Sněmovna schválila novelu zákona, která má zabránit podvodné činnosti směnáren

20. prosinec 2018

Za jedno euro 15 korun místo 25 nebo poplatky v řádu desítek procent. Tak vypadá praxe některých směnáren hlavně v centru Prahy. Proto vznikla novela zákona o směnárenské činnosti, která má zlepšit postavení zákazníků. Sněmovna už ji schválila, dnes se jí budou zabývat senátoři. Hostem Jiřího Chuma byla mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Nejviditelnější změnou bude právo klienta na storno směnárenského obchodu do tří hodin od jejího provedení. Další změnou bude zákaz zveřejňování konkrétních výhodnějších, takzvaných VIP kurzů. Ty klienty matou, pletou si je totiž s klasickým kurzovním lístkem. Zakázaný bude i poplatek za směnu – bude nově započítán ve směnném kurzu.

Na co si dát pozor ve směnárnách...

00989845.jpeg

Chystáte se na dovolenou a potřebujete si vyměnit peníze? Tak právě pro Vás máme pár dobrých rad, jak ušetřit ale také jak nenaletět. Jednotlivé rady a tipy pro vás nasbírala redaktorka Denisa Jeřábková.

Dopad zákona na podvodnou praxi směnáren lze těžko odhadovat. „Ale vzhledem k novému právu na storno transakce je velmi pravděpodobné, že bude mít dopad na činnost směnáren, které nabízejí velmi nevýhodný kurz,“ uvedla mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Směnárny v rámci EU nemají jednotné předpisy. Návrh zákona vyšel z poznatků ČNB v rámci našeho trhu. Stížností na činnost směnáren postupně přibývá, ČNB ročně řeší 200 – 300 podání z řad veřejnosti. Například v roce 2016 ČNB udělila 50 pokut ve výši 4 miliony korun.  „To je však jen špička ledovce,“ připomněla Markéta Fišerová. Spousta nespokojených klientů z řad turistů stížnost nikdy nepodá.

Za porušení zákona o směnárenské činnosti lze uložit pokutu až 5 milionů korun. Za opakované porušení může dojít k zákazu činnosti. „To se stalo v červnu tohoto roku. ČNB odňala licenci firmě Chequepoint a udělila jí pokutu ve výši 1,2 milionu korun,“ dodala Markéta Fišerová.

autor: Jiří Chum
Spustit audio