, kde se počítají peníze. Někdo je hodil pod vozík, potom je odkopl mimo režim kamery. Ale na jiném místě byl kamerou zachycen, jak si peníze schovává. Takže kamerový systém může zaměstnance i chránit.

Důležité je kamery instalovat tak, aby o tom zaměstnanci věděli, aby nezasahovaly do soukromí a snímaly spíše jejich práci než jeho osobu.

Připomenout můžeme také případ, který se asi před dvěma lety stal v České televizi. Na jedno pracoviště byl instalovaný kamerový systém bez vědomí zaměstnanců a musel být odstraněn.

Uzel: Často je kamera používána místo dobré komunikace s podřízeným. Bez toho, že by to ten člověk bezprostředně viděl v souvislostech, tak on si jen ze záznamu shlédne pouze to, za co je pak trestá. Není tady lidská stránka.

Zaměstnavatel má právo, pokud lidé pracují na jeho vybavení, instalovat co chce. Ale potom, pokud to udělá nesprávně, se může dostat do problémů. Proto je vždy lepší konzultovat věc s Úřadem na ochranu osobních údajů a samozřejmě i se zaměstnanci, nebo jim to alespoň oznámit. Pod kamerou by také měla být cedulka, že objekt je sledován z těch a těch důvodů a také telefon na firmu, kde se můžete zeptat, co kamera snímá. Tak je to běžné ve Velké Británii a v jiných zemích Evropy.

autor: lov
Spustit audio

Více z pořadu