Sladký belgický ležák, chmel Medusa a modré stánky: Filip Nerad popisuje atmosféru pivního festivalu

Každý rok v dubnu se koná největší pivní festival v Belgii. Festival Zythos tradičně hostí historická Lovaň a láká tisíce vyznavačů pěnivého moku. I tuto oblíbenou přehlídku ale museli pořadatelé kvůli epidemii koronaviru letos zrušit. Pivní expert Českého rozhlasu Filip Nerad proto připravil alespoň vzpomínku na jeden z minulých ročníků.

Před vstupem do obří veletržní haly na okraji Lovaně se už desítky minut před otevřením tísní nedočkavý dav milovníků piva. Ochutnávat tu po celý víkend mohou skoro šest set různých piv od necelé stovky malých i velkých pivovarů z celé Belgie.

Čtěte také

„Podařilo se nám dát dohromady dobrý mix tradičních pivovarů s těmi inovativními,“ říká Yannick De Cocquéau z pořádajícího spotřebitelského sdružení belgických pivařů Zythos. Úplně stejně se jmenuje i vyhlášený pivní festival ve vlámském městě. Zythos znamená v řečtině pivo a Belgie patří spolu s Českem nebo Německem k zemím tomuto nápoji zaslíbeným.

Modravé mraveniště

Rozlehlá hala je posetá stánky jednotlivých pivovarů. Mezi nimi se proplétají zástupy návštěvníků s malými ochutnávacími skleničkami v ruce. Degustují, porovnávají a hodnotí. Stánky jsou takové dřevěné kóje potažené modrým plátnem. Každá ze značek se na sebe snaží upozornit po svém. Někomu z výčepu vlají prapory, další lákají na originální kostýmy obsluhy.

Pletené ovce na hlavách barmanů mají ve změti stejných modrých stánků zaujmout degustující návštěvníky

Majitel a sládek mikropivovaru Enigma Mark Veugelers se zase snaží zaujmout neotřelým vizuálním stylem svých piv: „Děláme barevně výrazné etikety, na kterých využíváme postavy z mytologie, jako jsou draci, nebo tady řecký bůh Hádes. Tím bodujeme hlavně u mladých podobně jako chutí našeho piva. Kombinujeme různé druhy chmelů a kvasnic. Jsme možná úplně první v Evropě, kdo použil chmel Medusa.“

Čtěte také

Čepují se tady hlavně silné belgické aly nebo klášterní piva. Nechybí tu ani belgická specialita v podobě spontánně kvašených kyselých a ovocných piv. Nové minipivovary zase většinou sázejí na exotičtější styly jako IPA nebo stout.

Nepříliš dobrou pověst místních ležáků se snaží napravit gentský pivovar, který si v překladu říká Ministerstvo belgického piva. „Ležáky v Belgii jsou hodně komerční a dost sladké. Chybí jim hořkost, jakou znáte vy z Česka. Proto jsme se rozhodli začít je dělat poctivě a vařit je sami,“ popisuje jeden z dvojice majitelů Koen Van Laere. Vaří jenom pivo plzeňského stylu, které s kolegou nazvali stručně 13. Žádnou smůlu jim to prý ale zatím nepřináší.

autoři: Filip Nerad ,
Spustit audio