Slavomil Hubálek

10. únor 2012

Začíná to dvojkami z chování, pokračuje vykrádáním sklepů nebo aut a končívá to vězením. I tak vypadá životní dráha toho, koho novináři obvykle označují za psychopata a psychologové za jedince s narušenou osobnostní strukturou. „Takzvaných psychopatů je ve společnosti přibližně pět procent. Spáchají však kolem 75 procent veškerých trestných činů,“ upozorňuje klinický psycholog a sexuolog Slavomil Hubálek v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Škála psychopatů je široká. Na jedné straně jde o pachatele skutečně závažných trestných činů, na straně druhé jsou lidé na první pohled relativně nenápadní. „Nejzávažnější podkategorie v oblasti psychopatií se nazývá disociální porucha struktury osobnosti. Právě ta v sobě zahrnuje jedince, kteří určitým způsobem tendují k páchání trestné činnosti,“ vysvětluje odborník. „Poruchy chování se u nich přitom začínají projevovat už ve školním věku.“

Máte z tohoto výkladu – stejně jako někteří posluchači, kteří doktoru Hubálkovi poslali svůj dotaz přímo do vysílání – pocit, že současná psychologie a obecně věda zabývající se lidským nitrem dokáže omlouvat pachatele těch nejzávažnějších trestných činů na základě konkrétní diagnózy? Pokud ano, můžete být klidní. Něco podobného se u nás děje velmi zřídka.

„Většinu pachatelů, které posuzujeme, hodnotíme jako plně zodpovědné za své chování. Za poslední tři roky jsem napsal jediný posudek, v němž jsem vraždu vyhodnotil jako důsledek duševní choroby. Zbylých přibližně 150 pachatelů velmi závažných trestných činů bylo posláno do vězení s tím, že pro ně z psychologického a psychiatrického pohledu žádná omluva neexistuje,“ upozorňuje Slavomil Hubálek.

Slavomil Hubálek mluví o případu takzvaných vlčích dětí

V rozhovoru, který vedla Lucie Výborná, však padla řada dalších dotazů. Lze úspěšně rozkrýt osobnostní profil a duševní stav každého jedince? Je v pořádku, že byla nedávno z vězení propuštěna Barbora Škrlová? A proč Slavomil Hubálek v souvislosti s kandidáty na prezidenta ČR říká, že drzost je důležitější než poplužní dvůr?

Záznam celého rozhovoru se Slavomilem Hubálkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio